GAZİANTEP Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, kentte kayıtlı 18 bin şirketten 900'ünün Suriyeliler'e ait olduğunu ve bu rakamın Türk işletmelerin yüzde 5'i oranında olduğunu söyledi. Eyüp Bartık, dolardaki yükselişin Türkiye ekonomisine olumsuz yansıması olmayacağını belitti. Cari açıktaki düşüşün dolardaki yükselişi normalize ettiğini kaydeden Bartık, şöyle dedi:
"Yıl sonu geliyor, kış mevsimi, Türkiye'nin özellikle petrol ithalatının yükseldiği bir zaman. Biraz bunların hazırlığı var. Tabii birkaç konunun bir araya gelmesi var. Önemli bir kriz dönemi geçirdik. Bir darbe kalkışması, bunun peşinden belki de dolar 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 17 Temmuz'da gelmesi noktaya yeni geldi. Ben doların artışının Türkiye ekonomisine zarar vereceğini pek düşünmüyorum. Biz bir gecede yüzde 250 artışları gördük, 3 ay içerisinde yüzde 70 artışları gördük ki şu andaki rakamlar yüzde 10'a bile tekabül eden rakamlar değil. Yani toplum, 'Dolar yükseliyor, dolar alalım' demesin. Bizim en önemli baktığımız kriter cari açık kriteri. Cari açık bizim bir döviz fonu ihtiyacımızı gerektiriyor ki son 3 yıldır cari açığımız her geçen gün düşüyor. Bu da döviz ihtiyacımızı çok fazla göstermiyor. Ben doların stabil bir hale geleceğini düşünüyorum. İş dünyası açısından da Gaziantep biliyorsunuz ihracatçı bir kent. Gaziantep iş dünyasının çok fazla bir rahatsızlığı yok. Zaten ihracat yapıyor, ihracatta mevcut yükselişi normalize ediyor. Görüştüğüm iş adamları doların yükselişinden memnun olduklarını söylüyor. Bu yaklaşımı da ihracatçı bir kent olduğumuz için doğru buluyorum."
"FETÖ/ PYD OPERASYONLARI İŞ DÜNYASININ PSİKOLOJİSİNİ BOZDU"
Gaziantep'teki FETÖ/PDY operasyonları sonrasında iş dünyasında psikolojinin bozulduğunu ancak normalleşmeye başlanıldığını kaydeden Bartık, şöyle devam etti:
"Operasyonlar sonucunda iş dünyasının psikolojisi bozulmadı dersek yanlış olur. Yaşananları farklı bir açıdan da değerlendirmek lazım. Ülkeye bir darbe girişimi yapmak, bu hiç birimizin kabul edeceği bir şey değil. Bu konuda ben sorumluların sonuna kadar cezasını çekmesinden yanayım. Evet iş dünyası bundan biraz etkilendi fakat şimdi normalleşmeye başladık. Benim gördüğüm kadarıyla iş dünyası FETÖ operasyonlarını biraz unuttu. Hükümet de bu anlamda tedbirli davranıyor. Eskisi kadar bir ihbar üzerine, birinin tavsiyesine, birinin sözüne inanarak, dayanarak hamle yapmıyorlar. Çok ciddi bir veri tabanı var, belli yazılımları kullananları buluyorlar ve onları alıyorlar. Ben bunu çok normal buluyorum. Bizim ekonomi odağından hiç ayrılmamamız gerekiyor. Biz iş dünyasını ekonomi odağından koparmamaya çalışıyoruz. Çünkü hepimizin bildiği gibi ne olursa olsun, hayat devam ediyor."
"ODAMIZA KAYITLI 900 SURİYELİ ŞİRKET VAR"
Kentteki Suriyeli işadamı sayısının her geçen gün arttığını da aktaran Bartık, Suriyeli işadamlarına yönelik Türkçe eğitim vermeye başladıklarını söyledi. Ekonominin büyümesi adına Suriyelilerin iş dünyasına girmesi gerektiğini ifade eden Eyüp Bartık, şunları söyledi:
"Şu anda odamıza kayıtlı Suriyeli şirket sayısı 900'e yaklaştı. Bölgede Suriyeli misafir barından sayı bakımından 3'üncü şehiriz. Bununla birlikte şirket sayısında en yakın şehirden 2 kat daha fazla Suriyeli şirkete sahibiz. Bu aslından Gaziantep'te iş olduğunu herkes gibi Suriyelilerinde bildiğini gösteriyor. Gaziantep'te yatırım yapıyorlar ve oda üyemizin yüzde 5'i Suriyeli. Bunlara bizim mutlaka kucak açmamız gerekiyor. Çünkü biz işadamıyız ve olaya yabancı sermaye, yabancı yatırım için bakıyoruz. Şehirde belki sosyal anlamda farklı görüşler olabilir saygı duyuyorum fakat biz iş dünyasıyız ekonomimizi büyütmek zorundayız. O nedenle Suriyeli üyelerimizi topladık ve neye ihtiyaçları olduğunu analiz ettik. Öncelikle Türkiye'de iş yapıyorlarsa, Türkçe öğrenmeleri gerektiğini söyledik ve Türkçe eğitimi verdik. Şu ana kadar 40 Suriyeli firmamıza eğitim verdik ve bu devam edecek. Şimdi yer problemleri başladı. Yatırım yapmak istiyorlar fakat henüz daha rüştlerini ispat etmedikleri için krediye ulaşmakta zorluk yaşıyorlar. Peşin harcama yapmak zorundalar, Organize Sanayi Bölgesi'nde büyük yerler alacak güçleri yok, kredi alacak durumları yok. Bu nedenle bizden bu konuda yardım istiyorlar. Biz de bu alanda çalışmalarımıza başladık. Onlara yer anlamında destek olmaya çalışacağız, eğitim çalışmalarımız devam ediyor. Onları dünyaya açmaya çalışıyoruz. Vatandaşlık anlamında çalışmalar zaten sürdürülüyor. Bu çalışmalar tamamlandığında vatandaş olduklarında kredi alma ihtimalleri olacak. GTO olarak diğer üyelerimize nasıl hizmet veriyorsak, Suriyeli işletmelerimize de hizmet vermeye devam ediyoruz." - Gaziantep
Son Dakika › Güncel › Gaziantep'te Kayıtlı Şirketlerin Yüzde 5'i Suriyelilerin - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?