Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Hatay Kırıkhan'daki tırla ilgili, "Aracın, bizim kayıtlarımıza göre, bizim gümrük kapılarından çıkışı söz konusu değil" dedi.
Yazıcı, Ümraniye Rizeliler Derneği'nin düzenlediği "Yardımlaşma ve Dayanışma" programında AK Parti hükümetleri döneminde gerçekleştirilen hizmetler ve gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bütçeden, en fazla payı eğitim ve sağlık alanlarına ayırdıklarını, faaliyetlerinin merkezinde insan olduğunu, planlamayı, icraatı insanı merkeze alarak gerçekleştirdiklerini anlatan Yazıcı, "Ve bu süreçlerde hiçbir zaman yapamayacağımız bir şeyi 'yaparız' demedik" dedi.
AK Parti hükümetlerinin millete hizmet düsturundan hareketle daha önce cesaret edilemeyen birçok alanda hizmet ürettiğini dile getiren Yazıcı, şunları kaydetti:
"Hep sorun çözerek geldik. Birikmiş ne varsa çözerek geldik. Devletin millete borçları vardı, bunları ödedik. 15 milyar lira dolayında nemaları ödedik, 3 milyar lira dolayında Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödendi, bunlar hep unutulmuş. Devlette vesayet unsurları vardı. Siyaset üzerinde çok ağır bir vesayet baskısı vardı. Toplumsal mühendislikler vardı. Sabırla, metanetle ama elbette ki milletimizden aldığımız güç ve destekle onları kendi görev ve yetki alanlarına yönlendirmek suretiyle yolumuza devam ettik."
Türkiye'nin dünyanın en önemli coğrafi konumlarından birinde yer aldığını belirten Yazıcı, Türkiye'nin enerji koridoru olarak gelecekte sağlayabileceği avantajlara dikkati çekti. Enerji üretimi yüksek ve enerji talebi yüksek ülkeler arasında köprü vazifesi gören Türkiye'nin enerji alanında etkinliğini artıracağını anlatan Yazıcı, "Dikkat çeken bir yerdeyiz. Nüfusumuz genç. Kaynaklarımız ve stratejik konumumuz son derece önemli. Onun için hem ülkemizin birliği ve düzenliliği bakımından değişik mihrakların bu istikrarı bozma hedefleri var. Ve elbette ki güçlenen, edilgen değil etken bir konuma gelen bir Türkiye bazılarının işine yaramıyor. Onun için Türkiye'de habire ilerlemeyi, gelişmeyi önleyici, provokatif amaçlı uygulamalarla karşılaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
- "Amacınız kadar kullandığınız araç da önemlidir"
Gündemdeki tartışmalara da değinen Yazıcı, "Hukuk adına görev ve yetkinizi kullanırken elbette ki amacınız kadar kullandığınız araç da önemlidir. Amaca varmak için giderken kırıp dökemezsiniz. Başkasının hakkını hukukunu ihmal edemezsiniz. Buna özen göstereceksiniz. Son günlerde tabii buna benzer, bu alanları ihlal eden uygulamalar görülüyor. İnşallah Türkiye bunlardan kısa zamanda sıyrılacak" dedi.
Rize'de yapımı devam eden Ovit Tüneli Projesi'ndeki çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini dile getiren Yazıcı, Rize'nin turizm potansiyeli ve öz kaynaklarından daha fazla yararlanmak için her türlü çalışmayı sürdürdüklerini belirtti.
Etkinlik Bakan Yazıcı'nın konuşmasının ardından yöresel sanatçıların müzik dinletisiyle devam etti.
- Kırıkhan'daki tır
Programın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yazıcı, Hatay'ın Kırıkhan İlçesi'ndeki tırla ilgili soru üzerine, şunları kaydetti:
"Biz aşağı yukarı 8 ay önce yardım amaçlı taşımaların, Suriye'deki insanlara gündelik ihtiyaçlarını karşılayacak nihai tüketim maddelerini eriştirirken onların da sevkine belli koşullar altında gümrük hizmeti veriyoruz. Ama bu sıra olayları olunca Yemen'de gündeme geldi, Mısır'da gündeme geldi. Biz oraların basınlarını da takip ettik. Dolayısıyla bu olaylar ve bu söylemler başladığı günden itibaren yardım taşıyan araçları mutlaka risk değerlendirmesi içerisine alıyoruz. X-Ray'den geçiriyoruz. Sözü edilen taşıma yapan tır olduğu söylenen aracın, bizim kayıtlarımıza göre bizim gümrük kapılarından çıkışı söz konusu değil. Durum bu..."
İçişleri Bakanlığı'nın açıklamalarına işaret eden, bu konuda gerekli açıklamaların yapıldığını belirten Yazıcı, Suriye'deki gerilim ortamının ardından ilgili kapılarda uygulamaya konulan yeni kuralları hatırlattı.
Yazıcı, şöyle devam etti:
"Biliyorsunuz bizim Suriye'ye açılan gümrük kapılarımız belli statü içerisinde faaliyetlerini sürdürüyor. Yani Suriye'de iç kargaşa ortamı doğmadan önceki aktiflikte giriş çıkış faaliyeti yok. Komşu ülkede güvenlik sorunu başladığı günden itibaren biz Suriye'ye açılan kapılarımızın çalışmasını yeni kurallara bağladık. Bakan onayıyla bağladık. Orada da vatandaşlarımızın güvenliği öncelikli. Türkiye plakalı araçların Suriye'ye geçişini yasakladık, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Suriye'ye geçişini yasakladık. Ama Suriye'den Türkiye'ye geçecek olan gerek Suriye uyruklu gerekse 3. ülke uyruklu vatandaşların Türkiye'ye geçişine izin verdik. Suriye plakalı araçların da Türkiye'ye geçişine izin verdik. Ama Türkiye üzerinden transit geçiş yapmalarına izin vermedik."
BDP milletvekilerinin tahliyesine ilişkin soru üzerine de Bakan Yazıcı, mahkemelere çok fazla yüklenme olduğunu, yargıçlığın kolay bir meslek olmadığını belirterek, şöyle devam etti:
"Yani bir yargıç elbetteki önüne gelen dosyayı incelerken delilleri toplayıp değerlendirerek kararını oluştururken kanuna, hukuka ve vicdani kanaatine göre karar verir. Yani hakim karar verirken vicdanını çıkartıp bir kenara koyup öyle karar vermez. Dolayısıyla her vatandaşımızın beğenmediği, uygun görmediği, kendi bakış açısı itibariyle doğru bulmadığı kararlara ilişkin elbetteki eleştirme, tepki koyma hakkı var. Ama her işte olduğu gibi tepkilerimizde de ölçülülük içerisinde olmalıyız. Ölçüyü aşan her söylem karşı taraf için tahkir niteliği taşır, dolayısıyla o kurumu yıpratır."
Son Dakika › Güncel › Hayati Yazıcı - Suriye'ye açılan gümrük kapısı - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?