JOHANNESBURG (AA) – Merkezi, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg kentinde olan Pan Afrika Parlamentosu'nun Ekim ayı "İlk Olağan Oturumu" devam ediyor.
Hakemlik değerlendirmelerin sunulduğu oturumda, Afrika Hakemlik Mekanizması (APRM) üyeleri, kara kıtanın ülkeleri hakkında raporlarını sundular.
Pan Afrika Parlamentosu'na hitap eden Afrika Birliği Jüri üyesi, şair ve Morityus Eski Kültür ve Sanat Bakanı Joseph Tsang Mang Kin, kıtadaki çatışmaların ana sebebi olarak 1884-1885 yıllarında gerçekleşen tarihi Berlin Konferansı'nda Batı'nın Afrika'yı cetvelle bölmelerini gösterdi.
"Bugün Afrika, Batı'nın inşa ettiği bölünmeyi miras edinmiştir" diyen Kin, kıtanın tarihsel arka planını ve sebepleri bilmeden pekçok kişinin Afrika'yı çatışma bölgesi olarak gördüğünü ifade etti.
Kin daha sonra Afrika'nın bölümlenmesi sırasında Batı ülkelerinin kıtayı çok az tanıdıklarını, "Kalemle bölümlemeyi kendi aralarında yaptılar", diye konuştu.
"Etnik grupları ve aileleri bölünen ülkeler arasında parçalayarak bütün bu karşılıklığa sebep oldular ve bizleri suçlamamalılar" ifadelerini kullanan Kin, Afrika'nın kıta olarak Afrika Birliği çatısı altında bir araya geldiğini söyleyerek, "Bir gün şunu söyleyebileceğiz, onlar bizleri böldü, ancak biz yeniden birlik olduk" dedi.
Burkina Faso hakkında değerlendirmelerde bulunan deneyimli siyasetçi, ülkenin Afrika Hakemlik Mekanizması'nın önerilerini dikkate aldığını, siyasi sıkıntılara rağmen ilerleme kaydettiğini belirtti.
Burkina Faso'nun, yoksullukla mücadelede sosyal harcamaları arttırdığını söyleyen Kin, özel sektörü destekleyen adımların atıldığına da dikkat çekti.
Pan Afrika Parlamentosu, 2004 yılında Afrika Birliği'nin yasama organı olarak kuruldu. Temel amacı Afrika halklarının ekonomik katılım ve yönetimde tam katılımını sağlamak ve barış, güvenlik ve kararlılık ilkelerini desteklemek olan parlamentoda Afrika Birliği ülkelerinin her birinin parlamentosundan 5'er milletvekili yer alıyor.
Parlamento, Mayıs ve Ekim aylarında olmak üzere yılda iki defa genel kurul toplantılarına ev sahipliği yapıyor.
5 Ekim'de açılan Pan Afrika Parlamentosu, 17 Ekim'e kadar oturuma ev sahipliği yapacak.
Son Dakika › Güncel › Pan Afrika Parlamentosu Olağan Oturumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?