Türkiye ile Yunanistan arasında 1923 yılında gerçekleşen nüfus mübadelesi sırasında Girit Adası'ndan göç edenler, Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'ndeki Cunda Adası'nda buluştu.
Ayvalık Belediyesi'nin katkıları ile Cunda Adası Kalkındırma ve Koruma Derneği tarafından 5- 6 Ekim tarihleri arasında Girit Mübadilleri Dayanışma Şenliği düzenlendi. Şenliğin ilk gününde Cunda Sanat Merkezi'nde açılan sergide, mübadil fotoğrafları ve Girit'ten getirilen eşyalar sergilendi. Giritli kadınların el işlerinin de beğeniye sunulduğu sergi büyük ilgi gördü. Cunda Adası'nda yaşayan yaşlı mübadil Giritli'ler, sergilenen eski fotoğraflarda çocukluklarına ait yerleri ve hayattan göç etmiş anne ve babalarını görünce duygusal anlar yaşadı.
Cunda Adası'nın sembol yapılarından sayılan Taş Kahve'de 'Göçler ve Mübadele' konulu bir de panel düzenlendi. Panele, üçü de CHP'li olan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin ile Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Cihan Şişman, CHP ilçe yöneticileri, Ayvalık, Altınova, Küçükköy Belediyelerinin meclis üyelerinin yanı sıra Türkiye'nin birçok ilinden ve Yunanistan'ın başkenti Atina ve Midilli Adası'ndan ilçeye gelen Girit kökenlilerle, Cunda Adası'nda yaşan Giritliler katıldı.
Saat 17.00'de başlayan panelde, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu, yazar İskender Özsoy, gazeteci-yazar Metin Özer ve Lübnan Giritliler Derneği Başkanı Dr. Ali Bekraki, kalabalık bir katılımcı topluluğuna Girit mübadilleri hakkında bilgiler verdi.
MÜBADELEYİ ANLATILAR
Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Tuncay Sepetçioğlu, mübadelenin anlamını ve mübadele sonrasında Ayvalık'a gelen mübadillerin yaşadıklarını anlattı. Yrd. Doç. Dr. Sepetçioğlu, mübadelenin Arapça bir kelime olduğunu ve bedel kelimesinden geldiğini kaydederek, "Bu bir bedel karşılığında takas anlamını taşıyordu. Bu tarihsel bir göçtü. Türk ve Yunan hükümetlerinin karşılıklı anlaşması sonrasında, O yıllarda İstanbul dışında yaşayan Ortodoks mezhebindeki Rumlar ile Adalarda yaşayan İslam dinine sahip Türklerin ülkeden ülkeye takas edilmesiydi" dedi.
Lübnan Giritliler Derneği Başkanı Dr. Ali Bekraki ise Lübnan'da yaşayan 7 bin civarındaki Giritli'nin zamanla soy isimlerinden vazgeçip, babalarının isimleriyle anılmayı yeğlediklerini anlatıp, mübadelenin ilk yıllarından bu yana Lübnan'da Giritliler'in yaşadıkları sürece ışık tuttu.
Türkiye genelinde 10 mübadil derneğinin de katıldığı Girit Mübadilleri Dayanışma Şenliği'nin ikinci gününde ise Cunda Taş Kahve'de tanışma ve kaynaşma sohbetleri yapıldı. Girit halk oyunları ve mutfağından örneklerin sunulduğu etkinlik sonunda Girit Adası'ndan gelen müzik gurupları konserler vererek organizasyonu renklendirdi.
Yaklaşık 8 bin mübadilin yaşadığı tarihi kent Ayvalık'ta gerçekleşen şenliğe Girit Adası'ndan da 50 konuğun katıldığı öğrenildi. Bu yıl ilk kez düzenlenen etkinlik sonrasında gelecek yıllarda Türkiye'nin her köşesindeki mübadillere de çağrıda bulunulmasıyla hem katılımın hem de paylaşımın fazla olması beklenen şenliğin gelenekselleştirilmesine çalışılacağı bildirildi. - Balıkesir
Son Dakika › Güncel › Girit Mübadilleri Ayvalık'ta Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?