Manisa'nın Sargıgöl İlçesi'nde, Birleşmiş Milletler destekli 'Hayata Artı' gençlik programı kapmasında hazırlanan 'Gediz Dostu Çevreci Solucanlar' projesi ve solucan gübresi tanıtıldı.
Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Yaşama Dair Vakıf (YADA) ortaklığıyla yürütülen 'Hayata Artı' Gençlik Programı tarafından desteklenen 'Gediz Dostu Çevreci Solucanlar' projesinin tanıtımı Sarıgöl Ziraat Odası'nda yapıldı. Toplantıya, Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, oda yöneticileri ve üniversite öğrencileri katıldı.
Proje koordinatörü Alp Tunay, 'Gediz Dostu Çevreci Solucanlar' projesinin, Gediz Havzası su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunmak üzere kimyasal gübreye alternatif olarak, çiftçileri solucan gübresi üretimine ve kullanımına teşvik etmeyi amaçladığını söyledi. Tunay, proje kapsamında üretilen solucan gübresi ile toprağın organik madde içeriği ve su tutma kapasitesinin artırılarak ihtiyaç duyulan su miktarının yüzde 40 ile yüzde 60 oranında azaltıldığını belirtti. Tunay, şunları söyledi:
"Bitkiyi besleyen özellikleri sayesinde verim artışına katkıda bulunan ve doğal bir gübre olan solucan gübresi üretmek ve solucan gübresinin çiftçiler arasında bilinirliğini artırmak üzere yola çıkan gençler, proje kapsamında, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği'nde solucan gübresi üretti. Bir yıl içinde solucanlar hızla çoğalarak sayıları 1,5 milyona ulaştı. Hayvansal atığın yanında bitkisel ve mutfak artıklarıyla beslenen solucanlardan organik madde içeriği yüksek gübre elde edildi."
İkinci tesisin Manisa'nın Gülbahçe Köyü'nde kurulduğunu kaydeden Tunay, "Gölmarmara Ziraat Odası, Turgutlu Sinirli Köyü ve Salihli İğdecik Köyü'nde birer solucan gübresi üretim tesisi kurmak üzere çalışmalar devam ediyor" dedi.
Bu yıl için amaçlarının, geçen yıl Menemen'de edindikleri bilgi ve deneyimi tüm Gediz Havzası'na yayarak Gediz Nehri'nin eski görünümüne kavuşmasına katkı sağlamak olduğunu ifade eden Alp Tunay, Sarıgöl'de 14- 16 Eylül 2012 tarihleri arasında yapılacak 8. Sultaniye Üzüm ve Kültür Festivali'ne katılacaklarını, çiftçilere stantta tanıtım yapacaklarını söyledi.
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen de "Böyle çevre dostu gübrelere oda olarak her zaman destek vermekteyiz. Önemli olan ürünlerimizi doğal gübrelerle yetiştirmektir" dedi.
--- KUTU ----
HEDEF BİN ÇİFTÇİ
Proje ekibi, 2010-2011 yılında Menemen'de uyguladıkları "Gediz Dostu Çevreci Solucanlar" projesini, tüm Gediz Havzası'na yaygınlaştırmayı hedefliyor. Solucanların gübre üretimindeki başarısını ve sağladığı su tasarrufunu anlatarak bin çiftçiyi solucan gübresiyle tanıştırmak üzere zıraat odalarında tanıtım sunumları yapılıyor. Havzanın temel ürünlerinde solucan gübresinin faydalarını ortaya koyabilmek için uygulama alanları oluşturuluyor. Proje ekibi şimdiye kadar Akhisar, Alaşehir, Sarıgöl, Salihli, Saruhanlı, Ahmetli, Turgutlu, Köprübaşı, Kula, Gördes, Gölmarmara, Demirci ve Selendi Ziraat Odalarını ziyaret ederek projelerini paylaştı ve temel tarım ürünleri üzerinde deneme alanları oluşturdu. - Manisa/ Sarıgöl
Son Dakika › Güncel › Gediz'i Solucanlar Kurtaracak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?