Samsun'da pirinç üretimi yapılan ilçesi Terme'deki çiftçiler, kuraklık nedeniyle dekar başına düşen çeltik üretim miktarının geçen yıl 900 kilodan 600 kiloya kadar düştüğünü söyledi. Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, "Bölgemizde sulama yeterli olmadığı için çiftçi çok çileli bir üretim yapıyor. Çiftçi bu yıl da endişeli. Kış yağışları, Mart-Nisan bahar dönemi yağışları çok önemli" dedi.
Samsun'un en fazla pirinç üretilen iki bölgesinden biri olan Terme İlçesi'nde 15 bin dekar kayıtlı tarım arazisinde çeltik üretimi yapılıyor. Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle üretimde düşüş meydana gelirken bu yıl üreticiler kuraklık endişesi taşıyor. Bölgede tarımsal sulamanın yeterli olmaması nedeniyle çiftçiler açtıkları artezyen kuyuları ile yer altı sularını kullanıyor. Ancak yaşanan kuraklık sonucunda su kuyularındaki su miktarında yaşanan azalmalar bu yıl üretim yapacak çiftçiyi düşündürüyor. Terme'deki çeltik üreticileri fide dikim dönemi olan Mart ayı öncesinde kış ve bahar dönemi yağışlarını endişeyle takip ediyor. Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, kuraklık nedeniyle dekar başına düşen çeltik üretim miktarının geçen yıl 900 kilodan 600 kiloya kadar düştüğünü belirterek "Bölgemizde sulama yeterli olmadığı için çiftçi çok çileli bir üretim yapıyor. Yaşanan kuraklık nedeniyle geçen yıl üretimde düşüş oldu. Kasım- Aralık döneminde bölgemizde sıcak hava görülmeye devam etti. Çiftçi yer altı sularıyla üretim yapmaya çalıştı ancak o da yeterli olmuyor. Çiftçi su nedeniyle korkuyor. Sıcak havaların devam etmesi konusunda endişeli. Bizim için özellikle kış yağışları, Mart-Nisan bahar dönemi yağışları çok önemli. Ayrıca bölgemizde sulama sorununun çözümü için Salıpazarı İlçesi'nde yapılması planlanan mini barajı da çiftçi dört gözle bekliyor" dedi.
İlçedeki bir pirinç fabrikası Müdürü Samet Demirtürk, pirinçte Türkiye genelinde yaklaşık yüzde 30-40'lık rekolte düşüklüğü olduğunu belirterek, "Yurt dışından getirilen ithal pirinçle bu açık kapatılmaya çalışılıyor. Fiyatlarda şu anda dengeli bir durum var ama yaza doğru fiyatların artmasını bekliyorum. Pirinç perakende fiyatı şu an 3.50-3.75 civarında seyrediyor. Bu 4-4.20 TL civarına çıkabilir. Kuraklık üretici için her zaman endişe. Ama hava koşullarına bağlı olarak bolluk da yaşanabilir. Bu tamamen bu yılki yağışlara bağlı" diye konuştu. - Samsun
Son Dakika › Güncel › Pirinç Üreticisi Endişeli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?