ÖMER AYDIN - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin büyüme performansının oldukça yüksek olduğunu belirterek ülke ekonomisinin büyüme ve güçlenmeye devam edeceğini söyledi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nda (OECD) düzenlenen "Sürdürülebilir Kalkınma İçin 2030 Gündeminin Uygulanmasına Yönelik Konsey Toplantısı"na katılan Elvan, toplantıdan sonra AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin, 193 ülkenin onayıyla Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ortaya konulduğunu ve bu program kapsamında 17 temel hedef belirlendiğini hatırlatan Elvan, "Bu hedefler arasında ekonomik, sosyal, kültürel hemen hemen tüm alanları kapsayan yatırım konuları var. Özellikle fakirliğin azaltılması, gelir dağılımının iyileştirilmesi, açlık gibi sıkıntılara maruz kalanlara daha fazla destek sağlanması, ülkelerin daha fazla yardımda bulunması gibi bir çok konuyu kapsıyor." dedi.
Bakan Elvan, "Türkiye olarak sürdürülebilir kalkınma hedefleri konusunda dünyadaki en aktif ülkelerden bir tanesiyiz. 2016'da BM'de yapılmış olan toplantıda Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine yönelik raporunu sunan ilk ülkelerden biri Türkiye. Dolayısıyla Kalkınma Bakanlığı olarak bu alanda yoğun bir şekilde çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Toplantıda 52 ülkenin katılımıyla Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin tartışıldığını kaydeden Elvan, "İlk oturumda çocuk ve gençler konusu ele alındı. Burada biz de Türkiye olarak özellikle 600 binin üzerinde Suriyeli çocuk ve gencin Türkiye'de eğitim gördüğünü ifade ettik. Her türlü ihtiyaçlarını karşıladığımızı ifade ettik ve bu konuda yapmış olduğumuz yardımları detaylı bir şekilde aktardık." şeklinde konuştu.
Elvan, toplantının ikinci bölümünde ise yatırımlar konusuna değinildiğinin altını çizerek sözlerine şöyle devam etti:
"Biliyorsunuz alt yapı yatırımları konusunda Türkiye gerçekten son 15 yılda dünyanın en başarılı ülkelerinden bir tanesi. Bir taraftan kamu özel iş birliği programlarını uygulayan, diğer taraftan özellikle ekonomiyi tetikleyici alanlara yatırım yapan bir yapısı var ülkemizin. Bu yönüyle yapmış olduğumuz çalışmaları, yatırımları, kamu özel sektör iş birliğini, özellikle kamu özel sektör iş birliği çerçevesinde gerçekleştirmiş olduğumuz projeleri, şehir hastaneleri, ulaştırmaya yönelik altyapı yatırımlarını anlattık. Düşüncelerimizi paylaştık. Son derece yararlı bir program olduğunu düşünüyorum. Bu noktada Türkiye olarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi yönünde çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.
Türkiye'nin dünyada en fazla insani yardımda bulunan ülkelerin başında geldiğini hatırlatan Elvan, "Türkiye dünyada en fazla yardım yapan ülkelerin başında geliyor. Bunu anlattık ve dünyanın dört bir yanında mazlumun, ihtiyaç sahibi olan kişilerin hep yanında olduğumuzu ifade ettik. Bu yönüyle de Türkiye, ön plana çıkan ülkelerin başında geliyor. Bu düşüncelerimizi de biz, üye ülkelerle paylaştık." açıklamasında bulundu.
"Türkiye'nin büyüme performansı oldukça yüksek"
OECD'nin Türkiye'nin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 4,9'dan 5,3'e, 2019 için de yüzde 5,1'e çıkardığını ve bunun Türkiye ekonomisinin güçlü ve sağlam karakterinin bir onayı olduğunu belirten Elvan, "Hatırlarsanız 2016 yılı sonunda, uluslararası kuruluşlar 2017 yılında Türkiye'nin büyüme hedefini 2-2,5 civarında görüyorlardı. Ama zaman içerisinde her bir kuruluş Türkiye'nin büyüme hedeflerini yükseltmeye başladı. OECD'nin de benzer bir yaklaşımı anlaşılan söz konusu. Türkiye'nin büyüme performansı oldukça yüksek. Büyümeye ve güçlenmeye devam edecek." dedi.
Türkiye ekonomisinin son derece sağlam temeller üzerine oturtulduğunu ve kısa vadeli bazı problemlerin söz konusu olabileceğini kaydeden Elvan, "Türkiye büyümeye ve güçlenmeye devam edecek. 2017 için büyüme beklentimiz yüzde 7,5 civarında. İnşallah bu hedefe, 7,5'a ulaşırız. 2018 için ise orta vadeli programımızda ifade ettiğimiz gibi 5,5'lik bir büyümeyi öngörüyoruz." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan Paris'te - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?