Refah seviyesinin yüksekliği ile akıllara kazınan İsviçre, ekonomiye ilişkin verileri ile de söz konusu kalıplaşmış tabiri teyit etmekte. Kişi başına düşen gelirin ( satın alma gücü paritesi baz alınmış) 55.000 US$ tutarını aştığı, uzunca bir süredir işsizlik oranının %3 civarında seyrettiği, hizmet sektörünün geliştiği ülke ekonomisinde gelişmiş bankacılık ve finans sistemi ile İsviçre ekonomisi dikkat çekmeyi başarıyor.
Küresel anlamda savaş zamanlarında dahi güçlü bankacılık sistemi ile global finansal alanında güvenli bankacılık sistemine sahip olduğu algısını oluşturan İsviçre'nin para birimi, İsviçre frangı da finansal piyasalarda güvenli liman algısı oluşturan para birimleri arasında yer alıyor.
Özellikle 2011 yılında global bazda borç krizinin yaşandığı dönemde İsviçre frangının yıldızı parlamıştı. İlgili dönemde Avrupa'da Yunanistan kaynaklı borç krizinin ve Yunanistan'ın kurtarılmasına ilişkin yöntem belirsizliğinin Euro üzerinde baskı yaratması, ABD'de federal hükümetin borçlanma limitinin yükseltilmesi ve bütçe görüşmeleri konusunda bir uzlaşmaya varılamamasının dolara olan güveni azaltması ve aynı dönemde Japonya'da doğal afetin ülke ekonomisindeki tahribatının yanı sıra Japonya'da 2011 yılında kamu borcunun milli gelire oranının %209 oranına yükselmesi sonrası İsviçre ekonomisinin gücünü koruyor olması İsviçre frangını ön plana çıkardı.
Son Dakika › Güncel › Frank Güvenli Liman Özelliğini Yitirdi mi? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?