GAZZE( AA) - Filistin'deki Hamas hareketinin üst düzey yetkililerinden İsmail Rıdvan, Mısır- Gazze sınırındaki Refah Sınır Kapısı'nın kapalı tutulmasının "İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ortak kararı" olduğunu iddia etti.
Yıllardır İsrail ablukası altında tutulan Gazze Şeridi'nin dünyaya açılan tek kapısı durumundaki Refah Sınır Kapısı'nın Mısır yönetimi tarafından istisnai durumlar dışında kapalı tutulmasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Rıdvan, "Refah Sınır Kapısı'nın kapalı tutulması, İsrail-ABD kararı" dedi.
Hamas'ı ve Gazze direnişini provake etmek için İsrail ve ABD'in, Refah Sınır Kapısı'nın kapalı tutulması konusunda yönünde kararı bulunduğunu dile getiren Rıdvan, "Ablukayı takip eden kampanyaların ve Gazze'ye düzenlenen saldırıların Hamas'ın gücünü kırmada başarısız olması üzerine, ABD ve İsrail, Filistin halkı üzerindeki baskıyı artırmak ve bu şekilde Hamas'a karşı bir halk ayaklanması gerçekleştirmek zannıyla Refah'ın kapalı tutulması yönünde ortak karar aldı" dedi.
Refah Sınır Kapısı'ndan kaynaklanan krizin, Hamas'a karşı bir halk ayaklanması oluşturması ihtimalini uzak gördüğünü kaydeden Rıdvan, "ABD ve İsrail'in bu konudaki çabaları başarılı olmayacak" ifadesini kullandı.
Filistin halkının, Refah Sınır Kapısı'nın önündeki engelin Hamas olmadığını gayet iyi bildiğini kaydeden Rıdvan, "Refah Sınır Kapsı yönetiminin Fetih hareketine bırakılması" yönündeki çağrılara ilişkin ise şunları söyledi:
"Sınır kapısının teslim edilmesi ne demek, bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Biz işgal gücü değiliz. Orayı idare edenler Filistinli ve görevlerini yerine getiriyor. Bu dili kesinlikle kabul etmiyoruz. Burada konu siyasi ortaklık ve Filistin uzlaşısıyla alakalı."
Mısır'ın, Refah'ı kapalı tutmasının ana nedenlerden biri olarak "güvenlik sorunlarını" ileri sürdüğüne işaret eden Rıdvan, "Mısır'ın kentlerinde güvenliğin sağlamasının gerektiğini ve Sina'da yaşanan durumları anlıyoruz. Mısır'ın istikrarını biz de istiyoruz. Ancak Mısır'dan umudumuz, tarihi ve kültürel rolünü göz önüne aldığımızda, Refah'ı açması ve Gazze ablukasının kırılmasını isteyen Arap Zirvesi karalarını uygulaması yönünde" diye konuştu.
Bu konuda Mısır yönetimiyle olan görüşmelerin devam ettiğini aktaran Rıdvan, Mısır'ın oynadığı merkezi rolün devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Rıdvan ayrıca Filistin ulusal uzlaşı hükümetini, "Gazze Şeridi'ne yönelik görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyerek Refah Sınır Kapısı krizine neden olmakla" suçladı.
Rıdvan şöyle konuştu:
"Refah Sınır Kapısı sorunu, yaşanan siyasi krizden ayrı tutulamaz. Hamas, Fetih hareketi ile uzlaşmak, Gazze'nin idaresi ve sınır kapıları konusunda sorumluluk üstlenecek bir hükümet kurulması amacıyla kendisi hükümeti bıraktı. Ancak onlar bu noktada sorumluluk üstlenmedi."
Hamas'ın siyasi ortaklık ilkesi üzerine dayanan ve duygularla oynamaya yer bırakmayan Filistinli her türlü girişime açık olduğunu aktaran Rıdvan, "Ancak bu konuda henüz Filistinli herhangi bir gruptan bir girişim gerçekleşmedi" dedi.
Filistinli bazı grupların, Refah Sınır Kapısı konusunda teklif hazırladığı yönünde duyumlar aldıklarını, bu noktada uzlaşı ve ortaklık esas alınarak her türlü teklifi değerlendireceklerini dile getiren Rıdvan, "Söz konusu kapının Kızılhaç'a veya uluslararası herhangi bir kuruma teslim edilmesi yönündeki öneriyi ise kabul etmediklerini" vurguladı.
Filistin ulusal uzlaşı hükümeti, Gazze Şeridi'ndeki sınır kapılarının kontrolünün tamamen kendisine bırakılmasını isterken, Hamas bunu reddederek, idarede ortak hareket edilmesini talep ediyor.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, "Ramallah yönetiminin Gazze şeridine dönmesi ve Refah sınırını kontrol etmesi halinde Refah sınır kapısını sürekli olarak açacaklarını" açıklamıştı. Bunun üzerine Fetih hareketi sözcüsü Usame el-Kavasimi de Hamas'tan "Refah Sınır Kapısı'nın idaresini ulusal birlik hükümetine teslim etmesini" istemiş, ancak Hamas bu talebe tepki göstermişti.
Mısır yönetimi, 3 Temmuz'daki askeri darbeden bu yana, İsrail'in ablukası nedeniyle Gazze'nin dünyayla tek bağlantı noktası durumundaki Refah Sınır Kapısı'nı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Darbenin ardından kapatılan kapı, yılda yalnızca birkaç kez kısa süreliğine açılıyor.
Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Hamas'ın seçimleri kazanarak görevi devralmasının ardından Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.
Son Dakika › Güncel › Refah Sınır Kapısı Krizi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?