"Kivi Üretimi Tüketimi Karşılamıyor" - Son Dakika
Güncel

"Kivi Üretimi Tüketimi Karşılamıyor"

"Kivi Üretimi Tüketimi Karşılamıyor"

Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Paliç: "Türkiye genelinde 40 45 bin ton kivi üretimi, 70 bin tonun üzerinde tüketim var" "Türkiye'ye Yunanistan, İran ve İtalya'dan kivi ithal ediliyor ama Türk kivisi çok daha kaliteli"

05.09.2013 11:57

MUHİTTİN SANDIKÇI - Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, "Türkiye genelinde 40-45 bin ton kivi üretimi, 70 bin tonun üzerinde tüketim var" dedi.

Paliç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kivinin yoğun olarak Yalova, Giresun-Ordu-Samsun ve Trabzon-Rize-Sarp olarak üç ayrı bölgede yetiştiğini, bu bölgelerde yetişen kivi çeşitlerinin aynı cins olduğunu belirtti.

Kivinin pasta, reçel ve meyve suyu olmak üzere birçok alanda kullanıldığını dile getiren Paliç, "Kivi artık ithal edilerek 12 ay bulunabilen bir ürün haline geldi ancak sağlık açısından özellikle kış aylarından nisan ve mayısa kadar tüketilmesi tavsiye ediliyor" diye konuştu.

Türkiye'nin yılda 70 bin ton kivi tükettiğini ancak bunun 150-200 bin ton seviyelerine çıkabileceğini ifade eden Paliç, "Kivi yeni bir ürün ve pazar. Türkiye'de birçok insan kivi yememiştir. Bu ürünün tüketimi son yıllarda özellikle hekim tavsiyesi ile giderek artmakta" dedi.

Doğu Karadeniz'de yetiştirilen kivinin iklim ve hava şartları nedeniyle "en iyi kivi" olduğunu savunan Paliç, şöyle devam etti:

"Doğu Karadeniz'de 15 bin ton civarında kivi yetiştiriliyor. Türkiye genelinde 40-45 bin ton kivi üretimi, 70 bin tonun üzerinde tüketim var. İklim şartları nedeniyle Trabzon'un doğusundan Sarp'a kadar olan bölge üretim ve kalitede en önde gelmekte. Bunun başlıca nedeni, her yıl düzenli olarak kivinin kalite ölçümlerinin yapılarak kivi hasat tarihinin belirlenmesidir. Maalesef başka bölgelerde bu sağlanamıyor ve kaliteyi etkiliyor. Dalında olgunlaşmadan toplanan kivi ne kadar iri gözükse de kalitesi düşük oluyor ve tüketilmiyor. Ölçüm yaparak toplama, kalite için son derece önemli."

Türkiye'ye birçok ülkeden kivi ithal edildiğini kaydeden Paliç, "Dünyada en fazla kivi üretimi yapılan ülke 500 bin ton ile İtalya. Türkiye'ye Yunanistan, İran ve İtalya'dan kivi ithal ediliyor ama Türk kivisi çok daha kaliteli. Türkiye'de de Karadeniz Bölgesi'nde hiçbir ilaç kullanılmadan, doğal olarak kivi yetiştiriliyor. Ürün tamamen organik" ifadelerini kullandı.

Soğuk hava deposu en büyük ihtiyaç

Paliç, bölgede üretilen 15 bin ton kivinin az olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Kapasitemiz 50-60 bin ton seviyelerine çıkabilir. Kivide soğuk hava deposu eksikliği nedeniyle pazarlamada sıkıntı çekiyoruz. Depo eksikliği nedeniyle ürünü korumada ve pazarlamada sıkıntı yaşıyoruz. Kivi toplandığı zaman 24 saat içerisinde soğuk hava deposuna konulması gerekiyor. Bu bölgede depo olmadığı için Yalova bölgesine taşınıyor. Diğer bölgelerde kivinin kilogramı 1 lira 80 kuruşa satılırken bu bölgede 1 lira 20 kuruşa satmak zorunda kalınıyor. Bölge kivisi kaliteli olmasına rağmen çok fazla fiyat farkı oluyor. Vatandaş ürünü koruyamadığı için kaç para olursa olsun satmak zorunda kalıyor. Bu işte dengeyi sağlamak gerekiyor."

Bölgede soğuk hava deposu olmadığı için son dönemlerde bazı üreticilerin kivi bahçelerini sökmeye başladığını anlatan Paliç, "Üretici kiviyi değerine satamayınca bu yola başvuruyor. Un var, şeker var ama bir türlü helva yapamıyoruz. Soğuk hava deposunu yaparsak bunu da başarmış olacağız. Üreticilerimiz de rekoltesini artırma yolunu seçecektir" diye konuştu.

Paliç, bölgede 4-5 bin tonluk soğuk hava deposu yapılmasının planlandığını, birlik olarak bu depoya 200 bin liralık katkı sağlama kararı aldıklarını sözlerine ekledi. - Rize

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kivi Üretimi Tüketimi Karşılamıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement