Kasnak Meşesi Ormanına Turist İlgisi - Son Dakika
Güncel

Kasnak Meşesi Ormanına Turist İlgisi

Kasnak Meşesi Ormanına Turist İlgisi

Isparta sınırlarında bulunan kasnak meşesi ormanına, sonbaharla birlikte yerli ve yabancı turistlerin akını başladı.

05.10.2013 10:48

Isparta sınırlarında bulunan kasnak meşesi ormanına, sonbaharla birlikte yerli ve yabancı turistlerin akını başladı. Sonbaharın tüm renklerini barındıran ormanda 218 bitki türü bulunuyor.

Eğirdir İlçesi'ne bağlı Yukarı Gökdere Köyü sınırları içindeki Kasnak Meşesi Ormanı Tabiat Koruma Alanı, doğa yürüyüşü yapan gruplar başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden doğaseveri ağırlıyor. Hazan mevsiminin tüm renklerinin sunulduğu doğa harikası kasnak meşeleri, orman olarak dünyada sadece Yukarı Gökdere'de bulunuyor. Eğirdir ve Kovada gölleri arasında yer alan bu orman, 1987 yılında tabiatı koruma alanı ilan edildi.

TÜM DÜNYADAN TURİST ÇEKİYOR

Gökdere Köyü Muhtarı Ahmet Sarı, dünyada sadece bu ormana ait 'ayı gülleri'nin açtığı Mayıs ayında yoğun ziyaretçi çeken ormanın, sonbahar ve kış döneminde de dağcılık ve doğa sporlarıyla uğraşanlar başta olmak üzere, yurtiçinden ve yurtdışından birçok akademisyen ile yürüyüş gruplarını ağırladığını söyledi.

Turizm açısından ciddi potansiyele sahip olmasına rağmen tanıtım ve ziyaretçilere yönelik gereksinimlerin karşılanması için yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirten Ahmet Sarı, birçok ülkeden meraklıyı çeken bu doğa harikasının yöre ekonomisine önemli katkı sunduğunu anlattı. Muhtar Sarı, bölgenin turizme açılması yönünde devlet desteği beklediklerini de kaydetti.

TODOKS VE ANDOST YÜRÜDÜ

Kasnak meşesi ormanında yaprakların yavaş yavaş renk değiştirmeye başladığı bugünlerde, Antalya'dan Antalya Doğa ve Sanat Topluluğu (ANDOST) ve Toroslar Doğa Sporları Kulübü (TODOKS) yaklaşık 100 kişilik ekiple bölgeye gezi düzenledi.

ANDOST'un kurucusu Cemal Ertugay, bölgenin Kovada Gölü, Yazılı Kanyon, Davraz Kayak Merkezi, Adada, Eğirdir Gölü ile bütünleşik olarak düşünülerek, alternatif turizm açısından çok kıymetli bir alan olduğunu vurguladı. Ormanın her mevsim ayrı güzellikler sunduğuna işaret eden Cemal Ertugay, özellikle sonbahar mevsiminde meşe, çınar ve çeşitli ağaç türleriyle renk cümbüşü sunduğunu söyledi.

218 BİTKİ TÜRÜ BULUNUYOR

Kasnak meşesi ormanı, 1300 hektar alanı kaplıyor ve 218 bitki türünü barındırıyor. Bu orman kasnak meşesinin yanı sıra saçlı meşesi, Makedonya meşesi, mazı meşesi, Lübnan sediri, karaçam, kızılçam, Toros köknarı, kakar ardıcı, boylu ardıcı, çınar yapraklı akçaağaç, çiçekli dişbudak, sivri meyveli dişbudak gibi ağaçlar ile tilki, porsuk, sansar, kurt, yaban domuzu ve sincap gibi yaban hayvanlarına evsahipliği yapıyor.

25-30 metre boya ve 1.6 metre kadar çapa ulaşabilen meşeleri, akmeşe grubuna dahil ve sadece Türkiye'de yetişen bir tür. Kasnak meşesi, düzgün gövdesiyle kaplamacılıkta ve parkecilikte kullanılıyor. Yıllar önce bu ağaç, fıçı ve esnek malzeme yapımında kullanıldığı için yöre halkı tarafından kasnak meşesi olarak adlandırılıyor. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kasnak Meşesi Ormanına Turist İlgisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement