Gazze'de İsrail'in uzun yıllardır uyguladığı ablukanın yanı sıra Filistin hükümetinin son kararlarının ardından sağlık sektörünün kritik bir aşamaya girdiği bildirildi.
El Mizan İnsan Hakları Merkezi'nin yayınladığı açıklamada, Gazze'deki sağlık sektöründe yaşanan sıkıntılara işaret ederek, "Gazze Şeridi, sağlık sektöründe daha önce görülmemiş ciddi bir çöküşe tanık oluyor. Bu, İsrail'in bölgede uyguladığı ambargo ile sonuncusu zorunlu erken emeklilik olan Filistin hükümetinin aldığı karar ve uygulamalarından kaynaklanıyor." ifadeleri kullanıldı.
Filistin yönetiminin yurt dışında tedaviye muhtaç hastalara yönelik uyguladığı kısıtlamalarda şubattan bu yana artış olduğu ve bunun bölgedeki sağlık sorunlarını ikiye katladığı kaydedilen açıklamada, yurt dışında tedavi gören hastaların sayısında geçen haziran ayında yüzde 64, temmuz ayında yüzde 28 oranında bir gerileme yaşandığı belirtildi.
İsrail'in Beyt Hanun sınır kapısından çıkışlarda uyguladığı seyahat kısıtlamalarının iç işlerindeki mevcut sorunları daha da artırdığı aktarılarak, "İsrail tarafından bölge dışına çıkışlarına izin verilen hastaların sayılarında belirgin bir düşüş yaşanıyor. Bu yılın ilk yarısında verilen izinlerin sayısı, son üç yılın ortalamasına oranla yüzde 20 geriledi." denildi.
Depolardaki ilaçlar tükenmek üzere
Gazze Sağlık Bakanlığı depolarındaki ilaçların tükenmek üzere olduğuna dikkati çekilen açıklamada, 184 ilaç türünün tamamen bittiği, bunun yüzde 36 oranında bir açık meydana getirdiği, tükenen 270 tıbbi malzemenin de yüzde 32'lik bir açığa neden olduğu belirtildi.
Açıklamada, Gazze'de günde 20 saati bulan elektrik kesintilerinin sağlık hizmetlerinde kısmi felce neden olduğu aktarılarak, bölgedeki kısıtlamalar ile uygulamaların yasal dayanaklar ile yönetimlerim tüm vatandaşlarına hizmet sunmasını öngören uluslararası standartlardan yoksun olduğu kaydedildi.
Yaşamı temelinden etkileyen sektörlerin, siyasi anlaşmazlıklardan uzak tutulması gerektiği vurgulanan açıklamada, Filistin hükümetine bölgedeki uygulamalarından vazgeçmesi çağrısında bulunuldu. Uluslararası toplumdan ise İsrail'in uluslararası insan hakları kanunları ihlallerine ivedilikle son vermesi çerçevesinde somut adımların atılması ve müdahalede bulunulmasını istendi.
İsrail, Hamas'ın 2006 yılındaki seçimleri kazanmasından bu yana Gazze'ye ambargo uyguluyor. Filistin hükümeti, ise geçen temmuz ayında Gazze Şeridi'ndeki 6 bin 145 kamu çalışanını erken emekli etme kararı almıştı. Hükümet, bu tür kararların "geçici ve zorunlu" olduğunu, Hamas'ın ülkeyi bölme çabasına karşı tedbir almayı amaçladıklarını bildirmişti.
Son Dakika › Güncel › Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Sorunları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?