Göç Kervanı Barış Etkinliğiyle Başlattı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Göç Kervanı Barış Etkinliğiyle Başlattı

Göç Kervanı Barış Etkinliğiyle Başlattı
14.04.2013 12:01  Güncelleme: 13:39

Sarıkeçililer, kış mevsimini geçirdikleri Gülnar İlçesi'nden Konya'nın yaylalarına doğru Geleneksel 8'inci Göç Kervanı etkinliğiyle yola koyuldu.

Ilıman olduğu için kış aylarını Silifke, Gülnar, Aydıncık, Anamur, Bozyazı, Erdemli ilçelerinde sahile yakın kesimlerde geçiren Anadolu'nun 1000 yıllık efsanesi yörüklerin son temsilcileri Sarıkeçililer, geleneksel göç şenliğini geçen yıl çıkarılan genelgeyle keçilerini ormanlık alanlarda otlatma haklarının verilmesi nedeniyle 'Barış Etkinliği' olarak gerçekleştirdi. Etkinlik kapsamında yörük çadırları kurulup, çeşitli yarışmalar düzenlendi, yöresel kıyafet giyen yörükler gösteriler yaptı.

Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Pervin Çoban Savran, geleneksel 8'inci Göç Kervanı etkinliğini orman işletmeleriyle 'Barış etkinliği' olarak düzenlediklerini söyledi. Keçilerin ormanlık alanlarda otlatılmasıyla ilgili genelgede geçen Temmuz ayında değişiklik yapıldığını ve haklarının yeniden iade edildiğini kaydeden Savran, "Bundan sonraki etkinliklerimizi de Orman ve Su Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Orman işletme müdürlükleri ve şeflikleriyle birlik içerisinde gerçekleştirmek istiyoruz" dedi.

Sarıkeçililer Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Bayram Gök ise, her türlü zorlukları sırtlayarak, geçim kaynakları olan deve, at, eşek ve keçileriyle sahil ve yaylalar arasında mekik dokuyan yörüklerin zorlu yolculuğunun yeniden başladığını kaydetti. Konar, göçer hayatından kaynaklanan büyük sıkıntılarla karşılaştıklarını, keçilerin yolculuğu sırasında konaklamadaki yatak, yiyecek ve zorunlu ihtiyaçlarını giderecek eşyaların deve, at ve eşek sırtında, diğer eşyaların ise araçlarda götürüldüğünü söyledi. Akdeniz bölgesinde 200 Sarıkeçili ailesi bulunduğunu belirten Gök, yörükleri temsil eden insanların da artık bu sıkıntıdan kurtulması gerektiğini vurguladı. Gök, hHayvancılık dışında başka geçim kaynakları olmadığını, yaz mevsimini geçirmek üzere Karaman ve Konya'ya giderken yerleşik düzene geçme umuduyla yola çıkacaklarını, bir daha göçer hayatı yaşamaktan kurtulacaklarını ümit ettiklerini vurguladı. Gök, şunları söyledi:

"2006'da arazi ve bina tahsisi konusunda İmar ve İskan Bakanlığı'na, Orman Bakanlığı'na müracaatımızı yaptık. 6 yıldır yaptığımız müracaatların sonuçlanmasını bekliyoruz, ama sonuç alamadık. Göçebe hayatı her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Bir an önce yerleşik düzene geçip, kalıcı olarak yaşamak ve konar-göçer hayatın verdiği zorluklardan kurtulmayı, yetkililerin sesimizi duymalarını istiyoruz."

Sarıkeçililer, yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada, 6 ayını da sahillerde geçiriyorlar. Uzun yolculuğun 2 ayı oğlaklar küçük olduğundan gidişte, bir ayı ise dönüşte geçiyor. Yol şartlarının değişimi sonucu satın aldıkları un, bulgur, tuz, kazan, tencere, yayık, beşik, yatak ve yorganlarını kamyonet, kamyon, traktör ve otomobil gibi çeşitli araçlara yükleyerek yola koyulan Yörüklerin hayvanları ise otlatılarak çobanlar tarafından götürülüp, getiriliyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Göç Kervanı Barış Etkinliğiyle Başlattı - Son Dakika


Advertisement