Köylülerin Elektrik İsyanı - Son Dakika
Güncel

Köylülerin Elektrik İsyanı

Köylülerin Elektrik İsyanı

Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı olan Yenice köy halkı, köylerinin içinden geçecek olan yüksek gerilim hattı nedeniyle eyleme hazırlanıyor.

18.11.2013 12:26

Çanakkale'nin Lapseki ilçesine bağlı olan Yenice köy halkı, köylerinin içinden geçecek olan yüksek gerilim hattı nedeniyle eyleme hazırlanıyor. Seslerini duyurabilmek için Çanakkale Valisi Ahmet Çınar'ı ziyaret etmek isteyen köylüler, daha sonra toplu halde kahvehanelerde ölüm orucuna yatmaya hazırlanıyor.

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından yapılan projede, Balıkesir'nin Gönen ve Bandırma ilçelerinden geçerek Çanakkale'nin Biga ve Lapseki ilçelerine ulaşan enerji iletim hattının Yenice köyünde evlerin bulunduğu alanı ve tarlaları kapsamasına köylülerden tepki geldi. Türkiye TEİAŞ tarafından görevlendirilen yetkililer, Yenice köyü halkının direnişiyle karşılaşınca zor anlar yaşadı. Köy Muhtarı Ali Balta önderliğinde yüzlerce vatandaş meydanlarda toplanarak, alınan karara itiraz etti. Köy Muhtarı Balta, "Köy halkı olarak enerji hattının geçmesine karşı değiliz. Fakat ilk projede hazırlanan güzergahta bu hat köyümüzün üst kısmından geçiyordu. Bizi bu şekilde ikna ettiler. Şimdi bazı şirketlerin menfaatlerine aykırı olan bu durum, güzergahın değişerek köyün içerisinden geçmesine sebep oldu. Evlerimiz yıkılacak, tarlalarımız yok olacak ve aç kalacağız. Bunu kati suretle kabullenmemiz mümkün değildir. Biz devletle çatışmak istemiyoruz ama tarlalarımızı da kimseye vermeyiz. Yazın aşırı sıcaklarda rüzgarın da etkisiyle yüksek gerilim hattından çıkan kıvılcımlar köyümüzü küle döndürür. Bu işi kim kabullenebilir" dedi.

Seslerini duyurabilmek için çalıştıklarını söyleyen Balta, "Önce tüm köy halkı Çanakkale Valisi Ahmet Çınar'ın makamına çıkacağız. Toplu halde köyde direniş başlayacak ve ölüm orucuna yatacağız. Çocuklarımız üzüntülerinden okullara gidemeyecek hale gelebilir. Bu dava milli davadır. Allah bizlere yardım etsin. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da sesleniyoruz. Bizleri duysun ve işin aslını araştırsın. Türlü türlü tezgahlar dönüyor. Habersizce güzergahlar değişiyor. ÇED raporunun asıl maddeleri içerisinde yer alan yerleşim yerlerinden uzak durulması teklifinin aksi yaşanıyor. Bir hukuksuzluk var. Ölüm orucuyla ya öleceğiz ya da bu feryadımızı duyuracağız" diye konuştu.

İnceleme için Yeniceköy'e gelen TEİAŞ yetkilileri ise köylülerin itirazı üzerine, tepkileri rapor haline getirip Çanakkale Valiliği ve diğer ilgili kurumlara sunacaklarını, bu rapora gelecek cevap üzerine hareket edileceğini söylediler. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Köylülerin Elektrik İsyanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement