Merkel, Portekiz Başbakanı Coelho ile Görüştü - Son Dakika
Güncel

Merkel, Portekiz Başbakanı Coelho ile Görüştü

Merkel, Portekiz Başbakanı Coelho ile Görüştü

Almanya Başbakanı Merkel: "Kırım'ın Rusya Federasyonu'na alınması bizim görüşümüze göre uluslararası hukuka aykırı''

18.03.2014 17:16

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kırım'ın Rusya Federasyonu'na alınmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Merkel ve Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho, Başbakanlık'ta yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Merkel, burada yaptığı açıklamada, Kırım'daki referandumun ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün bağımsızlık anlaşmasını kabul etmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.

"Kırım'ın Rusya Federasyonu'na alınması da bizim görüşümüze göre uluslararası hukuka aykırı" diyen Merkel, uluslararası organizasyonlarda da bu görüşün destek gördüğünü kaydetti. Merkel, bu değerlendirmenin değişmeyeceğini ifade etti.

Ukrayna ile ilgili konularda Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların yanı sıra diyalog arayışlarını sürdüreceklerini belirten Merkel, Ukrayna'da iyi gelişmelerin olmasını, özellikle seçimlere hazırlıkların düzgün bir şekilde yapılmasını istediklerini ancak Kırım ile ilgili görüş ayrılığının devam ettiğini, bu görüşün Avrupa'da da paylaşıldığını ifade etti.

Rusya'nın G8'den çıkarılıp çıkarılmadığına ilişkin soru üzerine Merkel, bu konuda sadece G 8 Zirvesi'nin hazırlıklarının askıya alındığı belirterek, "Bunun dışında başka kararlar alınmadı" ifadesini kullandı.

Merkel, Portekiz Başbakanı Coelho'nun ülkesinde yapılan reformlarla ilgili verdiği bilgilerden etkilendiğini belirterek, bu reformların halka yük getirdiğini ancak bugün ekonomik büyümenin gerçekleştiğini ve ekonomik verilerin iyileştiğini, bunun iş piyasayı da olumlu etkileyeceğini kaydetti.

Böylelikle geleceğe olumlu bakılabileceğine işaret eden Merkel, yapılanlara büyük saygı duyduğunu belirtti.

Almanya'nın Portekiz'i desteklemek için elinden geleni yapacağını vurgulayan Merkel, çünkü ülkede istihdamın oluşturulması ve gençlerin işsizliği ile mücadele gibi büyük görevlerin bulunduğunu kaydetti.

Coelho da Ukrayna'daki gelişmelerin de Merkel ile yaptığı toplantıdan gündeme geldiğini, Ukrayna'daki durumdan endişe duyduklarını, diplomatik ve siyasi çözümlerin ulaşılması için diyalog kapısının açık kalması gerektiğini vurguladı.

Avrupa Birliği'nde böyle bir diyaloğun kurulması  ve Avrupa'nın barış ve refahın bölgesi kalması için önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Coelho, bu diyaloğun kurulmamasının kimseye faydası olmadığını kaydetti.

Coelho, Avrupa'da son yıllarda değişim olduğunu, geriye bakıldığında zor dönemin geride kaldığını belirterek, ekonomik sorunlara cevap verecek kurum ve araçlar geliştirdiklerini ifade etti.

Portekiz'in bu süreçte olumlu katkı sunduğunu vurgulayan Coelho,  yapısal değişimi gerçekleştirdiklerini, yabancı yatırımcılar için çekiciliği artırdıklarını ve bu yıl ve gelecek yıl için olumlu bir gelişme stratejisine sahip olduklarını kaydetti.

Coelho ayrıca, Portekiz'in ikinci bir yardım paketine ihtiyaç duymadığını da belirtti.

Portekiz, AB ve IMF'den 2011 yılında 78 milyar avroluk yardım paketinden yararlanarak iflastan kurtulmuştu. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Merkel, Portekiz Başbakanı Coelho ile Görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement