Mersin - Türkiye'nin İlk 'Roman Radyosu' Mersin'de Yayın Hayatına Başladı - Son Dakika
Güncel

Mersin - Türkiye'nin İlk 'Roman Radyosu' Mersin'de Yayın Hayatına Başladı

Mersin - Türkiye\'nin İlk \'Roman Radyosu\' Mersin\'de Yayın Hayatına Başladı

Türkiye'nin ilk 'Roman radyosu' Mersin'de yayın hayatına başladı Mersin'de kurulan Türkiye'nin ilk Roman radyosu 'Radio Romano Vast' yayın hayatına başladı Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu çatısı altında kurulan radyonun ilk canlı yayın konuğu ise, Türkiye'nin ilk Roman milletvekili olan İzmir Milletvekili CHP'li Özcan Purçu oldu.

04.03.2016 19:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ilk 'Roman radyosu' Mersin'de yayın hayatına başladı

Mersin'de kurulan Türkiye'nin ilk Roman radyosu 'Radio Romano Vast' yayın hayatına başladı

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu çatısı altında kurulan radyonun ilk canlı yayın konuğu ise, Türkiye'nin ilk Roman milletvekili olan İzmir Milletvekili CHP'li Özcan Purçu oldu.

Dernek binasında düzenlenen törene Purçu'nun yanısıra Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Radyo Patrin Süpervizörü Orhan Galjus, Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Bedrettin Gündeş ve Roman vatandaşlar katıldı. Törenin açlışı konuşmasını yapan Federasyon Başkanı Ali Daylam, Türkiye Romanları adına bir hayali gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Hiç sesi çıkmayan, yok sayılan Roman halkının artık bir sesi var. Radyo Romano Vast var, bundan böyle hem uzlaştırıcı dili ile, hem üst bakış açısıyla bütünleştiren ve bu kültürü yaymak isteyen bir kurum olacak. Türkiye'de yaşayan 5,5 milyon Roman vatandaşı var. Unutulmaya yüz tutmuş, dünyanın en eski dillerinden biri olan bir dil var. Bu dilin yaşatılması gerekiyordu ve Romano Vast bunu sağlayacak" dedi.

BARIŞI BİZDEN ÖĞRENİN

Katılımcılara seslenen İzmir Milletvekili Purçu, "Başkalarının Roman vatandaşlarından öğrenecek çok şeyi var. Çünkü biz hiç savaşa girmemiş bir toplumuz. Toprak için hiç kavga etmemiş bir toplumuz. Dolayısı ile insanlar barışı bizden öğrensin. Biz yönetime dahi girmemişiz. İlk milletvekili benim işte. Ülkelerin yönetimine dahi girmemişimiz. İnşallah kimse acı çekmez. Savaşlar olmasın, herkes özgürce ve kardeşçe yaşasın. radio Romano Vast bunun öznesi olacaktır. Kardeşliğimizi, barışçıl unsurlarımızı, biz bu radyo sayesinde anlatacağız" dedi.

Bir tarih yazıldığına işaret eden Purçu, "Binlerce yıldan beri bu topraklardayız ama ilk defa bir radyomuz oldu. Radyo deyip geçmemek lazım. Bir radyo insanların, çocukların ve toplumun hayatını değiştirebilir. Radio Romano Vast, Romanların tanıtılmasına, kültürlerimizin tanıtılmasına, dilimizin ne oldupunu anlatmaya büyük katkı sağlayacak. Radyonun ilk yayınını benimle yaptılar. gençlerimizin çalıştığını gördüm. Bir kızımız Romanca konuşup sunuculuk yapıyor, diğer delikanlığımız aletleri ayarlıyoruz. Bu bizim alışık olmadığımız bir şey ama çok gurur verici. Gençlerimizin bu tür alanlarda farklı dünyalara girilmesi çok önemli. Roman mahallelerinde bir sınır çizilmiş ve biz başka dünya bilmiyoruz" diye konuştu.

İLK CANLI YAYIN PURÇU İLE

Konuşmaların ardından radyo binasına geçen protokol üyeleri kurdeleyi keserek açılışı gerçekleştirdi. Yayın hayatına başlayan Romano Vast, ilk canlı yayınını Purçu ile gerçekleştirdi. Radyo Patrin Süpervizörü Orhan Galjus'un gerçekleştirdiği yayın Romanca, İngilizce ve Türkçe olarak yayına yansırken, yaklaşık yarım saat boyunca süren yayın yerini Romanca şarkılara bıraktı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mersin - Türkiye'nin İlk 'Roman Radyosu' Mersin'de Yayın Hayatına Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement