MUSTAFA GÜNGÖR - Mersin İnsani Yardım Derneğince hayata geçirilen projeyle, dezavantajlı grupta yer alan kadınlar, bir yandan meslek öğrenip günlük harçlıklarını çıkarırken diğer yandan kursta diktikleri kıyafetlerle yetim çocuklara destek sağlıyor.
Kalkınma Bakanlığı ve Mersin Valiliğinin katkılarıyla Sosyal Destek Programı (SODES) çerçevesinde yürütülen "Kadın, Gençlik ve Çocuk Eğitim Merkezi Projesi", özellikle dezavantajlı ve ihtiyaç sahibi kadınlar ile yetim annelerini kapsıyor.
Kurslara katılarak meslek öğrenen kadınlar, aynı zamanda aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Geçen yıl 12 branşta hayata geçirilen proje kapsamında bugüne kadar 500 kişi sertifika alırken, çok sayıda kadın da eğitimlerine devam ediyor.
Mersin İnsani Yardım Derneği Başkanı Mesut Kayacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında 5 katlı binada, özellikle ihtiyaç sahibi, doğu illerinden göçen ve mesleği olmayan kadınlar için kurslar düzenlediklerini söyledi.
Kursiyerlere İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün desteğiyle ücret de verdiklerini anlatan Kayacı, "Projelerimiz 2015'te başladı. Bu yıl bazı kursların zamanı doldu. Kalkınma Bakanlığının desteğiyle yeni kurslar açmak istiyoruz. Destek olunca daha çok insana ulaşıyoruz. Bu kurslarda 15-20 kişi eğitim görüyor ve kursların süreleri değişiyor." dedi.
Kursa gelenlerin meslek öğrendiğini dile getiren Kayacı, şöyle devam etti:
"Dezavantajlı ailelerden gelen kursiyerlerimiz, mesleğini öğrendikten sonra başkalarına yardım eder hale geliyor. Dikiş kursunda kumaşlarını, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Burada üretim yapıyorlar. Bu üretimlerle ihtiyacı olan ailelere, yetimlere de kıyafet dağıtabilir hale geliyorlar. Bir zamanlar ihtiyaç sahibi olan kadınlar, burada öğrendikleri meslekler sayesinde yetimlere yardım etme zevkini tadıyor."
"Buraya gelen annelerin hepsi bir şekilde yaralı"
Kursun sorumlu öğretmeni Neriman Özkartal da kursiyerleri ayakta tutmaya çalıştıklarını, buraya gelen kadınların ihtiyaç sahipleri ve yetim anneleri olduğunu belirtti.
Kadınların ilk geldiklerinde çok çekimser davrandığını bildiren Özkartal, şunları kaydetti:
"İlk 10 günümüz onlarla tanışmayla geçiyor. Daha sonra makinenin aksamlarını, çizimi öğretiyoruz. Buraya gelen annelerin hepsi bir şekilde yaralı. Burada azıcık bir şeyi öğrenmeyle hayata başlıyorlar. Ufacık bir parçayı ortaya çıkarmak, ellerine vermek onları çok mutlu ediyor. Kendileri yapınca çok farklı oluyor. Kimine makineyi, kimine nakışı gösterdik. Ortaya çok güzel kıyafetler çıktı. Tabii bu hemen olmadı, 3-4 aylık çalışma sonrası ortaya çıktı. Diktiğimiz kıyafetleri yetimlerimize verdik."
Kursiyerlerden Huri Nisa Tuncer ise kursta el sanatları ve dikiş öğrendiklerini, aynı zamanda belli bir ücret aldıklarını ifade etti.
Kursun kendilerine psikolojik olarak da çok iyi geldiğini vurgulayan Tuncer, "2 çocuk annesiyim. Burası sayesinde çocuklarıma daha verimli olabileceğime inanıyorum." dedi.
Son Dakika › Güncel › Hem Meslek Öğreniyor Hem Yetim Giydiriyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?