Mısır'da Demokrasi Yanlılarına Ateş Açılması - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Demokrasi Yanlılarına Ateş Açılması

Mısır\'da Demokrasi Yanlılarına Ateş Açılması

Adeviyye Meydanı'nda yüzlerce kişinin ölümü, binlerce kişinin de yaralanmasına neden olan Mısır güvenlik güçlerinin silahlı saldırısı Şanlıurfa'da protesto edildi.

28.07.2013 01:17  Güncelleme: 08:12

Adeviyye Meydanı'nda yüzlerce kişinin ölümü, binlerce kişinin de yaralanmasına neden olan Mısır güvenlik güçlerinin silahlı saldırısı Şanlıurfa'da protesto edildi, Karabük ve Bayburt'ta ise saldırıda yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Şanlıurfa'nın Viranşehir ve Siverek ilçesinde, saldırı protesto edildi.

Teravih namazının ardından aralarından siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu Viranşehir Sivil Toplum Platformu üyeleri, Gölbaşı Camisinin önünde toplandı.

Mısır halkına destek sloganları atan grup adına platform üyesi Murat Karadaş, yaptığı konuşmada Mısır'da Mursi yanlısı Müslümanlara yönelik sahur vaktinde gerçekleşen katliamın halen devam ettiğini söyledi.

Olaylarda 200'den fazla Müslüman'ın hayatını kaybettiğini anımsatan Karadaş, "Müslüman'ın şehit olduğu bu direniş, şehitlerin kanları sayesinde daha da gürleşerek darbecilerin boğulduğu bir tufana dönüşecektir. Zafer bugün olmazsa yarın gerçekleşecektir. Katliamı lanetliyor ve kınıyoruz, bizler Viranşehir'deki Müslümanlar olarak üzülerek Mısır'daki Müslüman kardeşlerimize desteklerimizi yeterince veremediğimizin utancı içerisindeyiz" diye konuştu.

Siverek'te ise aralarında Özgür-Der, Siverek-Der, Siyar-Der, Özgür Eğitim-Sen, İkra-Der, Eğitim-Bir-Sen gibi sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu platform, teravih namazının ardından Hasançelebi Mahallesi'ndeki parkta toplanarak Mısır'da yaşanan olayları proteste etti.

Burada platform adına Siya-Der Yönetim Kurulu Üyesi Halil Özer, yaptığı açıklamada Muhammed Mursi taraftarlarına sabah saatlerinde gerçek silahlar kullanılarak, 200 kişinin ölümüne ve 4 bin kişinin de yaralanması ile sonuçlanan saldırının bir katliam olduğunu belirterek batılı ülkelerin ve medyanın sessiz kalması adeta Müslümanlara yönelik yapılan saldırıları haklı göstermeye çalışıldığını ifade etti.

Açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup, dağıldı.

Karabük

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, saldırıda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Teravih namazının ardından camilerden çıkarak Sadri Artunç Caddesi üzerinde toplanan kalabalık, Mısır'da katliam gerçekleştiren yönetim aleyhine slogan attı.

Karabük'te faaliyet gösteren 10 sivil toplum kuruluşu adına hazırlanan ortak basın açıklamasını Memur-Sen Karabük Şube Başkanı Zeki Öz okudu.

Mısır'da sivil yönetime karşı yapılan darbeyi kabul etmediklerini ifade eden Öz, "Tarihin gördüğü en önemli direnişlerden birine şahitlik ediyoruz. Milyonlarca insan aylardır meydanlarda, iftar meydanlarda, sahur meydanlarda, teravih meydanlarda, Cuma meydanlarda. Tarih yeniden yazılıyor Mısır'da. Bizde buradan Karabük'teki sivil toplum örgütleri olarak, Mısır'da halkın tercihine ve iradesine yönelik darbeyi ve darbecilerin yaptığı katliamları kınıyoruz ve lanetliyoruz" dedi.

Grup, okunan Kur'an-ı Kerim ve edilen duanın ardından gıyabi cenaze namazı kılarak dağıldı.

Bayburt

Bayburt'ta, Mısır'da demokrasi yanlılarına açılan ateş sonucu hayatını kaybedenler için Anadolu Gençlik Derneği öncülüğünde gıyabi cenaze namazı kılındı.

Kent merkezindeki Yakutiye Camisi'nde bir araya gelen Anadolu Gençlik Derneği, Memur-Sen, Şuurlu Öğretmenler Derneği, Erdemli Kalemler Derneği, İlim Yayma Cemiyeti, Kamu-Sen, Din Görevlileri Derneği, Hicret-Der ve Ülkü Ocakları üyeleri ile vatandaşlar, teravih sonrası gıyabi cenaze namazı kılarak dua etti.

Namaz öncesi grup adına açıklama yapan Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Halil İbrahim Coşku, kendi halkına kurşun sıkan Mısır ordusunun herhangi bir terör örgütünden farkı olmadığını söyledi.

Coşkun, bu terör örgütünün başındaki General Sisi'nin artık sadece bir darbeci değil aynı zamanda eli kanlı bir cani olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Asker ve polis halka karşı gerçek mermi kullanma emrini veren darbeciler, Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'ye de casusluk suçlaması gerekçesiyle hapis cezası vermiştir. Bu cezanın meşru hiçbir dayanağı yoktur. Elbette Müslüman Mısır'ın Cumhurbaşkanı, Müslüman Filistin'in seçilmiş Cumhurbaşkanı olan Hamas ile iyi ilişkiler gerçekleştirecektir. Asıl bu ilişkiyi suç sayanların kimin hesabına çalıştıkları, casusluk yaptıkları ortadadır."

Mısır'da yaşanan bu sürecin Büyük Ortadoğu Projesi'nin işletilmeye çalışılması olduğunu savunan Coşkun, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"General Sisi ve beraberindeki darbe yönetimi işgalci İsrail'in çıkarlarını gözeterek hareket etmektedir. Sözde Mısır Ordusu ırkçı emperyalizmin ve Siyonizm'in taşeronluğunu yapmaktadır. İşine geldiğinde demokrasi havarisi kesilen batı, bu darbeyi alenen desteklemektedir. Barışçıl gösteri yaparak beyan ettikleri iradenin ardında duran Mısır halkına karşı uygulanan şiddet, batılı demokrasileri hiç de rahatsız etmemektedir. Başta ABD olmak üzere batılı ülkelerin tutumu kronik bir ikiyüzlülüğe ve çifte standarda bizleri yeniden şahit yapmıştır."

Coşkun, mübarek ramazan ayı içerisinde olunduğunu anımsatarak, "Seçilmiş bir cumhurbaşkanını zorla alıkoyan ve kendi halkını öldürmekten çekinmeyen bu firavun zihniyetini esefle kınıyoruz. Mısır ordusunda yer alan şerefli askerleri istifa etmeye davet ediyoruz. Tüm dünyayı Mısır'da olup bitenlere karşı duyarlı olmaya çağıyoruz" diye konuştu.

Grup, yapılan duanın ardından dağıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Demokrasi Yanlılarına Ateş Açılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement