Gaziantep'in Altı da Üstü de Kültür - Son Dakika
Güncel

Gaziantep'in Altı da Üstü de Kültür

Gaziantep\'in Altı da Üstü de Kültür

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep'in tarihi zenginliklerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

16.03.2013 12:01

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentin birçok bölgesinde yaptığı imar ve restorasyon çalışmaları ile Gaziantep'in tarihi zenginliklerini gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor.

Tarihi yapıları restore eden Belediye, sokak sağlıklaştırma projeleri, Kültür Yolu ve restorasyon çalışmalarının ardından şimdi de kentin yer altı kültür zenginliklerini gün yüzüne çıkarmak için kolları sıvadı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ÇEKÜL Vakfı ve OBRUK Mağara Araştırma Grubu işbirliği ile kentin yer altı envanterinin çıkarılması için yaklaşık 1 yıldır sürdürülen çalışmaların sonuçları düzenlenen fotoğraf sergisi ve basın açıklaması ile tanıtıldı.

YIKILAN VE TERK EDİLEN TARİHİ MEKÂNLARDA BUGÜN TARİHİ KORUMA EĞİTİMLERİ VERİLİYOR

Tarihi eserlerin restorasyonu için maceralarının 2004 yılında Prof. Dr. Metin Sözen ile tanışmaları ile başladığını belirten, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Prof. Dr. Metin Sözen hocayı Gaziantep'in kaderini değiştiren adam olarak gördüğünü söyledi.

Büyükşehir Belediyesi'nin, tarihi yapıların restorasyonlarında çok büyük emek harcayan Prof. Dr. Metin Sözen'e minnet borcu olduğunu söyleyen Güzelbey, "Metin Hocamız bize göreve başladığımız ilk aylardan itibaren yön verdi, bizleri tarihi yapılar konusunda eğitti. Gaziantep halkı olarak Metin Hocamızın bu fedakârlığını unutmamalıyız.

Bu çalışmalar sonucunda tarihi mekânlar, tarihi evler, mahaller ve şehir değişti. Her şeyden önemlisi insanımızın yaşam standardı değişti. Yaklaşık on yıl önce Gaziantep'in tarihi mahallerinden geçilemiyordu. Bu mahallerden geçenlere de iyi gözle bakılmıyordu. Çalışmalar sonucunda bu mahalleler artık turizmin hizmetine girmiş durumda. Bunlar da emek ve azim ile oluyor. Dünün yıkılan ve yok olan tarihi, bugün sahiplenildi ve kurtarıldı. Tarihe kazandırılan bu mekanlarda bugün restorasyon ve tarihi mekanları koruma eğitimleri veriliyor. Bu çalışmalarda bizlere destek olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum" dedi.

Kat edilen mesafeyi hayallerin zorlandığı bir nokta olarak gördüğünü, bu restorasyon çalışmalarının bir başlangıç olduğunu belirten Güzelbey, 'Şehirde bir dönüşümün hep birlikte başlatıldığını, bu çalışmada emeği geçen başta Metin Sözen olmak üzere belediye İmar Dairesi çalışanlarına ve katkı sunan kurumlara teşekkür ettiğini' kaydetti.

Başkan Güzelbey, Gaziantep'in yer altı zenginliğinin bu kadar muhteşem olduğunu bu işe başlandığında öğrendiklerini, bu mühendislik harikası yapıların bundan bin yıl önce yapılmasının kendileri için sürpriz olduğunu' dile getirdi.

SÖZEN; TÜRK İNSANININ EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ ÖNÜNE KONAN OLMAZ DUVARLARI YIKABİLMESİDİR

Her Anadolu kentinde o kentin kimliğini ve varlığını doğru tanımlayan kaynakları doğru kullanan, ürettikçe eğiten, eğittikçe gelişen ve yapılabilirliliğini kanıtlayan insanların olduğunu söyleyen Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, "Bu kazanım bizim insanımız için çok önemlidir. Türk insanının en büyük özelliği önüne konan olmaz duvarları yıkabilmesidir.

Gaziantep'te bir şeylerin değiştiğini, kente yeni bir şeylerin katıldığını görüyorsanız sokaktaki insanın size bakışı ve konuşması değişiyorsa, o kent dünü bugüne, bugünü farklı boyutlara taşıyor demektir. İşte Gaziantep böyle bir konumda. Gaziantep'te bizim yorgunluğumuza yeni katılan bir kesim oldu. Bu katılım daha önce olsaydı bugün yüzde otuz daha ileri bir noktada olurduk. Önemli olan bir yerlerden başlamaktır. Bu çalışmalara emek veren herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Çekül vakfının ve Gaziantep büyükşehir belediyesinin daveti üzerine Gaziantep'in yer altı yapılarının envanterini yapmaya başladıklarını söyleyen OBRUK Mağara Grubunu temsilen Ali Yamaç, "Bu yapılar evlerin altında ya da taş ocağı, atölye olarak açılan mağaralardan oluşuyor. Envanterde asıl önemi ise devasa büyüklükte olan yapılar oluşturuyor. Bunun örneğini, Asri Mezarlığın altında bulunan 30-40 metrekare büyüklüğündeki yapılarda görüyoruz. Gaziantep'te bulunan bu yer altı insan yapıları Kapadokya dahil Türkiye'nin en büyük tarihi yapıları olma özelliğine sahiptir. Bu yapılar aynı zamanda yer altında inşa edilmiş kamusal yapılar olarak da bilinmektedir. Dünyada eşi benzeri olmayan etkileyici yapılar olarak görüyoruz. Bu yapıları koruyarak gelecek nesillere aktarmayı kültüre yapacağımız en büyük yatırım olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Metin Sözen Kültür Merkezi'nde yapılan açılışa, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metiz Sözen, Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey, Oğuzeli İlçe Belediye Başkanları, Vakıflar Bölge Müdürü, OBRUK Mağara Gurubu ve ÇEKÜL Vakfı Temsilcileri ile kamu kurum kuruluşlarından çok sayıda yetkili katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gaziantep'in Altı da Üstü de Kültür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement