Kuşadası ilçesinde geçen ay bazı mahallelerde yaşanan toprak kaymasına ilişkin Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü'nce hazırlanan ara rapor tamamlandı.
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Nejat Huvaj Sarıhan'ın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarınca hazırlanan dosyalar değerlendirilerek hazırlanan ara raporda, bir iş merkezinin kazısı sırasında yaşanan toprak kaymasına, fore kazıkların seyrek ve standartlara uygun olarak imal edilmemesi, kötü betonarme ve projelere uygun iş yapılmaması gibi ihmallerin neden olduğu belirtildi.
Kazı çalışmalarına ruhsatın yanı sıra zemin etüt raporu olmadan başlanıldığı bilgisinin yer aldığı 18 sayfalık raporda, alt ve üst kazık grubu arasındaki düşey bindirme mesafesinin hatalı olduğuna değinildi.
Projede olması gerekenden daha az kazık tespit edildiği, üst ve alt grup kazıklar arası mesafenin projede gösterildiği gibi olmadığı, kazıkların donatısının demirleri yüzeyden görülebilecek şekilde kötü betonarme ile imal edildiği, istinat duvarını oluşturan kazıkların beton ön yüzeylerinde gözle görülür şekilde yatay ve düşey çatlakların bulunduğu, kazıkların başlık kirişlerine düzgün bağlanmadığı ve istinat duvar projesinin hatalı olduğuna da raporda yer verildi.
Raporda ayrıca, evlerin boşaltılmasının doğru bir karar olduğuna işaret edilerek toprak hareketlerinin gözlenmesi, buna göre yukarı kesimlerde daha fazla binanın boşaltılmasının söz konusu olabileceğine dikkat çekildi.
Uzmanların önerileri doğrultusunda inşaat alanına yapılan kaya dolgusunun nihai çözüm olmadığına da işaret edilen raporda, "Yapılan dolgu, şevin güvenliği ve heyelanın durdurulması için nihai çözüm olmayacak, zemin hareketleri devam edecektir. Heyelan alanında zemin etüdü yapılıp zemin deneyleri ile malzeme özellikleri belirlenerek ve inklinometre ölçümleri ile kayma yüzeyi derinliği tespit edilip detaylı çalışılması ve alınabilecek alternatif önlemlerin ortaya konulması kesinlikle gereklidir. Bu ölçümlerden heyelan kütlesinin kalınlığı, bir diğer deyişle kayma yüzeyinin derinliği tespit edilecektir. Bu inklinometre ölçümleri yapılmadan herhangi bir heyelan stabilizasyon projesinin doğru olarak yapılması ve heyelanı durdurmada kesin başarıya ulaşması mümkün değildir" ifadelerine yer verildi.
Kuşadası'nda 14 Kasım'da Kadınlar Denizi Mahallesi sanayi sitesi çevresindeki sitelerin bulunduğu alanda toprak kayması meydana gelmesi sonucu konutlarda hasar oluşmuş, Mustafa Adalıoğlu Camisi hizmete kapatılmıştı. - Aydın
Son Dakika › Güncel › Kuşadası'ndaki Toprak Kayması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?