Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, KKTC'nin hem turizm hem de sahip olduğu kültür varlıkları açısından küresel bir marka olabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.
KKTC'de temaslarda bulunan Topçu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul edildi.
Bakan Topçu, kabulün ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kıbrıslı Türklerin geleceğe daha güvenli bakmaları için KKTC'ye sağladığı katkıları kültür ve turizm alanlarında daha da artırmayı amaçladıklarını belirterek "KKTC tabii ki Akdeniz'imizin bir incisi aslında. Dünyanın da elması olması gereken bir yer. Hem turizm konusunda hem kültür varlıkları konusunda aslında küresel marka olabilecek, küresel alıcısı olabilecek bir yer" dedi.
Topçu, Su Temin Projesi'yle ilgili de bu suyun Kıbrıslı Türklerin refahı, mutluluğu ve geleceğe olan güvenini artırmasını ve barışa katkı sağlamasını temenni etti.
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı da ülkesinin turizm alanında Osmanlı dönemi, Venedik dönemi ve sonrasında İngiliz sömürge döneminden kalan çok büyük zenginlikleri olduğunu vurguladı.
Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kültür, tabii ki tarihi varlıklar, mimari eserler anlamında değil, bir yaşam biçimi bildiğiniz üzere. O nedenle dışarıdan gelecek insanlara takdim edebileceğimiz güzel mutfağımız, onlarla paylaşacağımız misafirperverliğimiz, Kıbrıs insanının hoşgörülü, candan, sıcak yaklaşımları var. ve elbette su konusu sadece bizim kendi insanımız için değil, turizm için de son derece önemli. Su olmayan yerde hayat olmaz."
Cumhurbaşkanı Akıncı, Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarıyla ilgili olarak da şunları kaydetti:
"Doğu Akdeniz'deki enerji olayıyla birlikte mütalaa ettiğimde de daha bir geniş ufuk açılıyor. Tüm bölge ülkelerinin kazancına yol açabilecek bir konjonktür oluşmaktadır diye düşünüyorum. Doğu Akdeniz'deki enerji yataklarını ya bir gerginlik vesilesi olarak kullanabilirsiniz ya da barış amaçlı tüm tarafların kazançlı çıkabileceği yeni bir anlayışla ele alabilirsiniz. Güneydeki komşularımıza, Rum kardeşlerimize de söylüyoruz, geleceğin ortakları olarak kendilerini görmek istiyoruz. Bu topraklarda kardeşçe barış içinde yaşamak istiyoruz. Geçmişin acılarını paylaştık, şimdi geleceğin nimetlerini paylaşalım diyoruz. Su da onlardan biridir ve bunu Türkiye'nin en yetkili kişisinin, Cumhurbaşkanının ağzından işittiler. Biz de bunu defalarca söyledik.
Gelecekte bu teknolojiyi, sürdürülebilirliği ve gelecek garantisi sağlandığında ki öyle olacağına yürekten inanıyorum onlarla da paylaşabiliriz, miktarını da artırmak suretiyle hatta Ortadoğu'ya da ulaştırılabilecek bir senaryo yaşama geçirilebilir. Enerji koridoru olarak da Kıbrıs ve Türkiye üzerinden Avrupa istikametinde gidecek bir boru doğalgazı taşımak için en mantıklı, en kestirme ve en az maliyetli bir yoldur. Bunu bu işin uzmanları söylüyor. Dolayısıyla işte sadece bu alanda bile tarafların kazançlı çıkabileceği, barışa katkı yapabileceği bir konjonktür var."
Bu yaklaşımlarla turizmin de patlayacağını belirten Akıncı, Türkiye'den çok sayıda turistin Ada'ya gelmek istediğini, hatta Güney Kıbrıs'a geçmek istediğini söyledi.
Akıncı, Türkiye'den gelen turistlerin günübirlik Güney Kıbrıs'a geçme imkanının yaratılmasının da iyi olacağını ifade ederek "Onlar için de iyi olur bizim için de. Dolayısıyla öyle inanıyorum ki ortak akılla bölgemize refah, huzur, barış getirebiliriz ve bundan tüm insanlık kazanır. Onun için bu yönde sizlerin de yapacağı katkılara gerçekten değer veriyorum" dedi.
Son Dakika › Güncel › Kültür ve Turizm Bakanı Topçu KKTC'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?