Kutlu Doğum Haftası" Programı - Son Dakika
Güncel

Kutlu Doğum Haftası" Programı

Kutlu Doğum Haftası" Programı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: "İçinde yaşadığımız dünya samimiyetini kaybetti.

13.04.2014 18:19

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "İçinde yaşadığımız dünya samimiyetini kaybetti. İçinde yaşadığımız dünyada yapaylık ve sanallık hakikatin önüne geçti. İçinde yaşadığımız dünyada gösteri, gösteriş, riya, reklam, propaganda, imaj, sözün ve hakikatin yerine geçti" dedi.

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca, Sinan Erdem Spor Salonu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla düzenlenen Kutlu Doğum Haftası programında, Hazreti Muhammed'in 14 asır önce, ayrılmış, parçalanmış bütün yürekleri birleştirdiğini söyledi.

Bugün de Hz. Muhammed'in kutlu doğumu olduğunu ifade eden Görmez, "Yer yüzünde bütün insanlığa şifa olsun. Dökülen bütün kanların sona ermesine vesile olsun. Dökülen bütün gözyaşlarını dindirsin. Kutlu Doğumumuz mübarek olsun" diye konuştu.

"Bizim sevgi merkezli bir peygamber tasavvurumuz vardır" diyen Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz millet olarak, bu dinin kitabını okuyarak Müslüman olmadık. Biz millet olarak bu kitabı bize getirene inandık. Bu kitabı yaşanan bir hayata dönüştüren efendimizi severek, Müslüman olduk. Biz O'na olan sevgimizi ilahilerle, kasidelerle, naatlarla, mevlitlerle, şiirlerle, musikiyle hep ifade ettik. Çocuklarımıza verdiğimiz isimler en çok O'nun ismi oldu. Bugün Anadolu'da içinde Ahmet, içinde Mehmet, içinde Mahmut, içinde Resul olmayan hiçbir yer yok gibidir. İçinde Ayşe, içinde Fatma, içinde Hatice olmayan hiçbir ev yok gibidir. Hep birlikte, hangi meşrepten, hangi mezhepten olursak olalım, Anadolu topraklarında yaşayan bütün insanlar adeta bir peygamber ailesiyiz."

"Dünya samimiyetini kaybetti"

Görmez, tarihi kılıç-kalkan üzerinden, top-tüfek üzerinden, savaş-barış üzerinden anlatanların olduğunu kaydederek, "Bizim tarihimizi, kültürümüzü, medeniyetimizi çelik çomak üzerinden, oyun üzerinden, zevküsefa üzerinden okuyanlar olmuştur. Hatta bizim tarihimizi, kültürümüzü, Orta Çağ oryantalizminin en kötü bilgisi ve ideolojisi olan harem fantezileri üzerinden tarihimizi okuyanlar hep olmuştur. Ancak gelin bugün bizim tarihimizi, bir sevgi üzerinden, bir sevda üzerinden bir aşk üzerinden okuyalım" ifadelerini kullandı.

Tarih boyunca varolan bu sevginin ahlakın gücüne güç kattığını, gücün ahlakına da yön verdiğini belirten Görmez, bu peygamber sevgisinin hep olduğunu, önemli olanın da bu sevgiyi, doğru bir bilgiye ve bu bilgiyi de örnek bir yaşantıya dönüştürmek olduğunu anlattı.

Görmez, Kutlu Doğum Haftası programının bu yıl "Hazreti Peygamber, din ve samimiyet" başlığı altında yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Zira içinde yaşadığımız dünya samimiyetini kaybetti. İçinde yaşadığımız dünyada yapaylık ve sanallık hakikatin önüne geçti. İçinde yaşadığımız dünyada gösteri, gösteriş, riya, reklam, propaganda, imaj, sözün ve hakikatin yerine geçti. En kötüsü de insanlar, kendi yapaylıklarını, dünyanın yapaylıklarını dine bulaştırdı. Kendi sahteliğini, kendi samimiyetsizliğini dinin diline, din olan ilişkilere de yansıttı."

Hz. Muhammed'in "din samimiyettir" dediğine işaret eden Görmez, "Yani din samimiyettir demek, aldatmayacaksın, hiç kimseyi kandırmayacaksın, hiç kimseye karşı ikiyüzlü olmayacaksın demektir" dedi.

Görmez, Hz. Muhammed'in bir hadisinde "Allah katında en faziletliniz, Allah'ın kullarına karşı en samimi olanınızdır" buyurduğunu aktararak, "Kardeşlerim gelin bugün yeniden kenetlenip ensar ve muhacir kardeşliğini ve dostluğunu yaşatalım. Sevgili Peygamberimizin Veda Hutbesi'nde bizi şefkatle kavuşturan o sözlerini yeniden hayata geçirelim. Bizi bölecek her türlü duygudan, her türlü ihtirastan yüz çevirecek bir hakikat aydınlanmasıyla kendimize, secdemize, evimize ve kardeşliğimize dönelim. Biz yokluğunun derin yoksunluğunu yaşadığımız Peygamber efendimizin doğumunun 1443. yılında onu anlayarak analım. Kalbimizi samimiyetle yeniden ona ısındıralım. Dağılmış olan olan gönül dünyamızı, onun birleştirici yoluna çevirmeyi kendimize şiar edinelim. Onun yolunda kardeşçe, dostça, dürüstçe yürümeye devam edelim" şeklinde konuştu.

Törenden notlar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, salona eşi Emine Erdoğan ile alkışlar eşliğinde girdi. Sunuculuğunu Serdar Tuncer'in gerçekleştirdiği program, salavat getirilmesiyle başladı.

Bağcılar İSTOÇ Cami İmam Hatibi Bünyamin Topçuoğlu'nun Kur'an-ı Kerim okuduğu programda, günün anlam ve önemini belirten sinevizyon gösterimi yapıldı, Adem Karabey de naat okudu.

"Hz. Peygamber, Din ve Samimiyet" konusu çerçevesinde gerçekleştirilen programda salonun çeşitli yerlerine kurulan barkovizyonlardan, "Din, Peygambere karşı samimi olmaktır", "Din, insanlara karşı samimi olmaktır", "Din, Allah'a karşı samimi olmaktır", "Din, Allah'ın kitabına karşı samimi olmaktır", "Din, kendine karşı samimi olmaktır", "Din, bütün müminlere karşı samimi olmaktır" yazıları yansıtıldı.

Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında ses ve ışık sisteminde kısa süreli bir arıza meydana geldi. Bu esnada salonda bulunanlar " Türkiye, seninle gurur duyuyor" şeklinde tezahürat yaptı.

Konuşmanın ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve bazı milletvekilleri kürsüye davet edildi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, kürsüdeki konuklara gül takdim etti.

Programa katılanlar, Başbakan Erdoğan'a salondan çıkışı sırasında yoğun ilgi gösterdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement