Meslek Seçimi Öncesi Altın Kurallar - Son Dakika
Güncel

Meslek Seçimi Öncesi Altın Kurallar

Meslek Seçimi Öncesi Altın Kurallar

Oturum, Sofra Grup CEO'su Yaşar Büyükçetin'in açış konuşmasıyla başladı.

05.03.2012 16:49

Eyüboğlu Eğitim Kurumları tarafından lise öğrencileri için düzenlenen "Kariyer Günü" etkinliği, mesleklerinde uzman kişilerin katılımıyla Çamlıca Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Oturum, Sofra Grup CEO'su Yaşar Büyükçetin'in açış konuşmasıyla başladı.

Eyüboğlu Eğitim Kurumları'nın, lise öğrencilerinin üniversitede seçecekleri bölüme karar vermelerine yardımcı olmak ve merak ettikleri meslekler hakkında konunun uzmanlarından bilgi almalarını sağlamak amacıyla düzenlediği "Kariyer Günü" bu sene gazeteci Nebil Özgentürk, Eyüboğlu Koleji mezunu moda tasarımcısı Gamze Saraçoğlu, tiyatro ve sinema sanatçısı Yeşim Ceren Bozoğlu gibi meslek hayatlarını başarıyla sürdüren isimlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Öğrenciler arasında yapılan anket sonucunda belirlenen 24 ayrı meslek dalından uzmanların bilgi ve deneyimlerini paylaştıkları etkinlik, Eyüboğlu Eğitim Kurumları Çamlıca Kampüsü'nde düzenlendi.

Gençlerin ilgi duydukları mesleklerle ilgili merak ettikleri tüm soruları yöneltebildikleri oturum, Sofra Grup CEO'su Yaşar Büyükçetin'in açış konuşmasıyla başladı. Öğrencilik yıllarında yaşadıklarını ve deneyimlerini öğrencilerle paylaşan Yaşar Büyükçetin şöyle konuştu:

"Meslek seçimi konusunda öncelikli olarak kendinize, ne yapmak istiyorum sorusunu sormalısınız. Yetenek ve ilgi alanlarınızı belirleyin. Amaçlarınızı ancak bu doğrultuda şekillendirebilirsiniz. Mesleki yetkinliklerinizi artırırken, sosyal aktiviteleri ve STK çalışmalarını da ihmal etmeyin. Antropoloji, psikoloji, anatomi ve özellikle biyoloji alanlarında da bilgi sahibi olun. Ön yargılı olmayın ve hayata farklı bakış açılarıyla bakmayı öğrenin. Ekip çalışmasına yatkın olun ve çevrenize güven verin. Şunu da unutmayın ki, meslek seçmek hayat biçimi seçmek demektir."

Açılış konuşmasının ardından Gazeteci Nebil Özgentürk, Moda Tasarımcısı Gamze Saraçoğlu, Emekli Büyükelçi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Uluç Özülker, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İsmail Cinel, ELMOR AŞ. Genel Müdürü Hakan Günderen, HP Ürün Müdürü Egemen Yılmaz, Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Elektronik Mühendisi Yaşar Gürbüz, Sabancı Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mekatronik Mühendisi Kemalettin Erbatur, Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Yeşim Ceren Bozoğlu ve Sanatçı Deniz Arcak gibi mesleklerinde başarılı isimler deneyimlerini gençlerle paylaştı.

Eyüboğlu Koleji'nden mezun olan ünlü moda tasarımcısı Gamze Saraçoğlu ise konuşmasında Türkiye ve dünyada modanın ciddi bir ivme kazandığını, aynı zamanda sektörün önde gelen markalarının tasarım desteği almaya başlamalarıyla birlikte mesleğin daha da çok ilgi gördüğünü ve ilerleyen yıllarda Türkiye'de daha çok tasarımcıya ihtiyaç duyulacağını vurguladı. Öğrencilere moda ile ilgili temel kitapları okumalarını öneren Gamze Saraçoğlu, tasarımın bir hayat tarzı olduğunu söyledi. Saraçoğlu, gençlere özellikle yabancı dil öğrenmelerini ve mesleki kurslara şimdiden gitmeye başlayarak kendilerini geleceğe hazırlamalarını önerdi.

Gazeteci Nebil Özgentürk, Türkiye'de medya sektörünün her bir dalının kendine has tatmin edici yönleri olduğunu söyleyerek, medya sektörünün en ilgi çekici yönünün insan hayatına ve yaşama dokunmak olduğuna vurgu yaptı.

Tiyatro ve sinema sanatçısı Yeşim Ceren Bozoğlu, oyunculuk alanında özgün ve orijinal olanın başarılı olabileceğini, gelişen teknoloji ile birlikte artık iletişim ve sanat yapmak için hiç bir politikaya ihtiyaç olmadığını dile getirirken sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendinize vizyonum ne, ne yapmak istiyorum ve bunun sınırı nereye kadar olmalı, sorularını sorun. Ve şunu asla unutmayın dünyanın en güzel kadını ya da en yakışıklı erkeği olmayabilirsiniz, en yetenekli oyuncusu da ama en çalışkanı her daim siz olabilirsiniz. Hayalleriniz varsa çekemeyeceğiniz film yoktur."

Mesleğinin avantaj ve dezavantajlarını anlatan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof Dr. İsmail Cinel ise kriz ortamında dahi isşiz kalma olasılığı en düşük mesleğin hekimlik olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu mesleği yapmak için herşeyden önce içinizde insan sevgisini barındırmanız gerekiyor. Yol haritanızı belirleyin, asıl amacınız yapılmayacakları yapmaya çalışmak olmalıdır. Unutmayınız ki isteğiniz en büyük kılavuzunuz olacaktır."

Eyüboğlu Eğitim Kurumları Kariyer Günü'ne katılan uzmanların öğrencilere meslek seçimi öncesi ortak önerileri ise şöyle oldu:

Ne yapmak istiyorum sorusunu yanıtlayın.

İlgi alanlarınızı belirleyin.

Yeteneklerinizi belirleyin.

Amaç ve hedeflerinizi belirleyin.

Kendinize güvenin ve motive olun.

Empati kurun.

Ön yargılarınızdan arının.

Farklı açılardan bakmaya çalışın.

Kendinizi geliştirin.

Çevrenize güven verin.

Ekip çalışmasına katılın.

Sosyal aktivitelere ve sivil toplum çalışmalarına zaman ayırın.

Kendinize güvenin ve çok çalışın.

Mutlaka İngilizce öğrenin.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Meslek Seçimi Öncesi Altın Kurallar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement