İznik Tarihinin Sergileneceği Kültür Evi Gün Sayıyor - Son Dakika
Güncel

İznik Tarihinin Sergileneceği Kültür Evi Gün Sayıyor

İznik Tarihinin Sergileneceği Kültür Evi Gün Sayıyor

Çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan Bursa'nın İznik ilçesinde "kültür evi" projesi gün sayıyor.

01.11.2012 12:40

Çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan Bursa'nın İznik ilçesinde "kültür evi" projesi gün sayıyor.

İznik aşıkları tarafından yapılan kültür evinin kadınlar bölümünde beylikler ve Osmanlı dönemi çinilerini anlatan kısmın bitirilmesinin ardından erkekler bölümüne geçildi. Burada Bithynia ve Roma devrine uzanan tarihi izler sergilenecek. İznik'in zengin tarihini yansıtacak olan minyatür ve duvar fireskleri bitmek üzere. Çini ve seramik sanatçısı Adil Can Güven'in başkanlığındaki çalışmalar, 14. asırdan kalma I. Murat Hamamı'nda sürüyor. Her biri İznik aşığı olan nakkaş Yalçın Öztürk, çini ustası Remzi Gültekin, ressam Yılmaz Gurbetçi ve Mesut Acar'ın maharetli ellerinde hayat bulan kültür evinde Bithynia devrinden başlayıp Roma dönemine uzanan tarihi izler sergilenecek.

Hummalı bir şekilde yapımı süren kültür evi projesindeki tarihi ayrıntılar dikkat çekici. Hamamın erkekler bölümü olan iç kısmında Roma Prokonsülü M. Plancius Varus'un "imparatorların yüce evi ve eyaletin başşehri Nikaia"ya (İznik) adadığı tarihi taç kapı, (İstanbul kapı) hemen güneyinde Romalı asil Cassius Asklepiodotus tarafından M.S. 66'da yaptırılan obeliks (beş taş) yükseliyor. Daha iç odalarda ise yer altı hipoje mezarları ile Berberkaya mezarı bulunuyor. Ayrıca Esbekli'deki II. yüz yıla ait Herakles kabartmaları ile bezeli yer altı mezarı ile II. yüz yıla ait olduğu sanılan bir Roma subayı ile eşinin duvar freskinin bulunduğu mezar odası var.

Kültür evi projesinin koordinatörü Adil Can Güven, "II. yüzyıla ait olduğu sanılan yer altı mezarının içerisindeki ayrıntılar çok dikkat çekici. Birincisi, paganizmin hakim olduğu bir zaman. Hazreti İsa'nın duvardaki tasviri sakalsız ve çok genç, artı çobanlık yaptığı dönem. Bunu omuzları arasındaki koyundan anlayabiliyoruz. Yani İseviliğin başlangıç dönemi. O dönem paganlar ile İseviler arasında çatışmalar hakim. Adını bilemediğimiz bu Romalı subayı, eşi ve küçük çocuğu kline denilen taş yatak üzerindeler. Hizmetkarları da aynı mezar odasında yerde yatıyor. Üstelik hepsinin başları ezilmiş vaziyette. Büyük ihtimalle İseviliği kabul eden bu aile ve hizmetkarları Paganların zulmüne uğramış. Mezar odasındaki duvar fresklerinden aile ve hizmetkarlarını görmek mümkün. Yine bu mezarın kendileri gibi İsevi olanlarca yaptırıldığını anlıyoruz" dedi.

(MŞ)

01.11.2012 12: 13: 34

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İznik Tarihinin Sergileneceği Kültür Evi Gün Sayıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement