Diyarbakır Barosu, Özel Yetki Ağır Ceza Mahkemelerinin kaldırılmasından sonra tahliye taleplerine ilişkin mahkemelerin uygulamalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısında konuşan Barı Başkanı Tahir Elçi, uzun tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesini öngören yasal düzenlemeyle ilgili olarak, uzun tutukluluk nedeniyle yargılama sırasında makul bir sürede serbest bırakılma hakkının AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen ihlal edildiğini belirtti.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve kamuoyunda 'KCK ana davası' olarak bilinen davada bazı tutukluların tahliye talebinin "dağa çıkabilirler" denilerek ret edilmesine tepki gösteren Elçi, "Bu kararla Mahkeme hukuki gerekçe ve argümanlar yerine hissi, politik ve ayrımcı saiklerle karar verdi. Mahkemenin bu kararlarıyla yasa ve görev sınırlarının dışına çıkarak suç işledi" dedi.
Mahkemenin yüzlerce klasör ve binlerce belgeden oluşan ve halen fizikken 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bulunan dosyayı getirip incelemeden ve sanıkların tutuklulukta geçirdikleri süre dahi tespit etmeden karar verdiğini belirten Elçi, KCK ana davasında sanıkların aleyhindeki delillerin sadece Tape kayıtlarından ve gizli tanık beyanlarından oluştuğunu ve sanıkların 4 yıl 11 aydır tutuklu olarak yargılandığını, tahliyesi talep edilen sanıklardan Hüseyin Yılmaz'ın kısa bir süre önce açık kalp ameliyatı geçirip yürümekte bile güçlük çektiğini ifade etti. Elçi, "Hukuki gerekçe ve argümanlara dayanmadan, yetki ve görev sınırlarını aşarak ve dosyayı da incelemeyerek görevlerini kötüye kullanan Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında HSYK'dan inceleme talebinde bulunduk ve halen kişisel başvurularını inceleyen Anayasa Mahkemesini de bilgilendirdik" dedi.
Son Dakika › Güncel › Mahkeme Hakkında İnceleme Talebi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?