İtalya, Tap'ın Seçilmesinden Memnun - Son Dakika
Güncel

İtalya, Tap'ın Seçilmesinden Memnun

İtalya, Tap\'ın Seçilmesinden Memnun

İtalya Dışişleri Bakanı Bonino, TAP'ın seçilmesi kararını memnuniyetle karşıladı

28.06.2013 19:00

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Şahdeniz 2 Konsorsiyumu'nun Azeri gazının taşınmasında Yunanistan, Arnavutluk ve İtalya'yı birbirine bağlayan Trans-Adriyatik Boru Hattı'nı (TAP) tercih etmesini büyük memnuniyetle karşıladı.

İtalya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bakan Bonino'nun, "Avrupa'nın enerji arzı güvenliği ve rekabetçiliği yararına güney koridorunun açılması önemli ve somut bir adım. Bu konunun temelinde İtalya'nın, Azerbaycan'ın birinci ticari ortağı oluşunun payı da var" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, AB'nin ortak çıkarı kapsamında değerlendirilen TAP projesinin, 800 kilometrelik bir boru hattı olduğu, bunun 117 kilometresinin deniz altından geçeceği ve başlangıç olarak 10 milyar metreküp ardından da 20 milyar metreküpe kadar çıkacak bir hacmi olacağı belirtildi. Hazar Denizi'nden çıkan gazı Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk üzerinden İtalya'ya getirecek projenin, İtalya'yı Avrupa'da gazın merkezi yapmasının yanı sıra ülkede yüksek olan gaz fiyatlarının da düşmesini sağlama yönündeki beklenti dile getirildi.

Bu arada, AB Konseyi için Brüksel'de bulunan İtalya Başbakanı Enrico Letta da konsorsiyum tarafından TAP'ın tercih edilmesinin önemli bir haber, İtalya içinse stratejik bir çalışma olduğunu söyledi. Letta, Azerbaycan hükümetine teşekkür etmek için Bakü'ye gideceğini açıkladı. -

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya, Tap'ın Seçilmesinden Memnun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement