İstanbul Merkezli Operasyon - Son Dakika
Güncel

İstanbul Merkezli Operasyon

İstanbul Merkezli Operasyon

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki: "(ABD Büyükelçisi Ricciardone'nin, 'hükümet sorumluları dışarıda aramamalı' dediği şeklindeki haberler) Büyükelçimizin söylediğine elbette katılıyorum" "Türkiye'de yargı süreci ve adalete etkin erişime dair kaygılarımız sürüyor"

20.12.2013 23:17

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, İstanbul merkezli operasyonlara ilişkin, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin "hükümet sorumluları dışarıda aramamalı" dediğine dair haberlerle ilgili olarak, "Büyükelçimizin söylediğine elbette katılıyorum" dedi.

Psaki, günlük basın brifinginde İstanbul merkezli operasyonlarla ilgili soruları da yanıtladı. Psaki, söz konusu operasyonlarla ilgili medyada yer alan haberleri gördüklerini belirterek, bunun ötesinde, konuyla ilgili daha fazla bilgi ve spesifik detayların Türk hükümetine sorulması gerektiğini söyledi.

Türkiye genelinde görevden alınan polis müdürlerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Psaki, "Haberleri gördük. Konuyu takip ediyoruz. Konunun spesifik detayları hakkında yorumumuz yok. Türkiye'nin yargı sisteminde şeffaflık, zamanlılık ve adalet için en yüksek standartları karşılamasını beklediğimizi tekrarlamak isterim" diye konuştu.

Psaki, "polis müdürlerinin görevden alınmaları sizce adalet ve şeffaflık normlarını bir şekilde ihlal ediyor mu?" sorusu üzerine de, "İlave bir yorumum yok, sadece şunu söyleyebilirim, yıllık insan hakları raporumuz da dahil geçmişte de net şekilde belirttiğimiz gibi, Türkiye'de yargı süreci ve adalete etkin erişime dair kaygılarımız sürüyor" dedi.

"Konuyla ilgili olarak Türk hükümetiyle görüştünüz mü?" sorusunun yöneltilmesi üzerine de Psaki, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin bugün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü, ancak görüşmenin maksadının, Suriye, İran ve Ortadoğu gibi diğer konularda olduğunu kaydetti.

Psaki, bir gazetecinin, "bazı hükümet yetkilileri operasyonların dış güçler tarafından planlandığını savunuyor. Sizin bu konuda değerlendirmeniz nedir?" sorusuna, "Bunun Türk hükümetine sormanız gereken bir konu olduğunu söylemek dışında birşey söylemeyeceğim" şeklinde yanıt verdi. Psaki, gazetecinin, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin operasyona ilişkin "hükümet sorumluları dışarıda aramamalı" dediğine dair haberleri hatırlatması üzerine de, "Büyükelçimizin söylediğine elbette katılıyorum" ifadesini kullandı.

Psaki, "altın ticareti ve Halkbank" ile ilgili bir soru üzerine de, konuyu yine Türk hükümetine yönlendirdi ve yorum yapmadı. - Washington DC

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement