İçişleri Bakanı Efkan Ala, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde güvenlik güçlerine karşı demir bilye ve sapan kullanılmasının, demir bilye kurşun etkisi yaptığı için kanun dışı sayıldığını söyledi.
Kamuoyunda "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın ilk üç maddesi TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi.
İktidarla muhalefet arasında uzun tartışmalara neden olan bu maddeler polisin toplumsal olaylarda silah kullanma yetkisini genişletiyor, toplumsal olaylara boyalı suyla müdahale imkanı tanıyor ve gösterilerde demir bilyeyle sapan kullanılmasını kanun dışı sayıyor.
Muhalefet partileri, kolluk amirinin emriyle üst ve araç araması yapmasını, boyalı suyla toplumsal olaylara müdahale edilmesini, polisin toplumsal olaylarda silah kullanma yetkisinin genişletilmesini öngören birinci maddenin, Anayasa'ya aykırı olduğu için tasarı metninden çıkarılması önergeleri reddedildi.
MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, düzenlemelerin kişi hürriyeti ve güvenliğini ihlal edici nitelikte olduğunu savunurken, CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer boyalı suyun insan sağlığına zararlı olabileceğini ve ayrıca ilkellik olduğunu söyledi.
Polisin toplumsal olaylarda silah kullanma yetkisinin genişletilmesine ilişkin düzenlemede, teşebbüs halinde de aynı imkanın söz konusu olduğunu ifade eden muhalefet milletvekilleri, teşebbüsün nasıl anlaşılması gerektiğinin açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirttiler.
İçişleri Bakanı Ala, Yargıtay'ın molotofkokteylini silah kabul ettiğine işaret ederek, "Ölüme neden olduktan sonra mı silah sayıp cezalandıracağız? Önleyici güvenlik hizmetinde de silah sayılacak" dedi.
1,5 ayda 58 bin kişi ev ve iş yerinde ifade verdi
Ala, araçlarda yapılacak aramayı ise uyuşturucu ihbarı üzerinden örnekleyerek açıkladı. Polisin anlık gelişen bir olayda savcıdan karar almasının geciktiğini belirten Ala, aracın durdurulmasının ya da içinde arama yapılmasının mümkün olmadığını kaydetti. Şehir merkezlerinde ihbar geldiğinde polisin araçta arama yapabilmesi için belli amirlere yazılı ve acil durumlarda sözlü emir yetkisi verileceğini dile getirdi.
Ala, kötü niyetli uygulamaların önüne geçmek arama yapılan kişiye, arama yapıldığına ve sonucun ne olduğuna ilişkin belge verileceğini anlattı.
Bir olayın mağduru, müştekisi ya da tanığının istemesi halinde evinde ya da iş yerinde ifadesinin alınabilmesine ilişkin düzenlemenin vatandaşın lehine olduğunu ifade eden Ala, karakola gitmenin rahatsız edici olduğunu söyledi.
Ala, bu uygulamaya 15 Ekim'de genelgeyle başladıklarını belirterek, 1,5 ayda 58 bin 749 vatandaşın bunu talep ettiğini kaydetti.
"Sapan ruhsatı için başvuru söz konusu olabilir"
Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'ndaki değişiklik üzerinde ise uzun tartışma yaşandı.
CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, düzenlemenin toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını tamamen ortadan kaldırdığını savundu. Demir bilye ve sapanın ateşli silahlarla aynı kategoriye alınmasının kabul edilemeyeceğini ifade eden Serindağ, barışçıl gösteri hakkının kullanılmasına imkan tanınması halinde sorun yaşanmayacağını söyledi.
CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner ise demir bilye düzenlemesinin Gezi Parkı protestoları sırasında hayatını kaybeden Berkin Elvan tartışmalarını hatırlattığını belirterek, "Bu kindar bir madde" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Dinçer de sapanın yasaklanmaması gerektiğini ifade ederek, "Bu gidişle çocukların başka çıkacak oyuncaklarını da yasaklayabilirsiniz" diye konuştu.
MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu da düzenlemeyi, "Sapanı silah olarak sayıyorsanız sapan taşıma ve bulundurma ruhsatları için başvurular söz konusu olabilir. Birden fazla sapan bulundurana silah ticaretinden işlem yapılabilir. Trajikomik bir düzenleme" sözleriyle eleştirdi.
"Neden demir bilye?"
AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, şiddet içermeyen gösterilerin bu düzenlemeler kapsamında olmadığını kaydetti. Yüzlerini kapatmış ve sapan kullanan gösterici fotoğrafları gösteren Şahin, "Barışçıl bir gösteriye molotofkokteyli ya da demir bilye ve sapanlarla katılanlara müdahale edilerek, diğer göstericilerin güvenliğini sağlamak da bu devletin görevi" dedi.
İçişleri Bakanı Efkan Ala da düzenlemeyi bütün olarak düşünmek gerektiğini söyledi. Mevcut yasada ateşli silahlar, patlayıcı, kesici ve delici aletler, taş ve sopa gibi cisimlerin kullanılmasının, eylemcilerin kimliklerini gizlemek amacıyla yüzlerini tamamen veya kısmen kapatmasının yasa dışı sayıldığına dikkati çeken Ala, düzenlemeye sadece havai fişek, molotofkokteyli veya benzeri el yapımı patlayıcılarla demir bilye ve sapanın eklendiğini belirtti.
Ala, MHP'li Türkoğlu'nun "Neden demir bilye? Metal bilye denilse olmaz mı?" sorusunu, "Demir bilye kurşun etkisi yapıyor. Onun için tasarıya konuldu. Metal deyince daha hafif maddeleri de eklemiş oluruz ve kapsam genişler" diye cevapladı.
TBMM İçişleri Komisyonu, tasarıyı 13 Ocak Salı günü görüşmeye devam edecek. - TBMM
Son Dakika › Güncel › İç Güvenlik Paketi' Komisyonda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?