"Kilimci" Köy - Son Dakika
Güncel

"Kilimci" Köy

Osmaniye’nin Kadirli ilçesine bağlı Karatepe köyünde 41 yıldır kök boyalı Karatepe kilimleri dokunuyor Her 3 evden 2'sinde kilim dokuyan genç kızlar, hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de çeyizlik kilimlerini kendi elleriyle hazırlıyor Karatepe Kilimleri Kooperatifi Başkanı Cafri: "Genç kızlarımızın ayda bin 500 bin 700 lira kazanma imkanları var. Gelsinler burada hem mesleği öğrensinler hem de para kazansınlar"

25.06.2013 11:38

Kadirli ilçesine bağlı Karatepe köyünde her 3 evden 2'sinde ünlü kök boyalı Karatepe kilimleri dokunuyor.

Köydeki 265 hanenin 175'inde 41 yıldır genç kızların maharetli ellerinde kök boyalı geleneksel Karatepe kilimleri şekilleniyor. köyün genç kızları kilim dokumayı öğrenerek hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de çeyizlik kilimlerini kendi elleriyle hazırlıyor.

Karatepe Kilimleri Kooperatifi Başkanı Cengiz Cafri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kooperatif bünyesinde ve evlerdeki tezgahlarda doğal yün ve kök boya kullanılarak dokunan kilimlerin yurt içi ve yurt dışında satıldığını söyledi.

Karatepe kilimlerinin köy halkının geçim kaynağı olmasının yanında, yöre kültürünün tanıtımına, turizmine ve ekonomisine de büyük katkı sağladığını ifade eden Cafri, "Karatepe köyünde 265 hanenin 175'inde kilim dokunuyor. Köyde bulunan kooperatif binamızda ise doğal boya atölyesinin yanında 4 boya fırını ve bir dokuma atölyesi var. Kilimlerin iplerini nar, portakal ve ceviz gibi çeşitli bitkilerin kabuklarıyla boyuyoruz" dedi.

"İş var, işçi yok"

Cafri, yurt içi ve yurt dışında düzenlenen fuarlara katılarak, Karatepe kilimini tanıttıklarını belirtti.

İş sahası açmak ve ata sanatı kilimciliği canlandırmak amacıyla 1972 yılında kurulan Karatepe Kilimleri Kooperatifi'nde dokunan kilimlerin yüzde 100 yün ve doğal kök boyası ile işlendiğini dile getiren Cafri, şunları kaydetti:

"Kooperatif olarak şuanda çalışacak elemana ihtiyacımız var. İşsiz ve iş bulamayan genç kızlarımıza sesleniyorum. Ayda bin 500-bin 700 lira kazanma imkanları var. Gelsinler burada hem mesleği öğrensinler hem de para kazansınlar. Kooperatifimiz bünyesinde yatılı yerimiz de var. Yakın civarlardan gidiş geliş de yapabilirler. İşte 'işsizlik var, iş yok' diyen genç kızlarımızı burada kooperatifimize davet ediyorum. Buradaki faaliyeti sadece ticari olarak da düşünmüyoruz. Bu sayede kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılmasına da katkı sağlıyoruz."

"Farklı şehirlerden kilim dokumaya geliyorlar"

Kooperatifte kurs eğitmenliği yapan Ayşe Haksever de kilim dokumayı büyüklerinden öğrendiğini, yaz aylarında Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden kilim dokumak isteyen genç kızların köye geldiğini anlattı.

Adana, Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Van ve Kayseri gibi illerden gelen genç kızların burada kilim dokumayı öğrendiğini aktaran Haksever, bu sayede genç kızların hem meslek öğrendiğini hem de çeyizlik kilimlerini dokuduklarını dile getirdi,

Kooperatif bünyesinde 17 tezgahta 15-25 yaş arasında 17 genç kızın kilim dokuduğunu belirten Haksever, şöyle devam etti:

"Çeşidine göre bir kilimin işçilik maliyeti 60-90 lira arasında değişiyor. Tarihi, geleneksel, yöreye özgü motifler dokuyoruz. Kooperatifimizin kök boya atölyesi ve dokuma atölyesi var. Kilim pazarında sergiler açarak fuarlara katılıyoruz. Türkiye genelinde büyük şehirlerde sergiler açıyoruz, kilimlerimizi tanıtıyor ve satışlar yapıyoruz. Yerli ve yabancı turistler buraya geliyor. Teşhir salonumuzdan alışveriş yapıyorlar. Bölgemizdeki işsizlerimiz iş sahibi olsun diye çalışıyoruz." - Osmaniye

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kilimci' Köy - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement