Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılama usullerini yeniden belirleyen, 64 maddelik Askerlik Kanunu Tasarısı TBMM Milli Savunma Komisyonu'ndan değişiklik yapılmadan geçti.
Milli Savunma Komisyonu, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Oğuz Kağan Köksal Başkanlığı'nda toplantı. Komisyon, Asker Kanunu'nda değişiklik öngören Hükümet Tasarısı'nı görüştü. Toplantıya, Hükümet adına katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz katılırken, tasarının önemli düzenlemelerini komisyona okudu.
Tasarı üzerinde görüş bildiren CHP'li komisyon üyeleri kuvvet komutanlarına soruşturma yetkisini Başbakan'a bağlayan maddeye yönelik eleştirilerini dile getirdi. Söz konusu maddenin düzeltilmemesi halinde, bu haliyle Meclis'ten geçerse Anayasa Mahkemesi'nden döneceğini öne sürdü.
CHP'li Turhan Tayan, 17 Aralık'ta yapılan yolsuzuluk operasyonun ardından, AK Partinin Ergenekon ve Balyoz davalarında tutuklanan askerlerle ilgili, "Orduya kumpas" kuruldu açıklamalarını hatırlattı. Bu açıklamaların bir itiraf olduğunu belirten Tayan, Ergenekon ve Balyoz Davasında tutuklanan askerlere dikkat çekerek, "Bu tasarıya neden şimdi ihtiyaç duyuldu? Elbette bir ihtiyaç olduğu için hazırlanmıştır. Peki Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un durumu ne olacak, bu tasarı geçmişte yapılan hataları ortadan kaldırmıyor. Bu hataları ortadan kaldıracak somut bir adımınız var mı? Asker ocağına düşen ateşi söndürmek için somut bir adımınız var mı?" dedi.
CHP'li Turan Tayan'ın, 17 Aralık Operasyonu'nun ardından, Hükümetin izlediği politikayı eleştirmesi üzerine AK Partili Komisyon üyeleri tepki gösterdi. Komisyon Başkanı Köksal ise, Tayan'dan sadece tasarı ile ilgili görüş bildirmesini istedi. Bunun üzerine CHP'li Tolga Çandar, "muhalefeti konuşturmuyorsunuz" diyerek komisyon toplantısını terk etti.
CHP'li ALi Özgündüz de, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet komutanlarının soruşturma iznini Başbakana bağlayan maddeyi eleştirdi, bu düzenlemeyle Başbakan'a "Başsavcı" yetkisinin verildiği görüşünü savunarak, bu yetkinin yargıçlara verilmesi gerektiğini söyledi.
CHP'li üyeler sık sık, Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un durumuna yönelik bir düzenlemenin olup olmadığını sordu ve bu yönde hazırladıkları önergeleri komisyona sundu. Ancak, AK Partili üyelerin oylarıyla önerge reddedildi.
-NİSAN AYINDA YENİ PAKET-
Eleştirilere yanıt veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Amerikalı bir bilim adamının, "Türkiye 80 yıldaki en verimli dönemini geçiriyor" şeklindeki sözlerine vurgu yaparak, "Türkiye en verimli bir dönem yaşıyorsa, sesimiz bu kadar gür çıkıyorsa bu güçlü ordumuz sayesindedir" diye konuştu.
Bakan Yılmaz, CHP'lilerin "tutuklu askerlerle ile ilgili sorularına; beklentileri karşılayacak yeni bir yasal düzenlemenin Nisan ayında Meclis'e sunulacağını bildirdi.
-KUVVET KOMUTANLARINA SORUŞTURMA İZNİNİ BAŞBAKAN VERECEK-
Tasarı ile ayrıca; 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliği çerçevesinde, Yüce Divan'da yargılanacak askerlerle ilgili soruşturma usullerinin, nasıl uygulanacağı da düzenleniyor. Buna göre; Genelkurmay Başkanı, Kara,Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel komutanı görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanacaklar. Bu suçlardan dolayı, kuvvet komutanları hakkında soruşturma açılmasına Başbakan, Jandarma Genel Komutanı hakkında ise İçişleri Bakanı karar verecek. Bu suçlara ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları hakkında Başbakan, Jandarma Genel Komutanı hakkında İçişleri Bakanı, araştırma, gerekiyorsa ön inceleme yaptırarak soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar verecek.
-ASKERLİK YAŞI 21'E ÇIKIYOR-
Tasarı ile celp dönemleri ve celp ile sevk esaslarını belirleme yetkisi, Milli Savurma Bakanlığı'na veriliyor. Buna göre, her sene yoklamalar sonucunda askere elverişli oldukları tespit edilenler, Genelkurmay Başkanlığı'nın teklifi üzerine, Milli Savunma Bakanlığı'nca belirlenecek celp ve sevk esaslarına göre 21 yaşına girdikleri sene askere alınmak üzere çağrılacak.
Tasarıyla; askerlikten önce ve askerlik sırasında, askeri yargının görev alanına giren suçların dışındaki suçları işleyen yükümlülerin kesinleşmiş cezalarını infazına ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenleniyor. Buna göre; Askere çağırdıkları sırada tutuklu ve hükümlü bulunanlar, tahliyelerine kadar askere sevk edilmeyecekler. Bunlardan askerlikle ilişiği olanlar ise tahliye edilemeyecekler. İlgili kolluk kuvvetlerince askerlik şubelerine teslim edilecekler. Askerlik sırasında işlenen suçlardan dolayı 1 yıl ve daha az süreli hürriyeti bağlayıcı bir ceza, kısa süreli hapis cezaları yerine hükmedilen para cezaları askerlik hizmetlerinin sonuna bırakılacak.
Düzenleme ile; orduevi, askeri gaziro, askeri müzeler gibi sosyal tesislerin kurulması Genelkurmay Başkanlığı'nın iznine bağlanıyor.
Tasarıyla; MİT, Emniyet Hizmetleri sınıfına mensup emekli personele her ay ödenen 100 TL'nin, makam tazminatı almayan subay, astsubay uzman jandarma ve uzman erbaşlara da ödenmesi düzenleniyor.
Hava değişimi ve istirahat sürelerinin askerlikten sayılacak kısmı, 12 aylık hizmete tabi olanlar için 90 günden 30 güne, 6 aylık hizmete tabi olanlar için 45 günden 15 güne düşürülüyor. Uyuşturucu madde kullanımından dolayı mahkemelerce verilen kararlar uyarınca tedavi görenlerin bu sürelerinin ise askerlik hizmetinden sayılmayacağı öngörülüyor.
Düzenleme ile; TSK personelinin kişisel verileri ile nüfus iletişim ve askeri bilgilerinin personel bilgi sistemine kayıt edilmesi öngörülürken, erbaş, er ve askeri öğrencilere gelen posta gönderileri amirleri tarafından denetlenmesi imkanı getiriliyor.
Garnizon komutanlığı görevinin hangi kıta komutanı veya kurum amiri tarafından yapılacağı Genelkurmay Başkanlığınca düzenlenecek.
-KUVVET KOMUTANLARININ GÖREV SÜRELERİ BİRER YILLIK SÜRELERLE YAŞ HADDİNE KADAR UZATILABİLECEK-
Meslek hayatı boyunca en az dört farklı sicil üstü tarafından üç kez sicil tam notunun yüzde 60'ından daha düşük sicil alan subay ve astsubaylar hakkında yetersizlik nedeniyle TSK'dan ayırma işlemi başlatılabilecek.
Rütbe bekleme süresini tamamlamaya bir yıl kalanların da değerlendirmeye alınması düzenlemesi ile birlikte yıllık kontenjanda değişiklik yapılabilmesi için, Yüksek Askeri Şura'ya, yıllık kontenjanda değişiklik yapma yetkisi verilecek. Mevcut düzenlemede, yıllık kontenjan, "Her rütbedeki general ve amiral sayısının bekleme sürelerine bölümü sonucu çıkan miktardır" olarak tanımlanıyor. Tasarıyla, "Korgeneral-Koramiral" rütbe kontenjanlarında da değişiklik yapılabilecek. Mevcut kanunda, "Tuğgeneral-Tuğamiral, Tümgeneral-Tümamiral" kontenjanlarında değişiklik yapılabiliyor.
Kuvvet Komutanlarının görev süreleri birer yıllık sürelerle yaş haddine kadar uzatılabilecek.
-DOST VE MÜTTEFİK DEVLETLERE ZAMANINDA YARDIM-
Tasarıyla, dost ve müttefik ülkelere yapılan yardım faaliyetlerinin zamanında yapılması amacıyla da düzenleme yapılıyor. Dost veya müttefik devletlere ve bu devletlerde bulunan kamu veya özel nitelikteki kurum ve kuruluşlara mal veya hizmetin hibesi, mübadelesi veya yardım olarak verilmesi işlemleri ile ilgili andlaşmaları imzalamaya; Cumhurbaşkanı ve Başbakanın yetkileri saklı kalmak kaydıyla, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek kişi ve kuruluşlar da yetkili olacak.
Son Dakika › Güncel › Kuvvet Komutanlarına Soruşturma İznini Başbakana Bağlayan Askerlik Kanunu Tasarısı Komisyondan Geçti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?