Görüntülü Haber) Tuzhurmatu Aşura Merasimine En Az 10 Bin Türkmen Katıldı (2) - Son Dakika
Güncel

Görüntülü Haber) Tuzhurmatu Aşura Merasimine En Az 10 Bin Türkmen Katıldı (2)

Görüntülü Haber) Tuzhurmatu Aşura Merasimine En Az 10 Bin Türkmen Katıldı (2)

Hicri yeni yılı ve muharrem aylarının başlamasıyla Tuzhurmatu'da Aşura etkinliklerini beraberinde getirdi.

12.10.2016 18:46

Hicri yeni yılı ve muharrem aylarının başlamasıyla Tuzhurmatu'da Aşura etkinliklerini beraberinde getirdi. Muharrem ayında, yine yürekler dağlandı, gözyaşları sel olup aktı. Kalpler şehit Hüseyin için çarptı. İmam Hüseyin ve diğer 72 Aşura kahramanları için mersiyeler okunuyor, sineler vuruluyor. Hz.Hüseyin ile 72 arkadaşının şehadetinin yıl dönümü dolayısıyla bugün 10 Muharrem Aşura etkinliği çerçevesinde Irak'ın Selahattin iline bağlı Türkmen ilçesi Tuzhurmatu'da 10 bin civarında Ehli Beyt sevdalısı ilçenin sokak ve caddelerde dolaştı. Etkinlikler sırasında düzenli olarak yürüyüşe geçen vatandaşlar ellerinden zincirlerle sırtlarına vurarak imam Hüseyin'e ağladılar.

Aşura olaylarını canlandırıp yaşatmak için sokaklara dökülen vatandaşlar, erkek, kadın, genç ve çocuklar tümü siyah renklere boyanıp, Kerbela olayını bugün ayrıntılarıyla anarak göz yaşı döktüler. Uzun yıllar boyunca bu törenlere katılan Tuzhurmatu ihtiyarlarının anlattığına göre bu yıl gördükleri merasimler tertip ve kalabalık bakımından geçen merasimlere benzemediğini vurguladılar. İlçenin büyük pazarından başlayan yürüyüşler merhum seyit Kalender tekkiyesiyle mulla sefer mahallesine başvurup İmam Ahmed yatırına yüzleştiler. Burada İmam Hüseyin'e şartsız beyatlarını yenilediler. Yürüyüşlerde okunan Türkçe sinezenler ve atılan sloganlar arasında milli şuurlar da yer aldı. Sloganlarda " Yürekten çıkan Türkmen sesini dünya eşitsin. Hür sedasını kalplerde kurduk Hüseyin yasını Allahu ekber ya Ali Allahu ekber" denildi. Etkinlikte bulunan Irak Türkmen Cephesi ITC Selahattin il başkanı Heytem Haşim Muhtaroğlu le ITC başkan yardımcısı Hayder Kasapoğlu Türkmenlerin tarih boyunca bu tür etkinliklere ev sahipliği yaparak sürekli dini münasebetleri canlandırdıklarını belirttiler.

Öğle vakti Hüseyni merasimler sonuna gelirken tüm katılımcılar cami ve Hüseyniyelerde (keşkek, kıyma, pilav) gibi yemekler verildi. - Ekim

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Görüntülü Haber) Tuzhurmatu Aşura Merasimine En Az 10 Bin Türkmen Katıldı (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement