Hasan Tosun - İslam Ülkeleri Yayıncılık Düzenleyici Otoriteleri Forumu (IBRAF) Genel Sekreteri Dr. Hamit Ersoy, IBRAF'ın, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) organizasyon şemasına eklenerek "ilgili kuruluş statüsü" kazandığını belirterek, "Bu forum, İİT'nin üyesi 57 ülkede düşünce, ifade ve basın özgürlüğünün önünü açacak" dedi.
Ersoy, İİT bünyesinde "ilgili kuruluş" statüsü kazanan IBRAF hakkında AA'ya bilgi verdi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) benzeri düzenleyici kurumların hem Avrupa hem de Akdeniz kıtasında değişik forumlar altında bir araya geldiğini belirten Ersoy, IBRAF'ın, İİT ülkelerinin yayıncılık düzenleyici otoriteleri arasında diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesi, bilgi, görüş ve tecrübe alışverişinin sağlanması amaçlarına yönelik uluslararası bir organizasyon olduğunu söyledi.
Forumun kurulmasına ilişkin teklifin Türkiye tarafından yapıldığını kaydeden Ersoy, 17-18 Kasım 2011'de İstanbul'da düzenlenen "Kuruluş Toplantısı"nda açıklanan ortak deklarasyonla IBRAF'ın resmen kurulduğunu, 17-20 Nisan 2012'de Gabon'un Libreville şehrinde düzenlenen İİT Enformasyon Bakanları Toplantısı'nda 57 üye ülke bakanlarının onayıyla forumun hukuki hüviyet kazandığını ifade etti.
Ersoy, Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde 2-3 Ekim 2013'te düzenlenen 2. Yıllık Toplantı'da IBRAF'ın kuruluş tüzüğünün kabul edildiğini ve buna göre IBRAF Daimi Sekretaryası'nın Ankara'da oluşturulduğunu aktardı.
"Forumun kurumsallaşması tamamlanmıştır"
Türkiye'nin, İİT'nin IBRAF'a "ilgili kuruluş statüsü" vermesini öngören teklifinin 5-7 Kasım 2013'te Cidde'de düzenlenen İİT Kıdemli Memurlar Toplantısı'nda kabul edildiğini ifade eden Ersoy, IBRAF'ın çok kısa sürede kurumsallaşma sürecini tamamladığını söyledi. Ersoy, "İİT'nin, IBRAF'a 'ilgili kuruluş statüsü' vermesi, İİT'nin organizasyon şemasına dahil olduğu anlamına geliyor. Forumun kurumsallaşması tamamlanmıştır. Bu forum ile İİT üyesi ülkelerin RTÜK'lerinin bir araya geleceği bir çatı kurulmuş oldu" dedi.
Türkiye, İslam ülkelerinin kıblesi haline gelecek
IBRAF'ın, İİT bünyesinde "ilgili kuruluş statüsü" elde etmesinin Türkiye'nin etkinliğini, gücünü ve itibarını artırdığını ifade eden Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu forum, yayıncılık alanında düzenleme ve denetleme işlevleri itibarıyla Türkiye'yi İslam ülkelerinin kıblesi haline getirecek. Çünkü genel merkez Ankara'da. Bu ülkeler bir şey öğrenmek istiyorlarsa Ankara'ya gelmek zorundalar. Şimdiden gelmeye başladılar bile. Şimdiye kadar Endonezya, Yemen ve Ürdün geldi. Suudi Arabistan gelmek istiyor. Bu ülkeler Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istiyorlar."
İslam ülkelerinde özel yayıncılığın çok zayıf olduğunu ve bu yüzden forumun doğduğunu kaydeden Ersoy, "İslam ülkelerinde küresel standartlarda yayıncılığın yapılmasında Türkiye elindeki bilgi ve deneyimi paylaşmak istiyor. Bu forum, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın üyesi 57 üye ülkede düşünce, ifade ve basın özgürlüğünün önünü açacak" diye konuştu.
3. Yıllık Toplantı
Forumun her yıl başka bir ülkede toplantı yaptığını söyleyen Ersoy, IBRAF'ın 3. Yıllık Toplantısı'nı 19-20 Aralık 2013'te Fas'ın Marakeş kentinde düzenleneceğini ve bu yılki toplantının temasının "çocukların zararlı içerikten korunması" üzerine tasarlandığını bildirdi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Ibraf, İslam Ülkelerinde Özgürlüğün Önünü Açacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?