Euromos Antik Kenti'ndeki Kazı Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

Euromos Antik Kenti'ndeki Kazı Çalışmaları

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl başkanlığında yürütülen, Anadolu'nun en iyi korunmuş tapınakları arasında yer alan Zeus Tapınağı'nın da bulunduğu Euromos Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı MSKÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı.

04.12.2014 15:07

Milas ilçesindeki Selimiye Mahallesi sınırları içinde yer alan ve MÖ 2. yüzyılda inşa edilen, Zeus Tapınağı'nın bulunduğu Euromos Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının bu yılki bölümü sona erdi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Euromos Antik Kenti Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentteki kazıların 36 yıl aradan sonra 3 yıl önce başladığını, kalıntıları gün ışığına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Kızıl, kentte son yıllarda temizlik, sondaj, jeofizik, harita, menfez ve kazı çalışmaları yaptıklarını, çalışmaların tapınak, agora, tiyatro, nekropol, hamam ve surlarda yürütüldüğünü ifade etti.

Tapınakla ilgili önemli projeleri hayata geçirmeyi düşündüklerini anlatan Kızıl, pek çok mimari kalıntının yerinde durduğunu kaydetti.

Zeus Tapınağı'nın Anadolu'nun en iyi korunan tapınaklarından biri olduğuna dikkati çeken Kızıl, "Tapınaktaki 17 sütundan 16'sı üst kirişleriyle hala ayakta. Bu yılki çalışmalarda şimdiye kadar bilinmeyen, sözü edilmeyen kutsal alanı çevreleyen Temenos duvarlarını bulduk. Tapınağın mimari elemanlarını belgelemeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Kızıl, kazılarda öncelikle yerdeki blokları kaldırarak ciddi bir restorasyon gerçekleştirmeyi ve tapınağı ihtişamlı haline kavuşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Euromos'un konumu itibarıyla Anadolu'nun en şanslı antik kentleri arasında yer aldığına dikkati çeken Kızıl, antik kentin Karya'nın önemli kentlerinden biri olduğunu belirtti.

Tarihte Mylasa'dan sonra bölgenin en büyük, en güçlü kentinin Euromos olduğunu vurgulayan Kızıl, "Euromos, Karya tarihinin ne kadar eskiye gittiği konusunda gerek tarihi, gerek siyasi açıdan bir takım sorulara cevap bulabileceğimiz bir kent. Bu nedenle buradaki kazılara önem veriyoruz" diye konuştu.

Kentteki agoranın tüm mimari elemanlarının yerinde durduğunu, bunları kazılarla gün yüzüne çıkardıklarını anlatan Kızıl, şöyle devam etti:

"Agorada yürüttüğümüz çalışmalarda duvar örgüsünde kullanılan bazı bloklarda yazıtların bir heykel ya da heykel grubuna ait olduğunu tespit ettik. Bu, bizim için önemli bir veri oldu. Burada, Euromos'a yararlı işler yapanların heykelleri dikiliydi. Bir sonraki dönemde devşirme malzeme olarak kullanılan kaideler de aynı zamanda agoranın Helenistik döneme ait olmasını teyit eder nitelikte."

- 2 bin 200 yıllık soylu koltuğu bulundu

Euromos Antik Kenti'ndeki antik tiyatronun sahneye çok yakın bir bölümünde kentin soylularından birine ait mermer koltuk bulunduğuna işaret eden Kızıl, "Tiyatrodaki çalışmalarımızda 2 metre dolgunun altında 'proedria' olarak adlandırdığımız 2 bin 200 yıllık çok güzel bir soylu koltuğu ortaya çıktı. Büyük ihtimalle kentin ileri gelenlerinden birisine aitti. Yanı başında da oldukça sade, silindirik formlu bir sunak vardı. Bizim için son derece sevindirici oldu. Tiyatroyu daha iyi tanımlama şansına sahip olduk ve daha planlı şekilde çalışmalarımızı önümüzdeki yıllarda devam ettireceğiz" diye konuştu.

Kızıl, kazıların önümüzdeki yıl aynı alanlarda kapsamlı şekilde devam edeceğini bildirerek, kente yapılacak kazı evi için sponsor desteğine ihtiyaç duyduklarını, bunun için iş adamlarından destek istediklerini sözlerine ekledi. - Muğla

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Euromos Antik Kenti'ndeki Kazı Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement