Hayata Buradan Bağlanıyorlar - Son Dakika
Güncel

Hayata Buradan Bağlanıyorlar

Hayata Buradan Bağlanıyorlar

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezi'nde 14-19 yaş arasındaki madde bağımlısı gençler hem tedavi görüyor hem de meslek sahibi oluyorlar.

21.01.2015 11:56  Güncelleme: 12:00

Sanayisinin hızla büyümesiyle yoğun göç alan Gaziantep'te sokak çocukları sorunun gündeme gelmesiyle birlikte, Büyükşehir Belediyesi köklü çözüm arayışına girdi ve 7 yıl önce Oya Bahadır Yüksel Gençlik Merkezi'ni kurdu. Yürütülen çalışmalar sayesinde madde bağımlısı gençlerin tedavisi, aileleri ve topluma kazandırılmasında olumlu sonuçlar alındı.

Mobil ekipler, sokaklarda dolaşarak madde bağımlısı gençleri tespit ediyor. Merkezde yatılı kalmasına karar verilen 14-19 yaş arasındaki erkekler, 6 ay boyunca tedavi görüyor. Tedavileri sürerken iş uğraş terapisi kapsamında atölyelerde trikotaj, bakırcılık, taş işçiliği, mozaik, takı tasarım, ebru, ahşap boyama, resim, müzik ve okuma-yazma kurslarına katılıyorlar. Tedavisi tamamlanan gençler ise geri sokağa bırakılmıyor. Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen 'Yarı Yol Evi' projesi kapsamında, bu gençlerin birlikte kalabileceği dayalı döşeli evler kiralanıyor ve her biri işe yerleştiriliyor.

MERKEZDEN BİN KİŞİ FAYDALANDI

Oya Bahadır Yüksek Gençlik Merkezi Müdürü Dr. Cenk Yancar uyguladıkları sistemin farklılıklarından birinin de "takip" olduğunu söyledi.

Sisteme giren hastaları tedavileri bittikten sonra da izlediklerini vurgulayan Yancar, "Şimdiye kadar yaklaşık bin kişi merkezden faydalandı. Ayrıca arkadaşlarımız tedavisi biten 700 kişiyi de takip ediyor" diye konuştu.

ERGENLİK DÖNEMİNE ÖZEL PROGRAM

Maddeye başlayan ergenlerin çoğunda "çoklu kullanım" olduğunun altını çizen Yancar, "Hastalarımızın büyük bölümünün 3 veya daha fazla madde kullandıklarını tespit ettik. Yani ne bulurlarsa onu kullanıyorlar. Yetişkinde böyle bir popülasyon yok. Bu nedenle ergenlik dönemindeki madde bağımlılarına özel bir tedavi yöntemi uygulanması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Yancar, bağımlılık tedavisinde başarıya ulaşma şansının, dünya standartlarında oldukça düşük olduğunu belirtti.

HER HASTAYA ÖZEL TEDAVİ

Bağımlılıkta ilaç tedavisinin başarının sadece yüzde 20'lik kısmını kapsadığını anlatan Yancar, "Bağımlılıkta başarı 1 yıl temiz kalmayla ölçülüyor. Dünyadaki başarı oranı yüzde 13-15. Bizde ise bu oran yaklaşık yüzde 52 civarında. Tedaviyi tamamladıktan sonra 1 yıl boyunca temiz kalan hasta sayımız ise yüzde 65. Yani kuruma ilk yattığı günden sonra hastalarımızın yüzde 25'inden fazlası temiz kalıyor. Bu dünya standartlarının üstünde bir rakam. Çünkü her hastaya özel tedavi uyguluyoruz" ifadelerini kullandı.

Yancar, özellikle son 2 yılda sentetik uyuşturucunun yaygınlığına yönelik ailelere uyarılarda bulundu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Hayata Buradan Bağlanıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement