NATO Askeri Komite Toplantısı - Son Dakika
Güncel

NATO Askeri Komite Toplantısı

NATO Askeri Komite Toplantısı

NATO Komutanı General Breedlove, Ukrayna sınırındaki Rus birliklerinde tespit edilen hareketliliğin mevcut gücün kapasitesini etkileyecek düzeyde olmadığını belirtti.

22.05.2014 17:14

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı (SACEUR) General Philip Breedlove, Ukrayna sınırındaki Rus birliklerinde tespit edilen sınırlı hareketliliğin mevcut gücün kapasite ve yeteneğini etkileyecek düzeyde olmadığını söyledi.

Genelkurmay başkanları düzeyinde yapılan NATO Askeri Komite Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Breedlove, günlerdir Rus birliklerinin sınırdan çekildiği yönünde iddialar olduğunu ancak bu yönde bir bulguya rastlanmadığını belirterek, "Şimdi bazı birliklerde hareketlilik görüyoruz. Şu aşamada çekilmenin boyutu hakkında konuşmak için çok erken. Hareketlilik özellikle bir alanda tespit edildi" dedi.

Sınırdaki gücün hala geniş ve yetenekli olduğuna vurgu yapan Breedlove, tespit edilen hareketliliğin mekanize araçlara yükleme ve benzeri türde olduğunu ancak "nereye gittiklerini ya da ne kadarının hareket ettiğini söylemek için erken olduğunu" belirtti.

Breedlove, "Ukrayna sınırındaki gerginliğin düşürülmesi için Rus birliklerinin yüzde 100'lük bir çekilme gerçekleştirmesi gerektiğini" vurguladı.

Daha önce "Rus birliklerinin emir almaları halinde 48 saatte hedeflerine ulaşacak kapasite ve yeteneğe sahip olduğu" yönündeki açıklamasıyla dikkat çeken Breedlove, "Şu an Ukrayna sınırında bulunan güç bir ya da iki hafta önce ne yapma kapasitesine sahipse şimdi de aynısını yapabilecek durumda. Değişen bir şey yok" değerlendirmesini yaptı.

NATO Askeri Komite Başkanı General Knud Bartels de yaptığı açıklamada, küresel güvenliğin "artan şekilde öngörülemez, istikrarsız ve birbirine bağlı hal" aldığını belirterek, "Tehditler ister konvansiyonel ister asimetrik olsun, ikili ve geleneksel çözümlerin dönemi geride kaldı" dedi.

NATO genelkurmay başkanlarının, üye ülkelerin yeteneklerdeki eksiklere eğilmeleri gerektiği konusunda anlaştıklarını kaydeden Bartels, "Yatırım kesinlikle para gerektiriyor ancak NATO Genel Sekreteri'nin de ifade ettiği gibi güvensizliğin maliyeti çok daha pahalı" ifadelerini kullandı.

Türkiye'yi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in temsil ettiği iki gün süren toplantıda, Ukrayna'daki kriz, eylülde Galler'de düzenlenecek olan NATO Zirvesi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki durum ve NATO'nun krizlere cevap vermeye ilişkin hazırlık düzeyi ile Afganistan'daki mevcut ve müstakbel operasyonu ele alındı. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel NATO Askeri Komite Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement