Yaz sonrasında güneş ışınlarının azalmasının serotonin hormonunun azalmasına ve depresyona sebep olduğuna dikkat çekildi.
Klinik Psikolog Filiz Yakmaz Basılgan, mevsim değişikliği ve sonbaharın başlamasının birçok kişi için heyecan verici olduğunu, ancak bazıları içinse endişe, üzüntü ve bunalıma zemin hazırladığını söyledi. Değişimlerin insan psikolojisinde her zaman dalgalanmalara sebebiyet verdiğini belirten Basılgan, "Sonbahar değişim demektir. Değişimler insan psikolojisinde her zaman dalgalanmalar yapar. Işık değişir. Sıcaklık değişir. Yapraklar ve çiçekler ve mevsim değişir. Okul başlar. İş daha yoğun olabilir. İnsanlar daha az dışarıda zaman geçirir. Çoğunlukla giysilerimize yeni katlar ekleyip daha sıkı giyinmeye başlarız. Hastalık başladığında kişi ilgi ve enerjisini kaybeder. Suçluluk duygusu, konsantrasyon zorluğu ve iştah kaybı yaşar. Ruh hali çöker, her şeyden üzülür; hatta yaşama arzusu kaybolabilir. Sıkça ağlamalar, hiçbir şeyden zevk almamaya başlama gözlenebilir. İşlerinde devamsızlık başlar, uyku bozulur, cinsel istek azalır ve kendini yorgun hisseder" diye konuştu.
Mevsim depresyonu olarak da bilinen depresyonun, aslında duygudurum bozukluğunun bir çeşidi olduğunu belirten Basılgan. "Eğer huzurlu ve rahat haliniz, gün ışığının azalıp kaybolmasıyla birlikte sizden uzaklaşıyorsa, sizde bu geçiş mevsimlerinde duygularınızın iyilik halinden bir çöküş yaşıyorsanız bu sıkıntıyı yaşayan birçok kişiden birisiniz demektir" dedi.
Kendinize iyi davranın
Kişilere, kendilerine nasıl bakmaları gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Basılgan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunlar elbette bir çare değildir, gerçekten zor zaman geçiriyorsanız yüz yüze destek almanız daha yerinde bir karar olacaktır. Ancak depresyon ve mevsim geçişlerindeki zorluklarla başa çıkmanıza yardımcı olmak için somut birkaç tavsiye sizi iyi hissettirebilir. Bunlar: bu geçişle tutarlı kalan bir şeyi deneyin ve dikkat edin. Kendinize iyi gelecek pozitif cümleler söyleyin. Şefkatli davranın. Bu size iyi gelecektir. Temel ihtiyaçlarınızı karşıladığınızdan emin olun, uyku beslenme gibi. Kendinize, bugün iyi hissettirebilecek şeyleri sorun. Kendinize iyi davranın. Konuşun. Mevsimlik değişimin üzerinizde olan etkisi hakkında konuşmak için kendinize izin verin, başkalarının hissettiğinizi anlamasını ve onaylamasını sağlayacaksınız Egzersiz yapınız, Beyin kimyasını etkileyin. Evinize renk katın. Nefes alın ve perspektif elde etmek için elinizden gelenin en iyisini yapın." - BURSA
Son Dakika › Güncel › Mevsim Değişiklikleri Psikolojiyi Bozuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?