Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne (AB) açılan bir kapı olduğunu belirterek, "Şu an için AB'ye tam üyelik için müzakereler devam ediyor. Yaptığımız bazı değişiklikler var. AB ve oradaki müzakerelerimizle ilgili bize her zaman, tam olarak doğru bir şekilde muamele edildiğini düşünmüyoruz." dedi.
İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) tarafından Conrad Otel'de düzenlenen Genç Liderler Zirvesi'nde, "Gençliğin Gelişiminin Sağlanmasında Hükümetlerin Rolü" başlıklı üst düzey panel oturumunda konuşan Kılıç, gençlere fırsat vermenin, kendilerini ifade edebilmeleri, farklı fikirlerini bu tartışmalarla aktarabilmelerinin önemine değindi.
Panelde, fiziksel realitenin, gerçek dünyaya dair tartışmaların olduğunu anlatan Kılıç, sanal tartışmaların dışına çıkarıp, fiziksel dünyaya dönmek gerektiğini söyledi.
Bakan Kılıç, "Sosyal medya, her şeyi söyleyebileceğiniz, seslendirebileceğiniz iyi ya da kötü bir platform ama hala gerçek bir dokunuş gerekir bazı sorunları çözebilmemiz için. İfadeler çok çok önemlidir, bunları dikkate almamız ve her zaman hatırlamamız gerekir. Bence hümümetlerin ve devletlerin bu alandaki sorumluluğu, gençlere fırsat vermek, gerekli araçları da kendilerine sunmak." diye konuştu.
Gençlerin geliştirilmesi ve yetkilendirilmesi gerektiğine işaret eden Kılıç, Türkiye'nin nüfusunun şu an 78 milyona ulaştığını ve Türk asıllı 6 milyon kişinin Avrupa'da yaşadığını anlattı.
"Herkese örnek olmak durumundayız"
Pek çok ikinci nesil Müslüman'ın artık Batı ülkelerinde doğup büyüdüğünü aktaran Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye, AB'ye açılan bir kapıdır. Şu an için AB'ye tam üyelik için müzakereler devam ediyor. Yaptığımız bazı değişiklikler var. AB ve oradaki müzakerelerimizle ilgili bize her zaman, tam olarak doğru bir şekilde muamele edildiğini düşünmüyoruz. Avrupa'da bugün pek çok rakama baktığımızda 6 binin üzerinde imam var. Çünkü Avrupa'da da Müslümanların sayısı fazla olduğu için din adamlarına ihtiyaç duyuyorlar.
Nereden geldiğimizi, amacımızın ne olduğunu unutmamamız lazım. Biz herkese örnek olmak durumundayız. Başkalarının örnekleriyle ilerlemek yerine, kendimiz bir örnek teşkil etmeliyiz. Müslüman kardeşliğini sürekli ayakta kılmalıyız. Bu birliktelik sayesinde insanlık kurtulabilir."
İngiltere'de siyaset okuduğu yıllarda internetin ve playstation'ın yeni çıktığını anlatan Kılıç, "Bugün öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, sanal bir dünya. Video oyunlarıyla büyüyoruz. Her şey sanal, gerçek değil. Sosyal ağlar her tarafımızda. Sosyal medyada insanlar kontrolsüzce ağızlarına gelen her şeyi yazabiliyor. Playstation ile oyun oynarken elinizde silahla birini öldürebiliyorsunuz. Sanal ama insanların kafasına yerleştiriyorsunuz silah kullanmayı, insan öldürmeyi. Çünkü o oyunu belki 3-4 bin kere oynuyorsunuz, sanal olsa da bu fikir kaslarınıza yerleşiyor. Gerçek insanları, gerçek dünyada etkileyen şeyler bunlar. Enerjiğiz, genciz, bir çok şeyi yapabilecek gücümüz var ama sanal dünyada değil, gerçek dünyada bunu yapmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.
"İslam dünyasının parçası olmaktan gurur duyuyoruz"
Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Azad Rahimov da İslam dünyasının çok uzun süredir İslami değerlerin gelişmesine ve yaygınlaşmasına büyük katkıda bulunduğunu söyledi.
İslam dünyasının bir parçası olmaktan gurur duyduklarını ifade eden Rahimov, Azerbaycan'ın, Avrupa'nın hatta dünyanın modern haritasında oldukça yeni bir ülke olduğunu, aslında 100 yıllarca geriye giden bir kültür ve medeniyete sahip olduklarını belirtti.
Azerbaycan'da 35 yaş altı gençlerin, ülke nüfusunun yüzde 66'sını oluşturduğunu anlatan Rahimov, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizler bağımsızlığımızı kazandıktan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı kurulduğu zaman, gençlik politikası oluşturuldu ve geliştirilmeye çalışıldı. Azerbaycan gençliği için 2010, 2015, şimdi de 2025'e kadar yeni bir politika oluşturuldu. Azerbaycan'da 2011'de Cumhurbaşkanlığı kararıyla, binlerce gence, girişimlerini hayata geçirebilmeleri için destek verildi. İslam dünyasının bir parçası olarak Azerbaycan kendisini sürekli gençlerle kalkınmaya adamış bir ülkedir, ortak faaliyetlerle birleşmiş platform ve uluslararası örgütler içerisinde bunu yapmaktadır. Yapıcı bir iş birliği içinde gençlik politikamızın, İslam dünyasında yaygınlaştırılması en büyük amaçlarımızdan biri." diye konuştu.
Rahimov, İslam dünyasının şu anda çok ciddi bir propaganda, islamofobi ve gelecek nesillerin yozlaşması gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
Son Dakika › Güncel › Genç Liderler Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?