Kurban Bayramı'nda 600 bini büyükbaş, 2 milyon da küçükbaş olmak üzere toplam yaklaşık 2 milyon 600 bin hayvanın kesileceği öngörülüyor.
Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, önümüzdeki Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlık alımlarında dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarıda bulundu. Kurban bayramlarının dini boyutunun yanında, yaklaşık 600 bin büyükbaş, 2 milyon küçükbaş olmak üzere toplam 2 milyon 6 bin hayvanın yetiştirilmesi, taşınması, pazarlanması ve satışı, kesim ve tüketimini kapsayan çok büyük bir organizasyon olduğunu söyledi.
Tüm bu aşamaların 6 ay gibi süreyi aştığını belirten Saygılı, kurbanın insan sağlığı, hayvan sağlığı, çevre, ekonomik ve hijyen boyutu bulunduğunu kaydetti. Veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan hayvanların bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskin artırdığını belirten Muammer Saygılı, şöyle devam etti:
"Kesilen hayvanlardan elde edilen etler ise insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. Kurbanlık hayvanların sokaklarda dolaştırılmaları, meydanlarda bekletilmeleri, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarında tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde kesilmeleri tehlikenin boyutunu daha da artırmaktadır. Kasaplık hayvanlar bir çok hastalığın kaynağı olabilir ve 250'ye yakın olduğu bilinen bu hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıkların özellikle kurban bayramlarında görülme sıklığı yüzde 30 oranında artmaktadır. Türkiye ve pek çok komşu ülkede bruselloz, kist hidatide, sistiserkoz, sarkoplazmoz, verem, toksaplazmoz, şarbon gibi hastalıklar günümüzde hala görülmekte olup önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaya devam etmektedir."
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Muammer Saygılı, veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, tüyleri karışık ve mat olan, dış görünüşü cansız, pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan hayvanların alınmaması gerektiğini kaydetti.
KESİM YERLERİ ŞEHİR DIŞINDA OLMALI
Kurbanlık hayvan kesimlerinın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalarda veya kurban komisyonunca belirlenen geçici kesim yerlerinde yapılması gerektiğini kaydeden Muammer Saygılı şunları söyledi:
"Vatandaşlarımız, kurbanlık hayvanlarını köylerde ve önceden belirlenmiş kesim bulunmayan yerlerde, kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler. Ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Tüm Türkiye'de belediyeler kurban kesim alanlarını imar planlarında belirlemeli ve hem satış hem de kesim yerleri şehir dışında olmalıdır." - Antalya
Son Dakika › Güncel › Kurban Bayramında 2 Milyon 600 Bin Hayvan Kesilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?