İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Abdurrahman es-Suveylihi ile biraraya geldi.
Konsey basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Libya'yı ziyaret eden İtalya Dışişleri Bakanı Alfano ve Suveylihi, iki ülke arasındaki ilişkiler ile ilişkileri geliştirme yollarını ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'ne (TM) bağlı güçler tarafından abluka altında tutulan Derne kentindeki durumları görüştü.
Suveylihi, geç kalınmadan Derne'deki kuşatmanın kaldırılması için bölgesel ve uluslararası çabaların yoğunlaştırılması ve kentteki halkın çektiği sıkıntıların sona erdirilmesi çağrısında bulundu.
İtalya Dışişleri Bakanı Alfano da ülkesinin Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame'nin New York'ta açıkladığı eylem planına destek verdiğini belirtti.
Ayrıca Devlet Yüksek Konseyi ile TM arasında Tunus'ta BM'nin gözetimi altında Libya Siyasi Anlaşması'nı düzenlemek için müzakerele başlanmasından memnun olduğunu ifade eden Alfona, müzakerelerin ülkedeki siyasi krize son verilmesi amacıyla krizin çözümüne katkı sağlaması için başarıya ulaşmasını temenni ettiğini kaydetti.
Libya Devlet Yüksek Konseyi ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nden (TM) birer heyetin salı günü Tunus'ta bir hafta sürecek diyalog görüşmelerine başladığı bildirilmişti.
Libyalı heyetlerin, 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde imzalanan siyasi anlaşmanın maddelerinde, BM Libya Özel Temsilcisi Selame'nin önerdiği eylem planına uygun değişikliklerin yapılması konusunu ele alacağı belirtilmişti.
Geçen hafta New York'ta yapılan 72. BM Genel Kurulu çalışmalarının oturum aralarında üç aşamalı bir eylem planı öneren Selame, eylem planının birinci aşamasının Suheyrat Anlaşması'nda değişiklik yapılmasını, ikinci aşamasının önceki müzakerelere katılmayan siyasi grupları bir araya getiren ulusal konferans düzenlenmesini, üçüncü aşamasının ise anayasa için bir referandum yapılması ve parlamento ile cumhurbaşkanının da anayasaya uygun r şekilde seçilmesini öngördüğünü ifade etmişti.
BM, Afrika Birliği, Avrupa Birliği ve Arap Birliği'nden oluşan dörtlü komisyon, geçen cumartesi günü BM'nin Libya'daki eylem planını onaylamıştı.
Libya'daki siyasi istikrarsızlık
Libya'da 17 Şubat 2011'deki devrimin ardından yaşanan siyasi istikrarsızlık ve karşıt gruplar arasındaki çatışmalar sonucu biri Tobruk'ta TM, diğeri Trablus'ta Milli Genel Kongre (MGK) olmak üzere 2 meclis ve rakip yönetim ortaya çıkmıştı.
Birleşmiş Milletler'in girişimleriyle 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde varılan "Libya Siyasi Anlaşması" uyarınca Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi (BK) kurulmuştu. BM Güvenlik Konseyi 2259 sayılı kararla BK'yı Libya'nın tek meşru temsilcisi olarak tanımış ancak BK'nin sunduğu hükümet listeleri General Halife Hafter'in baskıları nedeniyle Tobruk'taki TM'de onaylanmadığı için süreç tıkanmıştı.
Libya Siyasi Anlaşması uyarınca kendini fesheden MGK'ye bağlı Halife el-Guveyl başbakanlığındaki Ulusal Kurtuluş Hükümeti de ülkedeki krizin çözülemediğini öne sürerek Ekim 2016'da yeniden faaliyete başladığını duyurmuştu.
Son olarak UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac ile Hafter, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un girişimiyle Paris yakınlarında 25 Temmuz'da bir araya gelmişti. Macron, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Libyalı tarafların ateşkes sağlanması ve 2018'de seçimlerin yapılması konularında anlaştığını bildirmişti.
Son Dakika › Güncel › İtalya Dışişleri Bakanı Alfano Libya'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?