Osmanlı Hala Yaşasaydı Bugün Nasıl Bir Dünyada Yaşıyor Olurduk? - Son Dakika
Güncel

Osmanlı Hala Yaşasaydı Bugün Nasıl Bir Dünyada Yaşıyor Olurduk?

Osmanlı Hala Yaşasaydı Bugün Nasıl Bir Dünyada Yaşıyor Olurduk?

Eray Aydın'ın Alternatif Tarih-Polisiye Romanı, Tarihimize Farklı Bir Kapı Açıyor.

03.11.2014 15:16

Yeni Osmanlıcılık tartışmalarının sıklıkla yapıldığı insanların Osmanlı tarihine bugüne değin hiç görülmemiş bir biçimde merak duyduğu tarih programcılarının spor yorumcuları kadar popüler olduğu dizilerin filmlerin ve kitapların sıklıkla tarihi konulardan beslendiği şu günlerde yeni bir kitap piyasaya çıktı.

Yazar Eray Aydın'ın "Aşk Kılıç ve Muska" adlı romanı Ekim ayında raflarda yerini aldı. Kitabın yazılışındaki ana tema; günümüzde eğer Osmanlı hala güçlü sayılabilecek bir şekilde ayakta olsaydı ve hala saltanat devam etseydi; günümüz dünyası nasıl olurdu ve bu dünyada yaşanacak bir taht savaşı nasıl bir çerçevede cereyan ederdi.

Yazar sadece bir alternatif tarih romanı yazmakla kalmamış; bu romanı çok zekice kurgulanmış bir polisiye olaylar zinciri içerisinde de işlemiş. Kitabın içerisinde çıktığınız yolculukta sadece günümüzde geçen bir taht savaşı ve 21. Yüzyıl Osmanlı yaşam şeklini değil; aynı zamanda çok zeki polis dedektiflerini ve derin devlet yapısının iktidar mücadelesini de okuyabiliyorsunuz.

Kitabın bir diğer dikkat çekici yönü ise tarihteki kırılmanın Hürrem Sultan ile başlatılması. Romanda Hürrem Sultan küçük bir cariye olarak İstanbul'a getirilirken yolda ölür ve Sultan Süleyman ile hiç tanışamaz. Süleyman'ın efsane şehzadesi Mustafa babasından sonra tahta çıkar. Roman buradan sonra iki farklı olaylar zinciri olarak devam eder. Bir taraftan Sultan Mustafa'nın hayali yaşamı hayali bir karakter olan dilsiz alim Sinan Paşa'nın ağzından anlatılır. Bir diğer taraftan da günümüzde teşkilatta son derece saygın olan bir polis dedektifi Ahmet Rıfat, yeni yardımcısı beceriksiz ve toy Osman ile beraber bir seri cinayetler olayını çözmeye çalışır. Ancak cinayet olaylarını çözmeye çalışan Ahmet Rıfat ve Osman kendini bir anda eski padişahın beklenmedik ölümüyle başlayan taht savaşının ortasında bulurlar. Hepsi bu kadar da değil; sürpriz sonda günümüzdeki olaylar 500 yıl önce Mustafa Han dönemindeki olaylar ile, hiçbir okuyucunun tahmin edemeyeceği bir şekilde birbirine bağlanır.

Kitabın bize sunduğu son bir sürpriz daha var. Günümüzde gerçekleşen: Şike olayları, Gezi parkı olayları, terörist faaliyetler ve benzeri vakıalar. Bu yeni alternatif dünyada farklı şekilde hayat bulmakta; Atatürk, Turgut Özal, Bediüzzaman gibi tarihi şahsiyetler farklı şekillerde karşımıza çıkmakta.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Osmanlı Hala Yaşasaydı Bugün Nasıl Bir Dünyada Yaşıyor Olurduk? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement