Müezzinoğlu - Dünya Sağlık Örgütü Güz Okulu - İZMİR
DSÖ'den Türkiye'ye övgü
- DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Jakab: "Türkiye'nin sağlık konusunda son 10 yılda gerçekten büyük gelişmeler yaptığını ve büyük beklentileri karşıladığını biliyorum" - "AB ülkelerinin Türkiye'den öğrenecekleri çok şey var" - Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: "Son 10 yılda ülkemizde her alanda olduğu gibi sağlık alanında da ciddi çalışmalar ve reformlar gerçekleştirdik" - "Halkımızın sağlığı ve yaptığımız tüm çalışmalarda daima insan odaklı, hakkaniyetli, sürdürülebilir, kanıta dayalı politikalar oluşturma ve uygulama çabası içinde olduk"
İZMİR (AA) - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab, Türkiye'nin son 10 yılda sağlık konusunda büyük gelişmeler kaydettiğini ve bu alanda önemli beklentileri karşıladığını belirterek, "AB ülkelerinin Türkiye'den öğrenecekleri çok şey var" dedi.
DSÖ Sağlık 2020 Politikaları ve kanıta dayalı politikalar oluşturma çalışmaları kapsamında 15 üye ülke temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen DSÖ Güz Okulu, Sağlık Bakanı Mehmet Müzzinoğlu ve DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab'ın da katılımıyla İzmir'de başladı.
Jakab, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, İzmir'in aynı zamanda "Daha iyi bir dünya için yeni yollar/ Herkes için sağlık" temasıyla EXPO 2020 organizasyonunun ev sahipliğine aday olduğuna işaret ederek, bu bilgi paylaşımı etkinliğinin İzmir'de ve Türkiye'de düzenleniyor olmasının bir tesadüf olmadığını ifade etti.
İzmir'in, EXPO 2020 temasıyla DSÖ için ve buradan dünyaya verilecek mesajlar için çok önemli bir platform olduğunu dile getiren Jakab, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin sağlık konusunda son 10 yılda gerçekten büyük gelişmeler yaptığını ve büyük beklentileri karşıladığını biliyorum. Özellikle çocuk ve anne ölümlerinin önlenmesi konusunda büyük ilerlemeler kaydedildi. Avrupa Birliği bölgesindeki ülkelerin Türkiye'den öğrenecekleri çok şey var. Bugün tesadüfen burada değiliz. Bazı özel nedenlerden dolayı Türkiye'deyiz. Özelikle şunu tanımak ve göstermek istedik; sağlık bilgisi çok fark yaratabilir. Türkiye Cumhuriyeti sağlık bakanları son 10 yılda çok ilerleme kat etti. Sağlık hizmetlerinde ilerleme ve performans artırıldı. Özellikle yeni doğan ve anne konusunda çok ilerleme kaydedildi. Sağlık bakanları bu konuda bize her zaman desteklerini belirttiler. Biz yine buradayız çünkü Sayın Bakanımız çok büyük nezaket göstererek bu güzel şehirde, bu okulun düzenlenmesini sağladı. Bu güz okulu, ortak sorunların belirlenmesi ve bunların çalışılması konusunda ana nokta olarak sağlık bilgisinin döngüsünü sağlamaya çalışacak ve bunları yaptıktan sonra bu bilgileri politika yapma konusuna taşıyacağız."
- Sağlıkta insan merkezli politikalar
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da 21. yüzyılda bilginin en temel güç olduğunu belirterek, düzenlenen bu etkinliği bilginin oluşması ve etkin kullanımı açısından önem taşıdığını ifade etti.
Türkiye'nin son 10 yıldır yürüttüğü, "Sağlıkta Dönüşüm Programı" hakkında katılımcılara bilgi sunan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
"Son 10 yılda ülkemizde her alanda olduğu gibi sağlık alanında da ciddi çalışmalar ve reformlar gerçekleştirdik. Halkımızın sağlığı ve yaptığımız tüm çalışmalarda daima insan odaklı, hakkaniyetli, sürdürülebilir, kanıta dayalı politikalar oluşturma ve uygulama çabası içinde olduk. Sağlığı herkese ve her kesime eşit ulaştırmak için azami gayreti gösterdik ve göstermeye devam ediyoruz. Özellikle, yeterli gelir düzeyine sahip olamayanların ve dezavantajlı grupların sağlık hizmetlerine tam ve zamanında ulaşabilmesi gerekmektedir.
Bu amaçla sağlık hizmetlerine ulaşımdaki bütün engelleri kaldırarak, bütün halkımızı genel sağlık kapsamı içine aldık. Çalışmalarımızın temelini kanıta dayalı politikalar teşkil etti. İnsanı merkeze alarak çıktığımız bu yolda anne ve bebek ölümlerinde önemli düşüşler kaydettik. İnsanımızın yaşam süresini uzattık. Kazanımlarımızı ve başarılarımızı ölçebileceğimiz göstergeler, bize, doğru politikalar uyguladığımızı gösterdi."
- "Sağlık hizmetinde istatistik çalışmaların önemi"
Müezzinoğlu, kanıta dayalı tıbbi çalışmaların, modern tıbbın en önemli temel prensiplerinden biri olduğuna dikkati çekerek, sağlık politika uygulamalarında da doğru verilerin, doğru süzgeçlerden geçirilmesi ve zenginleştirilerek bilgiye dönüştürülmesinin önem taşıdığını ifade etti.
Türkiye'nin, son birkaç yıl içinde, bütün politikaların oluşmasında kulanılmak üzere nüfus ve diğer önemli istatistiksel verilerle ilgili kayıt sistemlerinde ciddi gelişmeler sağladığına işaret eden Müezzinoğlu, bu kapsamda Sağlık Bakanlığı olarak da "Sağlık Bilgi Sistemlerini" geliştirerek farklı alanlardaki verileri bir arada topladıklarını, bu sayede hem etkin politikalar oluşturulmasını hem de sağlık hizmetlerinin etkinliğini ve kalitesini analiz etme olanağına sahip olunduğunu söyledi.
- DSÖ'ye destek
Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı olarak çok yakın zamanda yine İzmir'de, Dünya Sağlık Örgütünün 63. Avrupa Bölge Komite Toplantısı'na ev sahipliği yaptıklarını hatırlattı.
Son Dakika › Güncel › Müezzinoğlu Dünya Sağlık Örgütü Güz Okulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?