Onaylanan değişikliklerle, 'kömürlü termik santraller ve planlanan Akkuyu nükleer santrali, çevreyi koruyan yasal düzenlemelerden muaf tutulacak. Greenpeace, çevre izinlerini 2019 yılına kadar ortadan kaldıran ve Akkuyu nükleer enerji santrali projesini Kıyı Kanunu'ndan muaf tutan bu tasarının yasalaşmamasını talep ediyor.
Kömürlü termik santraller çevresel izinlerden muaf
Yasa tasarısının onaylanan 12. Maddesine göre, kamuya ait, özelleştirilmiş ve özelleştirilecek olan kömürlü santraller 2019 yılına kadar çevresel izinlerden muaf tutuluyor. Bu tesislerin çevreye vereceği zarar nedeniyle üretiminin durdurulması ve bu nedenle idari para cezası uygulanması da yasaklanıyor.
Anayasa Mahkemesi iptal etmişti
Yasanın ilgili maddesi, 14 Mart 2013 yılında da yürürlüğe girmiş, ancak Greenpeace'in konuyu gündeme getirmesi ve daha sonra Ana Muhalefet Partisi'nin ilgili maddeyi Anayasa Mahkemesi'ne taşıması sonucu AYM tarafından, kömürlü termik santrallerin ciddi çevre ve sağlık etkileri gözetilerek iptal edilmişti.
Anayasa'ya aykırı olması nedeni ile iptal edilmiş bir madde düzenlemesinin yeniden bir yasa tasarısı olarak gündeme taşınmasının hukuka aykırı olduğunu ifade eden Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, " Türkiye'de kömürlü termik santrallerin çevreye ve insan sağlığına verdiği zarar ortadayken, yeni kömürlü santraller, çevreye ve sağlığa daha da çok zarar verecek şekilde teşvik ediliyor. Tasarı yasalaşırsa, çevresel mevzuatlardan muaf olacak tesislerin, filtreleme, arıtma gibi çevresel yatırımlar yapması gerekmeyecek. Bu da daha kirli hava, daha kirli su ve dolayısıyla kanser ve solunum yolu hastalıklarına davetiye demek. Bilindiği üzere daha önce aynı madde düzenlemesi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. İptal kararına rağmen aynı düzenlemenin tekrar tasarı olarak gündeme gelmesi, bu tasarıyı hazırlayan Enerji Bakanlığı tarafından açıklanmayı gerektiriyor. İptal edilen madde, henüz Anayasa Mahkemesi tarafından iptal kararının gerekçesi dahi açıklanmamış iken neden tekrar gündemde? Anayasa'da yer alan, hukuk devleti ilkesi, bağımsız yargının üstünlüğü, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı uyarınca başta kömür yakıtlı termik santral ve nükleer santral projeleri olmak üzere, enerji üretim santrallerine bir dizi çevresel muafiyet getiren bu tasarının yasalaşmaması gerekiyor. Zaten bu tasarı yasalaşıp yeniden Anayasa Mahkemesi'ne taşınırsa bir önceki iptal kararı gereği, yeniden iptal edilmesi gerekecektir" dedi.
Akkuyu da Kıyı Kanunu'nda muaf
Tasarıdaki bir diğer hükme göreyse, planlanan Akkuyu Nükleer Santrali Kıyı Kanunu'ndan muaf tutuluyor. Bunun anlamı ise, şirketin, Kıyı Kanunu hükümlerini uygulamadan santral bölgesinde yapılaşma gerçekleştirebileceği.
Tasarı kapsamında kurulması planlanan nükleer enerji genel müdürlüğü hakkında düzenlemeler ise, konuya ilişkin kurumsal yapılaşmada bütüncül olmayan ve alelacele bir idari yapının kurulmasını öngörüyor.
Son Dakika › Güncel › Kömür Ve Nükleere Çevreyi Kirletme İzni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?