Koca Yusuf ve Kara Ahmet'ten Sonra Şimdi de Mümin Pehlivan - Son Dakika
Güncel

Koca Yusuf ve Kara Ahmet'ten Sonra Şimdi de Mümin Pehlivan

Koca Yusuf ve Kara Ahmet\'ten Sonra Şimdi de Mümin Pehlivan

Gazeteci-yazar Halil Delice'nin, Koca Yusuf'u yenen tek kişi olan Kavalalı Çolak Mümin Pehlivan'ın anlatıldığı 'Sultanın Aslanı isimli romanı okuyucularla buluştu.

05.10.2012 15:14

Gazeteci-yazar Halil Delice'nin, Koca Yusuf'u yenen tek kişi olan Kavalalı Çolak Mümin Pehlivan'ın anlatıldığı 'Sultanın Aslanı isimli romanı okuyucularla buluştu. Delice, daha önce de Koca Yusuf ve Cihan Şampiyonu Kara Ahmet'in romanlarını yazmıştı.

Çolak olan Mümin Pehlilvan'ın, sol kolu bileğinden iki defa kırılmıştı, kilosu da fazla yoktu. Ama onda akıl almaz bir kuvvet, güreş zekası, irade, çalışkanlık ve insanlık hasleti vardı. Sırtı hiç yere gelmedi, Koca Yusuf'u yalnızca o yendi. Adalı Halil'i üç defa mağlup etti, Kurtdereli'ye de meydanı dar getirdi. O bütün güreşlerini 'galibiyette mağlubiyete ulaşmak', kendisini egosunun esaretinden kurtarmak, gerçek güzelliğe, ebedi saadete ve sevdiceği Aslıgül'e kavuşmak için yaptı.

Gazeteci - yazar Delice, " Türkiye'de son 10 yılda (2011 dahil) en çok kullanılan erkek ismi Yusuf, kadınlardaysa 'Zeynep' oldu. Son yıllarda da Türkiye'de politikacıdan futbolcuya, şarkıcıdan televizyon yıldızlarına 'Yusuf' isminde çok bilinen bir kişi olmadığına göre, son on yılda en çok konulan isim niçin Yusuf oldu? Kısacası Yusuf ismi, insanımızın, Yusuf yüzlülere, Batı karşısında eğilen başını kaldıracak kahramanlara, gönül erlerine hasretine tercüman oldu. Yusuf, Türk insanının içerde ve dışarıda uğradığı haksızlığa, dışlanmaya 'yeter' deyişinin simgesidir.

'Cihanı Titreten Türk Koca Yusuf-Yalnızca Güle Yenildi' kitabımız, Yusuf yüzlülere hasret duyanlar tarafından başucu eseri haline getirildi, altıncı baskısı yapıldı. Yusuf isminin son üç yılda bu kadar çok konulmasında karınca kararınca bizim de payımız var. Bu yeni romanımızla birlikti artık erkek çocuklara 'Mümin' ismi en fazla konulan isim olacak" dedi.

'Sutanın Aslanı' isimli romanın, bir güreşçinin hayatından çok daha fazlasını anlattığını, bu romanda Türk milletinin dünya görüşünü, galibiyette mağlubiyeti arayaşını, sahip olduğu güç fazlalaştıkça buna nasıl şükrederim endişesiyle buyday başağı gibi boyun büküşünü Pomak kızı Aslıgül ile Mümin Pehlivan arasındaki akıllara durgunluk veren destandan da öte aşklarını dile getirdiğini söyleyen Delice, "Bu roman, dünyanın en adil, en asil, en medeni ve en insansı devletinin sırlarını anlatıyor" açıklamasında bulundu.

HALİL DELİCE VE ESERLERİ

1960 Edirne-Enez- Çavuşköy doğumlu Anne-babası, 1927'de Bulgaristan Kırcaali'den göç ettiler.

1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1986 yılında hakimlik stajını yarıda keserek gazeteciliğe başladı.

1987 yılından beri Kırkpınar'ı takip etmekte, Rumeli tarihi ve kültürü, göçler ile ilgili araştırmaları devam etmektedir.

2000 yılından beri TGRT FM Radyosu'nda "Gidelim Urumeline" isimli kültür programı yapıyor.

Cihanı Titreten Türk Koca Yusuf-Yalnızca Güle Yenildi, Cihan Şampiyonu Kara Ahmet-Güreşle Kızılelmayı Aradı, Görmedin mi Alişimi Tuna Boyunda, Beyaz Güle Al Kan Düşünce, "Altın Yay/Oğuz Kağan'dan 21. Yüzyıla Uzanan Sır ve Sultanın Aslanı-Kavalalı Çolak Mümin Pehlivan isimli altı romanı ve Spor Geleneğimiz ve Kırkpınar" isimli araştırma çalışması basıldı.

Kırkpınarla ilgili Vatan Ediniş Destanı Kırkpınar, Gerçek Efsane Kırkpınar, Peşrev Ne Söyler, Yesi'den Kırkpınar'a, Niçin Yusuf isimli sunulmuş beş tebliği, ayrıca Rumeliyle ilgili Rumeli'den Göçler, Rumeli Türkülerinde Aliş Motifi, Rumeli Türkülerinde Al Renk Motifi, Balkan Harbi Sonrası Göçler ve Günümüz Türkiyesi'ne Etkisi isimli sunulmuş dört tebliği var. 'Aliş' romanıyla Mustafa Necati Sepetçioğlu Roman yarışmasında ikinci oldu, gazetecilikte bir çok ödül sahibi. Halen (2012) gazeteciliğe ve radyo programcılığına devam etmektedir. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Koca Yusuf ve Kara Ahmet'ten Sonra Şimdi de Mümin Pehlivan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement