İtalya ve Hırvatistan, Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları ve 40 ülkeyle Hürmüz Boğazı'nda gübre erişimi ve gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik "Roma Koalisyonu" olarak anılan ortak bir girişim başlattı.
İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani'nin, Avrupa Birliği (AB) üyesi 9 ülkenin oluşturduğu "MED9" ülkelerinin dönem başkanı sıfatıyla Hırvatistan Dışişleri Bakanı Grlic Radman ve BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü Çü Dongyü ile beraber 40 ülkeden temsilcilerin katıldığı video konferansa başkanlık ettiği belirtildi.
Toplantının olası ortak eylem planlarını görüşmek, ortaklıkları güçlendirmek ve ortaya çıkan zorluklara çok taraflı bir yaklaşımı desteklemek için fırsat sağladığı ifade edilen açıklamada, "Roma Koalisyonu"nun, Avrupa, Arap dünyası ve Batı Balkanlar arasında MED9 formatının bir parçası olduğu kaydedildi.
Bakanlık açıklamasında video konferans sonrası ortak bildiri de paylaşıldı.
Roma'da 40 ülke ve uluslararası kuruluşların temsilcileriyle gerçekleştirilen görüşmelerin ardından, gübre erişimi ve gıda güvenliği için "Roma Koalisyonu"nun geliştirilmesine dair ortak anlayış oluştuğu belirtilen bildiride, "Toplantıya katılanlar, Orta Doğu ve daha geniş Akdeniz Bölgesi'nde artan istikrarsızlığın, deniz güvenliğine ve Hürmüz Boğazı'na bağlı stratejik nakliye yollarındaki aksamalara yol açarak, küresel gübre ve gıda tedarik zincirleri üzerinde önemli bir baskı oluşturduğunu ve bunun özellikle Afrika ve Akdeniz'deki savunmasız ve ithalata bağımlı ülkeler için ciddi sonuçlar doğurduğunu kabul etti." ifadeleri yer aldı.
Bildiride, katılımcıların, 28 Nisan 2026 tarihindeki FAO Konseyi'nde Körfez bölgesindeki aksaklıkların ve kritik deniz yollarının kapanmasının etkilerine ilişkin sunulan analizleri hatırlatarak, gıda güvenliğini, ekonomik dayanıklılığı ve bölgesel istikrarı güçlendirmek amacıyla uluslararası düzeyde daha güçlü koordinasyona ihtiyaç olduğu konusunda mutabık kaldığı aktarıldı.
Ortak bildiride, daha istikrarlı, erişilebilir fiyatlı ve çeşitlendirilmiş gübre ve gıda tedarik zincirlerinin sağlanması amacıyla işbirliğinin artırılması fikrinin destek bulduğu ve bu kapsamda; üretici, transit ve ithalatçı ülkeler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi, bölgesel üretim kapasitesinin artırılması, lojistik bağlantıların geliştirilmesi ve dayanıklı tarım-gıda sistemlerine yatırım yapılmasının desteklenmesi fikrinin öne çıktığı vurgulandı.
Son Dakika › Güncel › Roma Koalisyonu ile Gıda Güvenliği Adımı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?