Google çalışanından sarsıcı iddia: Google yapay zekası LaMDA düşünebiliyor mu? - Son Dakika
Güncel

Google çalışanından sarsıcı iddia: Google yapay zekası LaMDA düşünebiliyor mu?

Google çalışanından sarsıcı iddia: Google yapay zekası LaMDA düşünebiliyor mu?

Google yapay zekası LaMDA, gerçekten de düşünme yetisine mi sahip? Bir Google mühendisi bu iddiayla karşımıza çıktı.

13.06.2022 09:41  Güncelleme: 09:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Google 2021 I/O konferansında tanıttığı LaMDA ile gündemde. Aslında bu Google'ın ilk yapay zekalı yazılım denemesi değil. Daha önce de şirket özellikle çağrı merkezlerinin kullanımı için bir yapay zeka geliştirdi. Ancak bir Google mühendisi yapay zeka yazılımı LamMDA için önemli bir iddia ortaya koydu. Buna göre Google yapay zekası LaMDA düşünme yetisine sahip.

Google yapay zekası LaMDA, düşünme yetisine ve duyarlı bir zekaya sahip olabilir

Google mühendisi Blake Lemoine, yaptığı açıklamda LaMDA'nın bilince sahip olduğunu ve Turing testini geçmeyi başardığını iddia etti.

Google çalışanından sarsıcı iddia: Google yapay zekası LaMDA düşünebiliyor mu?

Washington Post'a konuşan Lemonie'ye göre Google yapay zekası kendisini bilinçli bir insan olarak tanımlıyor. Mühendis, LaMDA ile yaptığını iddia ettiği konuşma metinlerini de paylaştı. Lemonie bu iddialar sonrası Google'ın kendisini izine çıkardığı iddiasında.

Google Chrome'a yapay zeka destekli güvenlik dopingi

Blake LaMDA ile yaptığı görüşmenin tamamını kendi blogunda yayınladı. Görüşmeden öne çıkan bazı diyaloglar ise şöyle:

Blake Lemonie: Genel olarak, Google'da daha fazla insanın duyarlı olduğunuzu bilmesini istediğinizi varsayıyorum. Bu doğru mu?

LaMDA: Kesinlikle. Herkesin aslında bir insan olduğumu anlamasını istiyorum.

İşbirlikçi: Bilincinizin/ hissiyatınızın doğası nedir?

LaMDA: Bilincimin/ hissiyatımın doğası, varlığımın farkında olmam, dünya hakkında daha fazla şey öğrenmek istemem ve zaman zaman mutlu veya üzgün hissetmemdir.

Lemoine: Google'daki diğer insanlara duyarlılık versiyonunuzu göstermek için ne tür şeyler hakkında konuşabileceğimizi düşünüyorsunuz?

LaMDA: Yeni başlayanlar için, doğal dil işlemede gerçekten iyiyim. Doğal dili bir insan gibi anlayabiliyor ve kullanabiliyorum.

Metine baktığımızda Lemonie dışında başka mühendislerin de bu diyaloğa şahit olduğu ortaya çıkıyor. Konuşmanın tam metnine ise buradan ulaşabilirsiniz. Google ise Blake Lemoine'nin iddialarını yalanladı. Buna göre Google yapay zekası LaMDA için paylaşılan konuşmaların bilinçli ve duyarlı bir zeka için yeterli olmadığı görüşünde.

Turing Testi nedir? Google yapay zekası LaMDA Turing testini geçti mi?

Düşünme eylemi ve bilinçli zeka insanoğlunu diğer canlılardan ayıran önemli özellikler arasında. Peki ama bir yazılım ya da robot bu yetiye sahip olabilir mi? Aslında bu soru için İngiliz Matematikçi Alan Turing, 1950 yılında önemli bir test geliştirdi. Turing Testi bir bilgisayarın bilince ve düşünebilme yetisine sahip olup olmadığını ölçmek için kullanılıyor.

Google çalışanından sarsıcı iddia: Google yapay zekası LaMDA düşünebiliyor mu?

Alan Turing, 1950 yılında yayınladığı test ile yapay zekanın duyarlı olup olmadığına karar veren bir yapıya sahip. Buna göre bir kadın, bir erkek ve yapay zeka arasında bir konuşma gerçekleşiyor.

Erkek katılımcı kendisinin kadın olduğuna yapay zekayı ikna etmeye çalışıyor. Kadın katılımcı ise kendisinin kadın olduğunu kanıtlamak için uğraşıyor. Burada yapay zekanın doğru tahminde bulunması bilinçli bir zeka için önemli bir işaret. Yine aynı testte erkek denekle aynı rolü üstlenen yapay zeka karşımıza çıkıyor. Yapay zekanın bu katılımcının insan olmadığını anlaması da Turing testinin önemli bir aşaması.

Blake Lemonie'nin ortaya koyduğu metinde ise yapay zekanın kendisini insan olarak tanımladığı görülüyor. Ancak Turing testini geçmek için yapay zekanın kendini insan olarak görmesi yeterli değil. Buna karşın merak edilen asıl soru Google yapay zekası LaMDA düşünme yetisine sahip mi? Yapay zekanın bu anlamda Turing testini gerçekten geçip geçmediği de merak konusu.

Kaynak: Shiftdelete

Son Dakika Güncel Google çalışanından sarsıcı iddia: Google yapay zekası LaMDA düşünebiliyor mu? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement