Kardeşlik Üzerine Kurulu İlişkilerin Geliştirileceğini Umuyoruz" - Son Dakika
Güncel

Kardeşlik Üzerine Kurulu İlişkilerin Geliştirileceğini Umuyoruz"

Irak Parlamentosu'ndaki Bedir Kitlesi Grup Başkanı El Araci: "Yeni dönemde Türkiye ile dostluk ve kardeşlik üzerine kurulu ilişkilerin geliştirileceğini umuyoruz" "Türkiye'nin Irak'ın imarı konusu büyük rolü var. Irak'ta çok çalışmaları sağlam ve düzgün olan saygın Türk şirketleri mevcut." "ABD'nin en son bin 500 askeri personel yollama kararını göz önünde bulundurursak ülkemizdeki nüfuzu İran'dan daha fazladır.

14.11.2014 12:44

Irak Parlamentosu'ndaki Bedir Kitlesi Grup Başkanı Kasım el-Araci, Türkiye'nin Irak'ın imarı konusunda büyük rolü olduğunu söyleyerek, "Yeni dönemde Türkiye ile dostluk ve kardeşlik üzerine kurulu ilişkilerin geliştirileceğini umuyoruz" dedi

Irak Türkiye ilişkilerini ve ülkedeki son gelişmeleri AA'ya değerlendiren Araci, Irak ile Türkiye arasında geçmiş dönemde birtakım kırılganlıkların yaşandığını dile getirerek, "Türkiye'nin Irak'ın imarı konusu büyük rolü var. Irak'ta çok çalışmaları sağlam ve düzgün olan saygın Türk şirketleri mevcut. Yeni dönemde dostluk ve kardeşlik üzerine kurulu ilişkilerin geliştirileceğini umuyoruz." diye konuştu.

Araci, "Türkiye ile de tıpkı İran'la olduğu gibi çok iyi ilişkilerimiz olsun istiyoruz. Çünkü, Türkiye büyük ve önemli bir komşu ülkedir" dedi

Başbakan Haydar el-İbadi'nin en son 26 komutanı görevden almasına da değinen Araci, önceki dönemde Savunma ve İçişleri Bakanlığı'nda idari ve mali yolsuzlukların yaşandığını ifade etti. Araci, İbadi'nin bu uygulamasını  'orduda tasfiye' olarak nitelendirdi.

Görevden alınanların eski Başbakan Nuri El-Maliki'ye yakın isimler olduğuna da işaret eden Araci, "Umarız İbadi bu tasfiyeden sonra eski dönemlerdeki gibi boşalan makamlara kendine yakın isimleri getirmez. Savunma ve İçişleri gibi yerler insanların kişisel, siyasi ve mezhepsel yaklaşımlarından uzak olunması gereken hassas yerledir" ifadelerini kullandı.

Askeri kanatta yapılan değişikliklerin olası bir darbe girişimi ihtimalinden kaynaklandığı sorusuna ise Bedir Kitlesi Grup Başkanı Araci, şunları söyledi:

"Irak'ta askeri darbenin yaşanması çok zor. Fakat birtakım oyun ve komploların yaşandığını görüyoruz. Haliyle eğer herhangi bir yetkiliye komplo düşüncesine hakim olursa o zaman Irak gerçeğinde normal olmayan bir takım şeyler de meydana gelebilir" yanıtı verdi.

Araci, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) bölge için İran'ın  nükleer silah sahibi olmasından daha büyük risk oluşturduğunu söyleyerek, "En son komutanların görevden alınma konusunda bazı tarafları razı etme ve dengeyi sağlama niyetiyle ABD'li askeri liderlerin parmağı vardı. Bu konuda bir takım belgeler de mevcut. Ancak biz ABD'nin Irak'lıların çıkarına iyi niyet göstereceğine inanmıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

-İran'ın Irak'taki nüfuzu

Araci, İran'ın Irak'taki nüfuzunun ne kadar olduğunu sorusunu ise şöyle değerlendirdi:

"ABD'nin en son bin 500 askeri personel yollama kararını göz önünde bulundurursak ülkemizdeki nüfuzu İran'dan daha fazladır. İran'ın Bağdat'taki büyükelçilik dışında herhangi bir nüfuzu bulunmuyor. Irak'ta arazide savaşan tek bir İran askeri yok. Sadece İran İslam Cumhuriyet'nin Irak'a yaptığı silah yardımı söz konusu. Irak'ın içinden geçtiği kritik duruma karşı hassasiyet gösteren komşu ülkelerden böyle yardımın yapılması da gayet doğaldır." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kardeşlik Üzerine Kurulu İlişkilerin Geliştirileceğini Umuyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement