Onlar Anadolu'nun en doğusunda, ülkeye doğan güneşi ilk gören nöbetçiler... Onlar Türkiye-İran- Irak hudutlarının kesiştiği noktadalar...Onlar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ilk profesyonel Mehmetçikleri. Resmi adıyla "34. Hudut Tugayı 2. Hudut Taburu", halk arasındaki ismiyle "Şemdinli Tekeli Hudut Taburu" kapılarını açtı.
Yenilenen "kalekol" tarzı yapısıyla hudut ve bölge güvenliğini sağlayan, kaçakçılık ve terörle mücadele eden taburda yaklaşık bin profesyonel Mehmetçik (Sözleşmeli Er) görev yapıyor.
BUZLU DAĞ BLOKLARI
Tekeli Taburu'na ulaşmak başlı başına bir mesele. En yakın mesafedeki Van Havaalanı'ndan karayoluyla, iyi hava koşullarında, 5 saat sürüyor. Yüksekova ve Şemdinli'yi, ardından Günyazı Köyü'nü geçtiğimizde, dağların tepesindeki heybetli kale görüntüsü, Tekeli'ye ulaştığımızı müjdeliyor. Tabura vardığımızda saat 15.30'u gösteriyor ve hava neredeyse kararmak üzere.
Mevzuatta yapılan değişiklik uyarınca bu yıldan itibaren, askerlik görevini hiç yapmamış yükümlüler de doğrudan sözleşmeli er olabilecek. 3 yıl görevde kalması halinde, askerliğini de yapmış sayılacak.
Çünkü Türkiye'nin en doğu noktasındayız. Nöbet tutan Mehmetçiğin ilk kare fotoğrafını, gün batımını kaçırmadan çekebilmek için, bin 700 rakımdaki kuleye çıkıyoruz. Aynı noktayı bir de ertesi sabah, gün doğumunda görüntülüyoruz.
İmsak saatinde, 04.30'da kuledeyiz. Hava buz gibi, nöbetçilerin adeta yüzünü kesiyor. Gün yavaş yavaş ağarmaya başlıyor, ancak 3 bin metrelik buzlu dağ bloklarının ardından yükselen güneşi görebilmemiz için tam 2 saat beklememiz gerekiyor.Her askeri birlikte olduğu gibi, Tekeli'de de mesai gün doğumuyla başlıyor. Aslında "mesai" diye bir kavram da yok hudut birliklerinde. 7 gün 24 saat esasına göre her an tetikte bekliyorlar.
Saat gecenin yarısı da olsa, insansız hava araçlarından görüntü gelip alarm düdüğü çaldığı anda, timler anında hazırlanıp zorlu dağ patikalarına koyuluyor. Düdük kimi zaman bir kaçakçılık ihbarı, kimi zaman sınırdan terörist geçişi için çalınıyor.
Bembeyaz kar kıyafetlerini üniformalarının üzerine geçiren Mehmetçikler, önde mayın taraması yapan askerin izinde, saatler, günler, belki de haftalar sürecek intikale başlıyorlar.
Atatürk'ün "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" sözünü düstur edinen askerlerin yaşamında sporun çok önemli bir yeri var. Güne sabah sporuyla başlayan Mehmetçik, görevlerinden kalan zamanlarını da taburun spor salonunda değerlendiriyor. Türkiye'nin "mahrumiyet bölgesi" olarak nitelendirilen köşesindeki taburda Mehmetçiğe büyük kentlerin pahalı spor salonlarındaki fitness imkânlarının sunulabilmesi şaşırtıcı olduğu kadar gururlandırıcı da.
ASKERLİK YAPMADAN...
Sözleşmeli Er uygulaması yürürlüğe girdiğinde, vatani görevini yürütmekte olanlar ile tezkere alan erler başvuru yapabiliyordu.Bu kapsamda göreve ilk başlayan askerler 3 yıllık ilk sözleşmelerini tamamlama ve "devam ya da tamam" kararını verme aşamasına geldi.
İKİZ MEHMETÇİKLER
Mehmetçikler görev başında "kan kardeşi', ama aralarında "ikiz kardeş"ler de var. Tüm ikizler gibi, Ahmet -Mehmet Sarıtuç kardeşlerin de 24 yıllık yaşamları boyunca yediği içtiği ayrı gitmemiş.
Vatani görevlerini tamamlamalarının ardından, Sözleşmeli Er başvurusunu da birlikte yapmışlar. İki yıldır da Tekeli Taburu'nda görev yapıyorlar. En büyük zevkleri kick-box. Biri minderi tutarken, diğeri tekmeleyip yumrukluyor. Sözleşmeli er maaşı 3 bin 269 TL. İkizlerin Ardahanlı ailelerine aylık katkısı 6 bin 500 TL'yi aşıyor.
Habertürk
Son Dakika › Güncel › Güneşi Önce Onlar Görüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?