Kocaeli'nin tarım sektöründeki potansiyelini belirlemek ve bu potansiyelin açığa çıkarılmasındaki engel ve sorunları tespit ederek, çözüm önerileri geliştirmek amacıyla sektördeki öncü kurum, kuruluş ve firmaların buluştuğu ''Kocaeli'de Sürdürülebilir Tarım Çalıştayı'' düzenlendi.
Programda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, KOÜ Rektör Yardımcısı Bekir Çakır, İl Tarım Müdürü İlhan Özel, Kent Konseyi Başkanı Abdullah Köktürk ve sektör temsilcileri hazır bulundu.
KENTTE NE VARSA KÖYDE DE OLACAK
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun ''Kentte ne varsa köyde de olacak'' sloganıyla göreve geldiği günden beri gayretle çalıştığını belirten Başkan Vekili Özak, ''Kocaeli tarım için önemli ve elverişli bir kenttir. Tarım arazileri kentin yüzde 30'unu kaplar. Büyükşehir olarak göreve geldiğimiz günden beri kentte ne varsa köyde de aynısını yapmak için çalıştık. Köylerde birçok yenilik gerçekleştirdik ve çiftçilerimizi sürekli destekledik. Üretenin hep yanında olduk. 40 bin km civarında tarım yolu yaptık.15 bin kovan, 500 adet termokovan ve 700 ton yem bitkisi dağıttık. 50 bin meyve fidanı, 450 çiftçiye 1000 adet sera naylonu dağıttık. Saydıklarımız bunlardan sadece birkaçı desteklerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum'' diye konuştu.
TARIM SANAYİ KADAR ÖNEMLİ
Çalıştayın açılış bölümünde tarımın önemine değinen MARKA Genel Sekreteri Ayhan, ''Tarım Kocaeli'de sanayi kadar değerlidir. Tarım ülkemize de ciddi katkılar sağlamaktadır. Bu çalıştayın yapılması ülkemiz adına hayırlı bir gelişmedir'' ifadesini kullandı.
TARIM STRATEJİK BİR SEKTÖR
Tarımın ülke ekonomisine kattığı stratejik önemi vurgulayan Tarım İl Müdürü Özel, ''Tarım stratejik bir sektördür. Kocaeli iklimi, coğrafyası ve lojistik yapısı düşünüldüğünde tarım için çok önemli ve aynı zamanda değerli bir kenttir. Bu çalıştay umarım şehrimize hayır getirir'' açıklamasını yaptı.
ÇALIŞTAYIN ROLÜ ÖNEMLİDİR
Artan nüfusun getirdiği yeniliklere uyum ve tarımsal verimin artması için çalıştayın çok önemli bir rolü olduğuna vurgu yapan KOÜ Rektör Yardımcısı Çakır, ''Artan nüfus ile yapılaşma, tarımda gelişmeye ve verimin arttırılmasını gerektiriyor. Bunun için bizlerin yapması gereken tarım için elverişli alanları koruma ve yeni projeler üretmektir. Tarımda verimi arttırmak için üretilecek projeler ve bu çalıştay çok önemlidir'' şeklinde konuştu.
4 FARKLI SALONDA YAPILIYOR
Çalıştayda protokol konuşmalarının ardından ''doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesi, bitkisel üretim ve bitki koruma, hayvansal üretim ve hayvan sağlığı ve gıda güvenliği'' olmak üzere 4 farklı konuda gruplar oluşturulacak. Gruplarda ilgili sektör temsilcilerinin katılımıyla sorunlar ve çözüm önerileri tartışılacak ve sıkıntılar belirlenecek. Çalıştayın tamamlanmasının ardından sonuç bildirgesi açıklanacak.
Son Dakika › Güncel › Özak ''Büyükşehir üreticinin yanında olmaya devam edecek'' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?