Hisarcıklıoğlu: Çalışmayı Teşvik Edecek Sistem Getirilmeli - Son Dakika
Güncel

Hisarcıklıoğlu: Çalışmayı Teşvik Edecek Sistem Getirilmeli

Hisarcıklıoğlu: Çalışmayı Teşvik Edecek Sistem Getirilmeli

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, insanların yeşil karttan olmamak için sigortalı işi kabul etmeyip işvereni kayıt dışına zorladığını belirterek, "Ama bir tek sigortayla bitmiyor.

14.11.2011 20:54

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, insanların yeşil karttan olmamak için sigortalı işi kabul etmeyip işvereni kayıt dışına zorladığını belirterek, "Ama bir tek sigortayla bitmiyor. Devletimizin vermiş olduğu yiyeceğinden kömürüne bir çok ihtiyaç malzemesi var. Bu çerçevede yeşil kartla birlikte yapılacak düzenlemeyle insanları çalışmaya teşvik edilen bir sistem getirilecek" dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından Antalya il ve ilçelerinde gelir vergisi ve kurumlar vergisi dalları ile döviz kazandırıcı hizmetler alanında en çok vergi veren şirketlerin ödüllendirildiği 'Geleneksel Ödül Töreni' ATSO Konferans Salonu'nda gerçekleştildi. Geceye TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, CHP Antalya Milletvekilleri Osman Kaptan, Yıldıray Sapan ve Gürkut Acar, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Antalyalı sanayici ve işadamları katıldı.

ZENGİNLİĞİN YOLU GİRİŞİMDİR

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, zenginliğin tek yolunun girişimcilikten geçtiğini söyledi. "Girişimci ne kadar fazla ise o kadar zenginsiniz" diyen Hisarcıklıoğlu, işsizliğin çözümünün de girişimcilikten geçtiğini dile getirdi. Geceye katılan siyasetçi ve işadamlarına "Ne olur çocuklarınızı girişimci yetiştirin. Ülkenin mutluluğu ve refahını düşünüyorsanız çocuklarınızı girişimci yetiştirin" çağrısında bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin petrolü yok, doğalgazı yok ama girişimci ruhu var. Bugün Türkiye dünyanın 17'nci büyük ekonomisi haline gelmişse bu sayededir. Amerikanın sermayesi, Japon'un teknolojisi, Çin'in ucuz işgücü varsa bizim de girişimcimiz var" diye konuştu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, özellikle kış aylarında kapalı olan turizm tesislerini ayakta durabilmesi için bu dönemde otelini açık tutan turizmcilerden kış ayları için vergi primlerinin alınmaması gerektiğini belirterek, "Bu insanları istihdam edelim ki bunlarda mevsimsel olarak işsizlik rakamlarını yukarıya çıkarmasınlar" dedi.

Tarım sektörünün artık Antalya'nın vazgeçilmezlerinden biri haline geldiğini belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Tarım karın doyuran bir meslek olmaktan çıkıp kazanç kapısına dönüştü. Bunun için genel tarım politikalarını gözden geçirmememiz lazım. Konya büyüklüğünde bir Hollanda yılda 50 milyar dolar tarım ve hayvancılık ürünü ihraç ederken, Türkiye 12 milyon dolar tarım ve hayvancılık ürünü ihraç ediyorsa sormamız gereken bir şey var" diye konuştu.

45 BİN AÇIĞA BAŞVURU YOK

TOBB desteğiyle kalifiye eleman yetiştirmek amacıyla uygulanan ve kısa adı UMEM Beceri'10 olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi kapsamında sadece Antalya'da 45 bin açık belirlendiğini kaydeden Başkan Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"45 bin adam isteyen sanayici var. Diyoruz ki, kardeşim sen hergün, eğitime geldiğin gün boyunca 15 TL cep harçlığı alacaksın. Baba oğula yapmaz bunu. Hem meslek sahibi olacak hem cep harçlığı alacak. Rüşvet gibi. 3 ay boyunca günlük 15 TL cep harçlığı alacak. Benim fabrikaya geldi orada staj görecek. 15 TL cep harçlığı devam edecek. Eğitimleri boyunca sigortası da alacak. Bu eğitimi başarıyla bitirdiyse iş garantisi de var. Daha ne yapılacak işsiz olan kardeşime?"

Ama bu projenin bir tek sorunu olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Yeşil karttan kimse vazgeçmiyor" dedi. İnsanların yeşil kartından olmamak için, sigortalı işi kabul etmediğini ve vatandaşın işvereni zorla kayıt dışına sevk ettiğini anlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bu tip projelerini başarılı olabilmesi için yeşil kart sorununun çözülmesi gerekiyor" dedi.

SGK MÜDÜRÜ ARAYA GİRDİ

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun konuşması sırasında söz alarak ayağa kalkan Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) Antalya İl Müdürü Selim Erol, bu sorunun Torba Yasa'da çözüldüğünü belirterek, "Bir kişi yeşil kartına zeval gelmeden sigortalı çalışabilir. Çalıştığı süre içinde yeşil kart askıya alınır" dedi. SGK İl Müdürü Erol'un bu kısa açıklamasının ardından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Ama bir tek sigortayla bitmiyor. Devletimizin vermiş olduğu yiyeceğinden kömürüne bir çok ihtiyaç malzemesi var. Bu çerçevede yeşil kartla birlikte yapılacak düzenlemeyle insanları çalışmaya teşvik edilen bir sistem getirilecek" diye konuştu.

Türkiye'nin dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi içinde yer almayı hedef olarak ortaya koyduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu hedef için Türkiye'deki yapısal reformların yapılıyor olması gerektiğini savundu, yeni anayasanın hep birlikte yapılması gerektiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu'nun ardından Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, ATSO Başkanı Çetin Osman Budaek, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar konuştu. Konuşmaların ardından ATSO'nun Geleneksel Ödül Töreni'nde ödül alan kişi, kurum ve firmalar tek tek sahneye çağrılacak ödülleri takdim edildi. Gece, ödül alanların ve davetlilerin birlikte çektirdiği hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

-------------- KUTU ---------------

Gecede ödül alan kişi, kurum ve firmalar şöyle sıralandı:

Gelir Vergisi/Ticari Kazanç Matrah (TL)

Yılmaz Turgan 1.931.038,76

Yaşar Kaymaz 1.823.113,27

Mehmet Dikmen 1.434.059,82

Gelir Vergisi/MSİ-GMSİ Matrah (TL)

İbrahim Şencan 869.154,83

İzzet Münir Uzun 838.092,90

Osman Ağıroğlu 328.621,87

Kurumlar Vergisi Matrah (TL)

Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ 108.722.762,19

Agt Ağaç Sanayi ve Ticaret AŞ 18.253.672,61

Yüksel Tohumculuk 16.657.248,87

2010 Yılı Döviz Kazandırıcı Hizmetler

Konaklama Tesisleri Tutar ($)

Rose Hotels 12.778.892,83

Süral Otelcilik 10.372.742,00

Faseltur 8.366.448,33

Seyahat Acentaları Tutar ($)

Tez Tour 416.638.518,63

Novum Turizm 93.081.904,02

Antalya Pegas Otelcilik 86.835.591,18

İhracat Döviz Geliri Tutar ($)

ADOPEN 61.957.242,00

Eti Elektrometalurji AŞ 37.306.381,00

Ataç İnşaat ve Sanayi AŞ 32.952.816,00

Yaş Sebze-Meyve İhracatı Tutar ($)

Artfruıt 38.908.597,00

Renezoğlu Tarım Ürünleri 30.446.339,00

Muşlu Kardeşler 29.194.132,00

SGK'ya En Çok Prim

Ödeyen İlk 3 Firma Tutar ($)

Fine Otel Turizm 45.788.719,17

Güneş Ekspres Havacılık 28.852.912,86

Özaltın Otel İşletmeleri 23.027.885,67

TÜRKİYE'NİN İLK 500 SANAYİ KURULUŞU

ARASINDA YER ALAN Antalya FİRMALARI

ADOPEN Plastik ve İnşaat Sanayi AŞ

AGT Ağaç Sanayi ve Ticaret AŞ

YÖRÜKOĞLU Süt ve Ürünleri Sanayi ve Ticaret AŞ

TÜRKİYE'NİN İKİNCİ 500 SANAYİ KURULUŞU

ARASINDA YER ALAN Antalya FİRMALARI

EKİCİLER Süt Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret AŞ

Antalya Enerji Üretim AŞ

ETİ Elektrometalurji AŞ - Antalya/ Merkez

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hisarcıklıoğlu: Çalışmayı Teşvik Edecek Sistem Getirilmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement