ÖZGÜR ALANTOR - Çankırı Şehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, okuldaki uygulama alanları sayesinde hem pratik yapma hem de para kazanma şansı buluyor.
İl merkezi Fidanlık mevkisinde 262 dekar alanda kurulu okuldaki tarla, bağ ve seralarda meyve ve sebze, üzüm ve bahçe bitkileri yetiştiriliyor. Küçük bir hayvan çiftliği de bulunan okulda inek ve koyun yetiştiriliyor. Öğrenciler, okulda hayvancılık ve diğer alanlarda pratik yaparak uzmanlaşırken, ürünlerin satışından da döner sermaye yoluyla para kazanıyor.
Okulda tarım teknolojileri alanında endüstriyel sebze ve meyve yetiştiriciliği, süs bitkileri yetiştiriciliği, tarla bitkileri yetiştiriciliği ve tarım alet ve makineleri kullanımı bölümleri; hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanında hayvan yetiştiriciliği ve veteriner sağlık; gıda teknolojisi alanında ise gıda işleme bölümü yer alıyor.
Okulda et ve süt ürünlerinin yanı sıra üzüm, ıspanak, biber, kabak, domates, salatalık, marul, mısır, kiraz, armut, elma gibi pek çok ürün yetiştiriliyor. Okulda 30 büyükbaş, 9 da küçükbaş hayvan bulunuyor.
"Okul aynı zamanda büyük bir zirai üretim işletmesi"
Okul müdürü Abdullah Cengiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun 1975 yılında kurulduğunu bildirdi.
Öğrencilerin en iyi şekilde mezun olabilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Cengiz, "Hem uygulamalı hem de teorik eğitiminin yapıldığı bir okul. Aynı zamanda 262 dekar araziye yayılmış büyük bir zirai üretim işletmesi. Burada hem tarım hem de hayvancılık anlamında uygulamalı eğitim yapılıyor." dedi.
Personel de öğrenciler de para kazanıyor
Öğrencilerin üretimin içerisinde aktif rol aldığına dikkati çeken Cengiz, "Öğrencilerimiz mesleki anlamda kendilerini yetiştirdikleri gibi döner sermaye yoluyla para da kazanıyor. Hem öğrenciler hem de diğer personel bu işlerin sonunda belirli oranda para kazanma şansı buluyor." diye konuştu
Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı öğretmeni Refika Koç da öğrencilerin 10, 11 ve 12. sınıfta alanlarında uzmanlaştığını belirtti.
Teorik eğitimin yanında okulda öğrencilerin pratik yapma şansı bulduğunu vurgulayan Koç, "Okulumuz teorik eğitimin ardından uygulamalı eğitim veren bir eğitim kurumu. Amacımız hayvancılık konusunda ülke ekonomisine faydası dokunabilecek öğrenciler yetiştirmek, Avrupa düzeyinde eğitim vermek. Öğrencilerimiz randımanlı olarak karlı bir hayvancılık eğitimi alıyor." ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin okulda alanlarındaki birçok bilgiye ulaşma şansı yakaladığına işaret eden Koç, "Okulumuz Milli Eğitim Bakanlığı döner sermaye işletmesiyle işleyen bir okul olduğu için elde edilen ürünler satışa sunuluyor. Bu satışlardan elde edilen kar da okulumuzun döner sermayesine katkıda bulunuyor." diye konuştu.
Berna Erdoğan ise Hayvan Yetiştiriciliği Bölümü 12. sınıf öğrencisi olduğunu söyledi. Bölüme isteyerek geldiğini anlatan Erdoğan, "Babamın 200 başlı bir hayvan çiftliği var. Burada işlerimizi kendimiz yapıyoruz. Gerçekten güzel bir okul. Meslek olarak da önü açık olduğu için seçtim. 10 ve 11. sınıflarda meslek derslerini görüyoruz. 12. sınıfta stajımızı okulumuzda yapıyoruz. Burada staj için ihtiyacımız olan her şey bulunuyor." dedi.
Son Dakika › Güncel › Öğrenciler Hem Öğreniyor Hem Para Kazanıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?